Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Bugün dikkatler FED toplantısında olacak. 31 Temmuz'daki toplantısında 25 baz puan indirime giderek uzun bir aradan sonra tekrar genişleyici para politikasına dönme sinyalleri veren FED, bu toplantı sonrasında da bir 25 baz puan daha faiz indirim kararı açıklayabilir. Son FED fon vadelileri fiyatlamalarına baktığımızda 25 baz puan indiriminin %82,7 olasılıkla gerçekleşeceği ihtimali bulunuyor. Bu toplantının bir diğer önemi ise FED yetkililerinin projeksiyonlarını güncelleyecek olmaları. Enflasyon, büyüme gibi önemli verilerde ABD-Çin arasındaki son ticartet gelişmeleri göz önünde bulundurulduğunda global durgunluğun daha da belirginleştiği ortamda bu tahminlerde aşağı yönlü revizyonlara gidilecek mi takip edilecek. Böyle bir aşağı yönlü güncelleme olması ise gelecek toplantılarda daha güvercin duruşa sahip bir FED olabileceği konusunu gündeme getirebilir. Böyle bir durumda küresel hisse senetleri piyasaları, gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanımları yaşayabilir.

Yurtiçinde ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış, toplam 46 milyar TL büyüklüğünde kredinin tespit edildiğini ve ilgili bankalara 2019 yıl sonuna kadar söz konusu krediler için gerekli sınıflama değişikliklerinin yapılması ve beklenen kredi zarar karşılıklarının ayrılması konusunda bildirimde bulunulduğunu bildirdi. BDDK tarafından yapılan değerlendirmede Temmuz 2019 banka finansal tabloları kullanılarak yapılan ihtiyatlı etki analizleri sonucunda, belirtilen işlemin yapılması ve karşılık ayrımından sonra sektörün yüzde 18,2 olan sermaye yeterlilik rasyosunun yaklaşık 50 baz puan kadar düşerek yüzde 17,7 seviyesine gerilediği, takibe dönüşüm oranının ise yüzde 4,6'dan yüzde 6,3 seviyesine yükseldiği belirtiliyor. Sermaye yeterlilik rasyosu Basel III kriterlerinde yüzde 8 olduğu halde, ülkemizde ihtiyatlı bir yaklaşımla yüzde 12 olarak uygulanmaktadır.

Dünün diğer bir önemli gelişmesi ise petrol tarafında yaşandı. Gelen haberlere göre Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırı sonrası petrol üretiminin beklenenden daha hızlı şekilde 2-3 hafta içerisinde normal seviyelere döneceği belirtildi. Bu haber sonrası petrol fiyatlarında %6'yı bulan düşüşler oluşurken, satıcılı seyirde hareket eden BİST-100 endeksinde kısmi toparlanmalar meydana geldiği gözlendi.


USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken global piyasalarda TL yaşanan kısmi değer kayıpları sonrasında kurun 5,7400 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan sınırlı değer kazanımı TL fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşıladığı görülse de Fed toplantısı kararları öncesinde dolarda oynaklığın devam ettiği izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun psikolojik seviyesi olan 5,7000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,7700, 5,8000 ve 5,8240 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,6500, 5,6200 ve 5,6000 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

Dün, TL'de yaşanan kısmi değer kayıpları sonrasında çaprazın fiyatlamalarında sınırlı yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanan Eylül ayı ZEW Ekonomik Güven Endeksi verilerinin piyasa beklentisine göre kısmen daha iyi gerçekleşmesi Euro'da toparlanma eğilimini desteklediği izleniyor. Bugün, Euro Bölgesi'nde açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi verisi takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,3000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,3800, 6,4000 ve 6,4360 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,2740, 6,2500 ve 6,2300 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD

Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanan ZEW Ekonomik Güven Endeksi verilerinde Eylül ayında genel görünümün negatif olmasına karşın piyasa beklentisine göre nispeten daha iyimser olarak gerçekleşmesi global piyasalarda Euro'da değer kazanımlarını destekledi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılamasına rağmen global piyasalarda Fed toplantısı kararları öncesinde dolarda dalgalanmanın devam ettiği izleniyor. Bugün, Euro Bölgesi'nde açıklanacak olan TÜFE ve ABD Fed Faiz Kararı yakından takip edilecek. Ayrıca, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları parite fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1020 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1085 1,1100 ve 1,1140 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,0950, 1,0920 ve 1,0900 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Dün, ons altının fiyatlamalarda 1493-1507 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan gerileme sarı metal fiyatlamaları üzerinde olumlu yansımaları görülürken, global piyasalarda doların ve risk iştahının eğilimi kıymetli metal fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği görülüyor. Bugün, ABD'de Fed Toplantısı ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sarı metal fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden olabilir.

Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1515, 1520 ve 1524 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1488, 1484 ve 1480 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Dün, İngiltere'de sakin veri akışı takip edilirken, Sterlin fiyatlamalarında yaşanan kısmi dalgalanma ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 1,2392-1,2495 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılamasına rağmen global piyasalarda Fed toplantısı kararları öncesinde dolarda dalgalanmanın devam ettiği izleniyor. Bugün, İngiltere'de açıklanacak olan TÜFE verisi ve ABD'de Fed Toplantısı yakından takip edilecek. Ayrıca, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları parite fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden olabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2400 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2520, 1,2550 ve 1,2600 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2450, 1,2400 ve 1,2370 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde, Japonya'da sakin veri akışı takip edilirken, paritenin fiyatlamalarda 108,01-108,36 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılamasına rağmen global piyasalarda Fed toplantısı kararları öncesinde dolarda dalgalanmanın devam ettiği izleniyor. Bugün, Fed Faiz Kararı ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları yakından takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 108,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 108,50, 108,80 ve 109,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 107,50, 107,20 ve 106,90 destek seviyeleri izlenebilir.

HAM PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde, Orta Doğu'da devam eden belirsizlikler ve endişeler ile birlikte ham petrol fiyatlamalarında kısa vadede oynaklığın arttığı görüldü. Gün içerisinde, Suudi Arabistan'da Saudi Aramco petrol üretim şirketinde üretimde toparlanmaların daha yavaş olabileceğine dair artan endişeler ve haber akışları petrol fiyatlamalarını etkilemeye devam ettiği görülüyor. Bugün, ABD'de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak olan haftalık ham petrol stokları verisi takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 62,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 63,50, 64,00 ve 64,40 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 59,00, 58,20 ve 57,70 destek seviyeleri izlenebilir.

XAGUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin global emtia piyasasını üzerinde etkileri görülmeye devam ederken, gümüş fiyatlamalarında volatilitenin yüksek seyretmeye devam ettiği görülüyor. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılamasına rağmen global piyasalarda Fed toplantısı kararları öncesinde dolarda dalgalanmanın devam ettiği izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 18,00 $ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 18,50, 18,80 ve 19,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 17,20, 17,00 ve 16,80 destek seviyeleri izlenebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.