Merkezi Bütçe Verileri Haziran 2018: Yıllık bütçe açığı/GSYİH Haziran’da %2’ye yükseldi (Tacirler Yatırım)

Önemli notlar

• Haziran ayı merkezi bütçe verilerine göre bütçe ve faiz dışı açık bir önceki yılın aynı ayına göre %86,5 oranında kötüleşme kaydetti. 12 aylık kümülatif verilere baktığımızda ise bütçe açığının GSYİH’ya oranının %1,7’den %2’ye yükseldiği görülüyor.
• Haziran rakamlarında giderler tarafına baktığımızda yıllık bazda %34 oranında önemli bir yükseliş yaşanırken, gelirler tarafında artış %17,3 ile daha sınırlı gerçekleşti.
• Gelecek dönemde özellikle enflasyonla mücadele çerçevesinde bütçe gelişmeleri yakından takip edilecek.

Haziran ayı merkezi bütçe verilerine göre bütçe ve faiz dışı açık bir önceki yılın aynı ayına göre %86,5 oranında kötüleşme kaydetti. Yılın ilk yarısına ilişkin kümülatif rakamlara baktığımızda bütçe açığındaki yıllık genişlemenin %82,6 olduğu görüldü. Faiz dışı denge ise geçen senenin aynı döneminde 1,7 milyar TL fazla verirken, 2018 yılı ilk yarısında 12,3 milyar TL açık verdiği görülüyor. 12 aylık kümülatif verilere baktığımızda ise bütçe açığının GSYİH’ya oranının %1,7’den %2’ye yükseldiği görülüyor. Mevcut OVP’ye göre yılsonu bütçe açığı/GSYİH hedefi %1,9. Yakın vadede ise hükümet tarafından yeni bir OVP’nin gelmesi bekleniyor. Gelecek dönemde özellikle enflasyonla mücadele çerçevesinde bütçe gelişmeleri yakından takip edilecek. Ekonomik aktivitenin yılın ikinci yarısında finansal koşullardaki sıkılaşmanın paralelinde daha yavaşladığı bir dönemde vergi gelirleri tarafında daha zayıf bir görünüm ortaya çıkabilir. Ancak vergi borçları yapılandırılması, imar barışı sonucu gelecek ek gelirler de önemli olacak. Bütçe disiplini çerçevesinde özellikle harcamalar tarafındaki gelişmeler yakından izlenecek.

Haziran rakamlarında giderler tarafına baktığımızda yıllık bazda %34 oranında önemli bir yükseliş yaşanırken, gelirler tarafında artış %17,3 ile çok daha sınırlı gerçekleşti. Emeklilere verilen ikramiyelerin personel giderleri tarafında ek bir artışa neden olduğu görülürken (yıllık %25,4 artış), cari transfer altında sağlık, emekliliik ve sosyal yardım giderlerinde (%51) önemli artışlar görülüyor. Diğer taraftan yılbaşından bu yana yükselişlerin yaşandığı sermaye gidenlerinde Haziran ayında yıllık %15 oranında düşüş yaşandığı görüldü.

Gelirler tarafında ise dahilde alınan KDV tarafında %25 oranında artış iç talep tarafında canlı bir görünümü işaret ederken, ÖTV tarafında özellikle petrol ürünleri ÖTV gelirlerinden kaynaklanan bir düşüş görülüyor. Hükümet, döviz ve petrol fiyatlarından kaynaklanan fiyat değişikliklerini, petrol ürünlerindeki maktu ÖTV’nin yarattığı dengeleme ile birlikte, petrol ürünlerine yansıtmama kararı aldı. Haziran ayı özelinde petrol ürünlerinden alınan ÖTV’ye bakıldığında yıllık gelirlerde %7,2 oranında düşüş yaşandığı görülüyor. Petrol ürünlerinden alınan ÖTV’nin toplam ÖTV içerisindeki payı %45 civarında.





Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatıırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş