Ödemeler dengesi (Oyak Yatırım)

Cari açık belirgin geriliyor

Ocak cari açık 37.5 milyar dolar… Ocak ayında cari denge 2.7 milyar dolar düzeyindeki açık beklentilerine karşılık 2.6 milyar dolar açık verdi. Böylece geçen senenin aynı ayında kaydedilen 10.4 milyar dolara nazaran oldukça belirgin bir düşüş gösterirken bu büyük gerilemede geçen seneye göre % 2.7 artışla 19.7 milyar dolara yükselen ihracata karşılık ithalatın %24.1 gerileyerek 24.2 milyar dolar olması etkili oldu. Turizm gelirleri ise önceki seneye göre %1.6 artışla 2.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
İthalat düşüşü etkili… 12 aylık toplam bazda cari açık Aralık ayındaki 45.4 milyar dolar düzeyinden 37.5 milyar dolar düzeyine geriledi. Enerji dışı cari fazla 7.3 milyar dolardan 12.8 milyar dolara yükselirken enerji ve altın dışı fazla ise 33 milyar dolardan 34.6 milyar dolara yükseldi. GSYH’ye oranla geçen seneyi %4.1 düzeyinde bitiren cari açık Ocak ayında tahmini Gayri Safi Yurtiçi Hasılamıza oranla %3.3’e geriledi. Önümüzdeki dönemde ihracatta ve turizm performansında önemli bir sıçrama görmeyi beklemezken para politikasının gecikmeli etkilerinin iç talebi düşürerek ithalatın daha da gerilemesine ve cari açığı daha da aşağı çekmesine yardımcı olmasını bekliyoruz. Seçim sonrasında iç talep koşullarının kontrol altına alınması ve büyümede kontrollü bir yavaşlama gerçekleştirilmesi cari açığının GSYH’ye oranının %2’nin altına gerilemesi söz konusu olabilir.
Zayıf sermaye dengesi…. Cari açıkta düşüş görmek olumlu olmakla birlikte Ocak itibarıyla kırılgan sermaye yapısında bir değişiklik görmüyoruz. Ocak ayında verilen 2.6 milyar dolarlık cari açığa karşılık sermaye dengesinin 1.8 milyar dolar açık vermesi ve 2 milyar dolar düzeyinde net hata noksan oluşması rezervlerin 6.2 milyar dolar erimesini beraberinde getirmiş gibi görünüyor. Aylık bazda doğrudan yatırımlar ve portföy yatırımları sırayla 661 milyon dolar ve 1.1 milyar dolar giriş yaratırken 1.9 milyar dolarlık efektif ve mevduat çıkışı ile 1.5 milyar dolarlık ticari kredi ödemesi sermaye dengesinin geçen seneye göre zayıf kalmasının ana nedenleri olarak sıralanabilir. 12 aylık toplam bazda ise 37.5 milyar dolarlık cari açığa karşılık 99 milyar dolarlık sermaye girişinin olması ancak buna karşılık 11.1 milyar doların net hata noksan olarak kaydedilmesi rezerv birikiminin 1.1 milyar dolarda kalmasına neden oldu. Önceki ay rezervler 2 milyar dolar düşüş göstermişti. 12 aylık toplam bazda doğrudan yabancı yatırımlar 5.1 milyar dolarlık giriş sağlarken bunun 3.5 milyar dolarını gayrimenkul oluşturuyor. 9 milyar dolar giriş sağlayan portföy yatırımlarında ise banka ve devlet Eurobond ihraçları ön planda. Sermaye girişinin önemli bir kısmını halen 13 milyar doları Merkez Bankası parası olmak üzere 23.1 milyar dolarlık efektif ve mevzuatlar oluştururken bankaların 8.8 milyar dolarlık kredi kullanımı bulunuyor.
Banka borç çevirme oranlarında artış… 2023 sonunda %112.6 olan bankaların 6 aylık hareketli ortalamalar bazında tahvil dahil borç çevirme oranları Ocak’ta %116.5’e yükselirken diğer sektörlerin borç çevirme oranı %129.1’den %107.1’e geriledi. Önümüzdeki dönemde ekonomik yavaşlama ve TCMB’nin swap stokunu eritme çabasının kısa vadeli dış borç stokunu azalmasını bekliyoruz. Kalan vadeye göre dış borç stoku elimizdeki son veri olan Aralık’ta 226.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak’ta büyük bir değişiklik göstermemesi durumunda dış borç ve önümüzdeki 1 yıllık cari açıktan oluşan dış finansman ihtiyacının yılsonunda 250 milyar doların üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu yüzden kurda oynaklığın yukarı yönlü olmasını beklediğimiz bir yılın ardından kalıcı rahatlama için cari açıktaki kalıcı düşüş büyük önem taşıyor.

Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 31,9856 Satış: 32,0432 Euro Alış: 34,9675 Satış: 35,0305
ABD'de TÜFE aylık olarak Şubat ayında +0.4% (Beklenti: +0.4%, önceki: +0.3%)
ABD'de çekirdek TÜFE aylık olarak Şubat ayında %+0.4 (Beklenti: +0.3%, önceki: +0.4%)
ABD'de haftalık reel kazançlar Şubat ayında yıllık %0.0 (Önceki: -0.3%)
ABD'de TÜFE Şubat ayında yıllık olarak +3.2% (Beklenti: +3.1%, önceki: +3.1%)
ABD'de çekirdek TÜFE Şubat ayında yıllık olarak %+3.8 (Beklenti: +3.7%, önceki: +3.9%)
Hindistan'da imalat üretimi Ocak'ta yıllık %+3.2
Hindistan'da TÜFE Şubat'ta yıllık %+5.09 (Beklenti: %+5.02)
05.06.2030 itfa tarihli ihalede net satış 4.61 milyar TL
05.06.2030 itfa tarihli ihalede ortalama basit faiz % 0,00 ortalama bileşik faiz % 0,00
Facebookta Paylaş