Piyasa Özeti (Global Menkul Değerler)

Endeksin güne yatay bir seyirle başlamasını bekliyoruz…
 
Yurtdışı piyasalarda beklentilerin üzerinde açıklanan ISM hizmet verisinin ardından Fed'in ilave bir faiz artırımı yapmasına yönelik beklentinin güçlendiğini görüyoruz. Buna paralel olarak artan tahvil faizlerinin etkisiyle hisse senedi piyasasında iştahın sınırlandığı görülüyor. ABD endeksleri dün günü %0,5-%1,0 arası kayıplarla tamamlarken, Asya piyasalarında da genel olarak negatif bir seyir görülüyor.
 
Takvime baktığımızda Euro Bölgesi 2. çeyrek nihai büyüme verisi ve ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları öne çıkıyor.
 
Dün içeride 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program açıklaması ön planda yer aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz sunumda büyüme ve istihdamı ihmal etmeden enflasyon ile mücadele edileceği mesajını verdi. GSYH'nın 2023 yılında %4,4 büyümenin ardından 2024'te %4 büyümesi, enflasyonun ise 2023 yılını %65 düzeyinde tamamladıktan sonra 2024'te %33'e gerilemesi öngörülüyor. 2023 enflasyon hedefinin TCMB'nin son açıkladığı enflasyon raporunda belirlenen tahminin (%58) hafif üzerinde olduğunu görüyoruz. Enflasyonla mücadelenin yanında büyümenin odakta kalması dikkate alındığında OVP'nin yatırımcılar tarafından olumlu karşılanabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca yarın Fitch'in Türkiye kredi notu görünümünü negatiften durağana çevirebileceğine yönelik pozitif beklenti devam etmekte.
 
Yurt içi takvimde bugün haftalık menkul kıymet istatistikleri (14.30) ve Ağustos ayı nakit bütçe dengesi (17.30) takip edilecek. Verilerin piyasa üzerinde önemli bir etkiye neden olmasını beklemiyoruz.
 
Bu sabah USD/TL kuru 26,80 seviyesindeki hareketini sürdürüyor, Türkiye 5 yıllık CDS risk primi ise düne göre sınırlı bir artışla 382 seviyesinde.
 
Borsa İstanbul tarafında BIST100 endeksi Çarşamba günü %0,66 azalışla 8181,67 seviyesine geriledi. Özellikle iki kez 8300 seviyelerine yaklaşılmasına karşın buradan satışların etkili olduğu görüldü. Gün içinde çimento ve seramik sektörünü kapsayan taş toprak endeksi ve teknoloji endeksi en çok yükselenler olurken, madencilik ve ulaştırma sektörleri üzerinde satış baskısının devam ettiği görüldü. Diğer tarafta ASELS, ISCTR, SASA, HEKTS ve CIMSA hisseleri endekse pozitif katkı sağlarken, THYAO, TUPRS, BIMAS hisselerindeki satışlar ise endekse negatif yansımıştır.
 
Teknik olarak BIST100 endeksinde 8250-8300 bölgesinde satış baskısı yoğun olarak hissedilmesine rağmen endekste genel görünüm pozitif olmaya devam etmektedir. Bu pozitif görünüm içinde yükseliş eğiliminin devam edebilmesi için 8250-8300 bölgesinin aşılması gerekirken, böyle bir durumda 8430 seviyesine doğru alan açılabilir. Dün yaşanan oynaklık ve satış baskısının etkisi ile endeksin yeni güne yatay bir seyirle başlaması beklenirken, aşağıda 8100 ve 8000 seviyeleri ise ana destek noktalarımız olmaya devam edecektir.



  Global Menkul Değerler
  www.global.com.tr
                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.