Merkezden ikinci büyük indirim (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda 325 baz puan faiz indirerek, %19.75'ten %16.50'ye çekti. Beklentiler doğrultusunda bir indirim olduğu için sürpriz olmadı. Ağustos ayında açıklanan enflasyon rakamlarındaki düşüş, Merkezin elini daha da rahatlattığı için faiz konusunda alanı bulunuyordu. Temmuzdaki 425 baz puanlık indirimin ardından ikinci büyük adımını bu toplantısında atmasını bekliyorduk ve beklentiler doğrultusunda 325 baz puan indirime gitti.
Karar metnini incelediğimizde, temmuz ayındaki metne göre birkaç ifadenin eklendiğini gözlemliyoruz.
* Yılın ilk yarısında net ihracatın büyümeye katkısı devam ederken, yatırımlar zayıf seyrini korumuş, özel tüketim kademeli olarak katkısını artırmıştır.
* Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yayılımının bir miktar iyileştiğine işaret etmektedir.
* Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur.
* Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.
Yukarıdaki ifadelerin eklemesiyle, Merkezin net bir şekilde enflasyon konusunda iyimser olduğunu görmek mümkün. Temmuz ayı enflasyon raporunda 2019 yıl sonu enflasyon beklentisi %13.9 seviyesinde bulunuyor. Bugünkü karar metninde, yıl sonunda enflasyonun %13.9'un da altında kalabileceği ifade edilmekte. Merkezin enflasyon konusunda elinin her geçen ay daha da rahatlamasını bekleyebiliriz. Aralık ayında aylık bazda negatif enflasyon ile karşı karşıya bile kalınabilir. Bu doğrultuda, enflasyon hedefler doğrultusunda ilerlediğinde, Merkezinde kademeli bir şekilde faiz indirimine devam etmesini bekleyebiliriz. Bu yıl sonuna kadar TCMB'den toplamda 150-200 baz puan aralığında ilave bir indirim olmasını öngörebiliriz.
Merkez bundan sonraki süreçte de başta Fed olmak üzere diğer Merkez Bankalarını da yakından izlemeye devam edecektir. Gelecek hafta 18 Eylül günü Fed toplantısı bulunuyor. Fed'den 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekleniyor. Bu durum, gelişmekte olan ülkeler açısından olumlu olabileceği gibi Türkiye tarafından da pozitif karşılanabilir.
Piyasalara etkisi, Merkezin bu kararının ardından USDTL kurundaki baskı kalktı ve kur aşağı yönde tepki vererek daha da rahatlamış oldu. Net bir şekilde yönünü aşağı çevirdi demek zor. Ancak bu ortam kurun yükselişini bir süre daha zorlaştıracak gibi duruyor. Kısacası, TL varlıklar adına olumlu bir karar geldi. Teknik olarak, 50 haftalık ortalamanın 5.60 seviyesinde olduğunu, bu seviyenin altına düşmekte zorlanabileceğini söyleyebiliriz. Bu seviyelerden Dolara talep gelebilir. Ancak, ciddi bir yükseliş beklemiyoruz. Yukarıda kritik direnci 22 haftalık ortalamasının geçtiği 5.78 seviyesinden geçiyor. Bu doğrultuda, bundan sonraki süreçte kur için çok büyük bir değişiklik beklemiyoruz ve fiyat hareketi 5.70-5.75 aralığında yoğunlaşmaya devam edebilir.




 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 0.46 ARTIŞ İLE 13 MİLYAR 288 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI KONUT KREDİLERİ 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 0.96 ARTIŞ İLE 171 MİLYAR 230 MİLYON TL
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 0.39 DÜŞÜŞ İLE 146 MİLYAR 539,4 MİLYON TL
TCMB'NİN NET ULUSLARARASI REZERVLERİ 6 EYLÜL'DE 35,65 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ HAFTA: 35,03 MİLYAR DOLAR)
YURTDIŞI YERLEŞİKLER HİSSE STOKU HAFTALIK DEĞİŞİMİ (PİYASA FİYATI VE KUR HAREKETİNDEN ARINDIRILMIŞ) 6 EYLÜL'DE: +111,0 MİLYON USD
TCMB TOPLAM REZERVLERİ 6 EYLÜL'DE HAFTALIK %0.34 ARTIŞ İLE 101 MİLYAR 852 MİLYON DOLAR
YURTDIŞI YERLEŞİKLER DİBS STOKU HAFTALIK DEĞİŞİMİ (PİYASA FİYATI VE KUR HAREKETİNDEN ARINDIRILMIŞ) 6 EYLÜL'DE: -25,4 MİLYON USD
TCMB BRÜT DÖVİZ REZERVLERİ 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 0.65 ARTIŞ İLE 76 MİLYAR 285 MİLYON DOLAR
TCMB ALTIN REZERVLERİ 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 0.55 DÜŞÜŞ İLE 25 MİLYAR 567 MİLYON DOLAR
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 1.50 DÜŞÜŞ İLE 1 TRİLYON 255,8 MİLYAR TL
PARA ARZI (M3) 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 0.52 DÜŞÜŞ İLE 2 TRİLYON 354 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ TL MEVDUATLARI 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 0.02 ARTIŞ İLE 1 TRİLYON MİLYAR 101,3 TL
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 6 EYLÜL'DE HAFTALIK % 0.69 İLE 2 TRİLYON 430 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş