MOBİSAD Başkanı Turnacı: KDV ve yolcu yanında gelen cihazlarla ilgili düzenlemelerin yapılması mobil iletişim sektörune satış ve istihdam anlamında büyük katkı sağlayacaktır

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle tüm cep telefonlarına yönelik yapılan ÖTV düzenlemesi ile matrahı 640 lirayı aşmayan cep telefonlarından yüzde 25, 640 lira ile 1500 lira arasındaki telefonlardan yüzde 40, 1500 lira üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 vergi alınacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Bir süredir gündemde olan ÖTV artışı 1 Mayıs 2019 tarihi itibariyle devreye alındı. 2018 yılı Ağustos ayından bugüne sektörümüze yönelik gerçekleştirilen düzenlemelerin sektörümüze ciddi etkilerini yaşarken cep telefonlarından alınan özel tüketim vergisinde (ÖTV) değişiklik yapıldı.
Tüm telefonlarda yüzde 25 olan ÖTV oranı, vergi matrahı 640 TL ile bin 500 TL arasında olanlarda yüzde 40’a, matrahı bin 500 TL’yi aşanlarda yüzde 50’ye çıkartıldı. ÖTV artışı bugünden itibaren yürürlüğe girdi” dedi.
Başkan Turnacı, “Cep telefonunda yeni vergi artışının tüketiciye ve piyasaya etkisinin bin TL’lik bir telefonda verginin yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkartıldı, daha önce 250 TL ÖTV alınıyordu. Bu kararla birlikte vergi tutarı 500 TL’ye çıktı. Bu artış, elbette cep telefonu fiyatlarına da yansıyacaktır. Her ne kadar ÖTV artışını arzu etmesek de, bu kararın sektörümüzü kapsayan KDV ve yolcu yanında gelen cihazlarlala ilgili yeni düzenlemelerin yapılmasıyla birlikte gelecekte pozitif yansımalarının da olabileceğini söylemek mümkün. KDV ve yolcu yanında gelen cihazlarla ilgili düzenlemelerin yapılması mobil iletişim sektörune satış ve istihdam anlamında büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
Mobil iletişim sektörünün toplam ithalattaki oranının yüzde 1’in altında olduğunu belirten Turnacı, “Sektörümüz dijital dönüşümün en etkin hayatımıza yansıyacağı sektör. Topluma birçok konuda hizmet eden, vatandaşımızın hayatını kolaylaştıran bir sektör. Ülkemize sağladığı vergi geliri ve istihdama katkısı ise yatsınamaz düzeydedir” diye konuştu.
 
 “Cep telefonu pazarı geçtiğimiz yılı ddaralma ile tamamladı”
Turnacı, “Cep telefonu pazarı geçtiğimiz yılı daralma ile tamamladı. Bu yıl bu daralmayı önleyecek önlemler üzerinde çalışırken, maalesef vergi artışı sonrasında gündeme gelecek zamlarla satışların düşebileceğini ve istihdamın olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Devletimizin ülke menfaati açısından böyle bir karar alması gerekiyorsa bizlerde sektör temsilcileri olarak bu kararda devletimizin yanında dururuz. Ancak sektörün ayakta kalması ve gelişimini sağlaması aynı zamanda yansıyacak daralmayı önleyebilmesi için bazı kararların gün geçirmeden almamız gerekir. Örneğin; yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlar, ikinci elde verginin yüzde 1’e düşürülmesi ve sertifikasyon konusu var. Bunlarla ilgili atılacak adımlar bu kararın piyasaya ve istihdama olumsuz etkisini azaltacak ve sektörümüzün ülkemize ve diğer tüm sektörlere olan katkısını sürdürülebilir kılacaktır. ” ifadelerini kullandı.


MOBİSAD Hakkında:
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD), yirmi yıla yakın süredir mobil haberleşmede operatör, üretici, ithalatçı, dağıtıcı, servis sağlayıcı, bayi, alt bayilerin ortak sesini temsil ediyor. Dernek; üyelerinin, sektör çalışanlarının ve tüketicilerin menfaatlerini ortak bir platformda değerlendirerek ülke yararına, sektörün hak ettiği büyümeye kavuşmasını amaçlıyor. MOBİSAD; kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve teknolojinin tanıtılması amaçlı farkındalık programlarının hayata geçirilmesi, inovasyonu ve sektörel istihdamı destekleyen projelerin oluşturması ve desteklenmesi adına çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.



Facebookta Paylaş