Piyasalarda Bugün (İş Yatırım)

Olası elektrik zammının etkileri. …

G-20 liderler zirvesi öncesi piyasalarda temkinli yükseliş devam ediyor. Zayıf dolar ve gerileyen ABD faizleri gelişmekte olan ülke varlıklarında (döviz, hisse, tahvil, CDS) yeni bir yükselişi tetikledi.

Arjantin, Yunanistan, Türkiye gibi son dönemde baskı altında kalmış ülke varlıkları dünyayı yakalamaya çalışıyor. MSCI Türkiye Mayıs ayında gördüğü dip seviyeye göre %18 değer kazanarak gelişmekte olan piyasaları %9 yendi. Daha önemlisi 5 yıllık Türkiye kredi temerrüt takası (CDS) oranları aynı dönemde 120 baz düşerek 400bp seviyesine geriledi.

Dünya piyasalarındaki olumlu havaya paralel Borsa İstanbul’da hafif pozitif bir açılış bekliyoruz. Elektrik fiyatlarına %15, doğalgaz fiyatlarına çift haneli zam yapılacağına yönelik Habertürk gazetesinde çıkan haberin Akenerji gibi doğalgaz bazlı elektrik üreticilerini, çimento şirketlerini olumsuz, Alarko Holding’i olumlu etkilemesini bekliyoruz.

Haberler & Makro Ekonomi

TCMB’nin İhtiyat Akçesinin Aktarılması Gündemde

Reuters Haber Ajansında çıkan bir habere göre Merkez Bankası’nın (TCMB) 46 milyar TL’lik ihtiyat akçesinin bütçeye aktarımı yeniden gündeme alındı. Haberde, bütçe açığındaki bozulmanın önüne geçmek amacıyla ihtiyat akçesi transferine ek olarak gelir vergisi başta olmak üzere bazı vergilerde artışa gitmeye hazırlanılıyor. Düzenlemeler arasında geliri 1 milyon TL’nin üzerinde olanlara %50’ye yakın bir gelir vergisi ve lüks konut alımında vergi artışı da yer alıyor. Öte yandan, kurumlar vergisinin %22’den %20’ye indirilmesi planlanıyor.

Özellikle ihtiyat akçesi transferinin bütçedeki bozulmayı önemli ölçüde sınırlayacağı kanısındayız. Yılın ilk 5 ayındaki bütçe performansını dikkate alarak bütçe açığı milli gelir tahminimizi %2,5 seviyesinde tutuyorduk ve tahmin üzerinde yukarı yönlü risklerin arttığını belirtiyorduk. Ancak Merkez Bankası’ndan gelecek transfer (milli gelirin %1,1’i) bütçe açığını kayda değer oranda azaltacaktır.
TCMB Haftalık Menkul Kıymet, Resmi Rezerv ve Yurtiçi Yerleşik Döviz Mevduat İstatistikleri (14-21 Haziran)
14-21 Haziran haftasında hane halkının döviz mevduatı (altın hariç ve Euro/Dolar paritesindeki değişimden arındırılmış) önceki haftaya kıyasla 1,1 milyar dolar artarken şirketlerin döviz mevduatı 0,1 milyar dolar azaldı. Son dört haftada hane halkı döviz mevduatları 3,5 milyar dolar arttı. Böylece hane halkı döviz mevduatları 108,5 milyar dolara ulaşırken, şirketlerin döviz mevduatı 74,6 milyar dolara geldi.

Aynı haftada hisse senedi piyasasına 65 milyon dolarlık, tahvil piyasasına (repo hariç) ise 188 milyon dolarlık yabancı girişi oldu. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedindeki giriş 0,9 miyar dolara, tahvil cephesinden çıkış 2,5 milyar dolara ulaştı.

Son olarak 21 Haziran itibariyle Merkez Bankası brüt rezervi haftalık bazda 1,5 milyar dolar azalırken (74,2 milyar dolar) altın rezervleri 1,1 milyar dolar arttı (22,8 milyar dolar). Geçen yılın sonunda altın dâhil toplam rezervler 91,9 milyar dolar seviyesindeydi (altın: 20,0 milyar dolar, brüt: 72,0 milyar dolar). Aynı dönemde IMF tanımlı net uluslararası rezervler haftalık bazda 0,6 milyar dolar azalarak 28,3 milyar dolara geldi.
Elektrik Zammı Gündemde
?Habertürk gazetesine göre EPDK 1 Temmuz 2019’dan itibaren elektrik tarifelerine %14.98 zam yapmayı planlıyor. Ayrıca, doğalgaz fiyatlarında da fiyat artışı bekleniyor. Elektrik fiyat artışının enerji şirketleri üzerinde etkisinin sınırlı olumlu olması beklenirken doğalgaz fiyat artışı Akenerji gibi doğalgaz portföyü yüksek olan şirketleri olumsuz yönde etkilemektedir. Olası bir doğalgaz zammı spot elektrik fiyatlarını yükseltecektir. Doğalgaz portföyü düşük seviyede olan ya da hiç olmayan Alarko Holding gibi enerji şirketlerinin olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Bu arada Zorlu Enerji ve Odaş gibi şirketler üzerindeki etkinin daha nötr olacağını düşünüyoruz.

Toplam üretim maliyetleri içerisinde elektriğin payının %20-25 oduğu çimento şirketleri için ise elektrik zammından olumsuz etkilenecek şirketler arasında.

Makro cephede yapılacak zammın enflasyon üzerinde olumsuz etkisi yapmasını bekliyoruz. Elektrik ücretinin tüketici fiyatı enflasyonu sepetindeki ağırlığı %3 seviyesine yakın. Dolayısıyla %15’lik bir zammın yıllık enflasyon üzerindeki etkisi yaklaşık 0,45 puan. Enflasyon tahminimizde yılın kalanında elektrik ve doğalgaza bir zam öngörmüyorduk. Öte yandan, son dönemde enflasyonun seyri (özellikle gıda), %18’lik yıl sonu enflasyon tahminimiz üzerinde aşağı yönlü risk oluşturuyor. Bu bağlamda yıl sonu enflasyon tahminimizdeki revizyonu doğalgaza yönelik olası zammın netleşmesi ardından yapacağız.


İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TRUMP, Xİ'YE "TARİFELERİ 6 AY ERTELEME SÖZÜ VERİP VERMEDİĞİ' SORUSUNA 'HAYIR' YANITI VERDİ
TRUMP: YARIN Xİ İLE BİRARAYA GELECEĞİM VE EN AZINDAN VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 2,000 olarak açıklandı
DAVİD SATTERFİELD, ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ OLDU-HABER GLOBAL
Facebookta Paylaş