Merkez yüksek oranlı indirimlere devam ederken, hareket alanı daralıyor (Tera Menkul )

Merkez yüksek oranlı indirimlere devam ederken, hareket alanı daralıyor…

Merkez Bankası'nın 24 Ekim toplantısında 250 baz puan faiz indirerek, güvercin politikasını devam ettirerek Temmuz ve Eylül aylarında yaptığı gibi yüksek oranlı faiz indirimlerine devam ettiğini görüyoruz. Böylece politika faizi %16,5'ten %14'e gerilemiş oldu, ki piyasanın beklentisi %15,5 şeklindeydi. Merkez'in Aralık ayı için önden yüklemeli olarak yapmış olduğu faiz indirimi sonrasında, gelecek dönem enflasyon beklentilerinin Banka'nın varacağı nokta açısından anahtar olacağını düşünmekteyiz, bu nedenle 31 Ekim Enflasyon Raporu'nda Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerine yönelik yapacağı revizyon bunun ana hatlarını da bize gösterecektir.

Cari enflasyon ile politika faiz oranını karşılaştırdığımızda, aradaki marjın 720 baz puandan 470 baz puana düştüğünü görüyoruz. Şu anda cari enflasyon %9,3 olduğu için faiz, hareket alanı imkanı veriyor gibi görünüyor. Kuzey Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunda Rusya ile varılan mutabakat sonrasında da, harekatın getirdiği jeopolitik riskler hafiflemiştir. Ancak baz etkisinin sona ermesi ile beraber yeniden yükselmesini beklediğimiz enflasyon, bu marjı daraltacak ve reel faizin daha az çekici olmasına neden olacaktır. Baz etkisinin geçmesi ile beraber enflasyonist risklerin artmasını bekleriz.

Güncel beklentiler enflasyon için hükümet tarafında YEP'te öngörülen %12 seviyesindedir, Merkez Bankası da gelecek haftaki Enflasyon Raporu toplantısında muhtemelen enflasyon beklentilerini benzer seviyelere indirecektir. Eğer, Merkez Bankası üç haneli baz puan aralıklarıyla faiz indirme yönündeki politika patikasını Aralık ayındaki PPK'da da sürdürürse reel faiz oranları ilerleyen dönemde çok düşük kalabilir. 2020 için resmi beklentiler YEP tarafında %8,5, TCMB tarafında %8,2 seviyesindedir. Ancak ekonomik dinamiklerle beraber enflasyondaki yapısallık sorununu ele alacak olursak, bu hedeflerin sağlanması için ciddi ekonomik önlemler gerekmektedir.

 

Merkez Bankası'nın bu açıdan bakıldığında, hareket alanının mevcut şartlarda daraldığını düşünüyoruz. Ancak, resmi enflasyon beklentilerindeki iyimserliğin devamı 24 Ekim PPK'sında faiz indiriminin bütün beklentileri aşması gibi, Merkez Bankası'nın güvercin para politikası duruşunda kalmaya devam etmesine neden olabilir. Gelişmiş ülkelerdeki düşük faiz oranlarının da bu noktada gelişmekte olan ülkelerde faizleri düşürmeye imkan tanıdığını hesaba katmak gerekir. Ancak bu noktada da, küresel ekonomik dinamiklerdeki zayıflık nedeniyle gelişmekte olan ülke merkez bankaları temkinli olmak durumunda kalabilir.



 Tera Menkul Araştırma
 www.terafx.com.tr
                                  
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB: ECB, VADESİ GELEN MENKUL KIYMETLERİN ANA ÖDEMELERİNİ YENİDEN YATIRIMA YÖNLENDİRMEYE DEVAM EDECEK
ECB : BÖYLE BİR KAVUŞUM, TEMEL ENFLASYON DİNAMİKLERİNDE SÜREKLİ YANSIMAKTA
ECB: FAİZ ORANLARININ, ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ SAĞLAM BİR ŞEKİLDE %2 HEDEFİNE YAKLAŞANA KADAR, ŞU ANDAKİ SEVİYELERDE YA DA DAHA DÜŞÜK OLMASI BEKLENİYOIR
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 18 EKİM'DE HAFTALIK % +0,68 İLE 1 TRİLYON 326.2 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 18 EKİM'DE HAFTALIK %0.20 DÜŞÜŞ İLE 2 TRİLYON 473 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş