Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Bugün, Global PMI Verileri Ön Planda…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya'da açıklanan Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi verisi Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre beklentilerin altında yüzde 0,3 artış gösterdi. Almanya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verisi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 düşüş gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre beklentilerin altında yüzde 0,3 artış gösterdi. Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü Tüketici Güveni verisi Eylül ayında -6,5 ile 7,0 beklentisine göre daha iyi geldi fakat eksi bölgede kalmaya devam ediyor. ABD Borsaları Cuma günü ABD-Çin arasında gerçekleşen ön ticaret görüşmeleri kapsamında gerçekleşmesi beklenen Nebraska ve Montana'daki çiftçileri ziyaretinin iptal edildiği haberleri ve ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımların uygulanacağını açıklaması ve İran'a saldırı konusunda Trump'ın ABD her zaman hazır söylemleri ile birlikte satıcılı seyre yöneldi. Bu sabah Asya piyasalarına baktığımızda dikkatlerin yine ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki belirsizliğe-bekleyişlere çevrilmesiyle satıcılı seyirde hareket ettiği izleniyor. Bugün Avrupa ve ABD'de açıklanacak İmalat PMI verileri son zamanlarda zayıflık işaretleri artan global ekonomik aktivitenin gidişatı konusunda yeni ip uçları verecek. Buradan gelecek sonuçlar global riskli varlıklara yönelim konusunda etkili bir görünüm ortaya koyabilir. Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında azaldı ve Eylül ayında 55,8 olarak gerçekleşti. Yurtiçi piyasalar ise jeopolitik gelişmeler ve yurtdışı piyasaların eğilimine göre yönünü belirlemeye çalışacak.


USDTRY

Haftanın son işlem gününde, Yurtiçinde açıklanan Tüketici Güven Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 düşüş ile 55,8 düzeyinde gerçekleşti. Gün içerisinde, ABD'de sakin veri akışı takip edilirken ABD-İran arasında yaşanan gelişmeler ve diğer jeopolitik gelişmelerin etkisiyle kurun geçen Cuma günü 5,75 seviyeleri civarına kadar yükseliş yaşadığı gözlendi. Haftanın ilk işlem gününde kurda 5.70 üzerinde kalma isteği sürüyor. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan değer kazanımı TL fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun psikolojik seviyesi olan 5,7000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,7500, 5,7700 ve 5,8000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,6500, 5,6200 ve 5,6000 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

Yurtiçinde açıklanan Tüketici Güveni verisi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 düşüş gösterirken, açıklanan verinin TL fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldı. Gün içerisinde, global piyasalarda Euro'da yaşanan dalgalanma ile birlikte çaprazın fiyatlamalarda 6,28-6,3350 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Euro Bölgesi'nde açıklanan Tüketici Güveni verisi Eylül ayında -6,5 ile 7,0 beklentisine göre daha iyi geldi fakat eksi bölgede kalmaya devam ediyor.

Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,3000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,3500, 6,3800 ve 6,4000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,2740, 6,2500 ve 6,2300 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD

Cuma günü, zayıf veri akışı ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 1,0990-1,1066 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü Tüketici Güveni verisi -6,5 ile 7,0 beklentisine göre daha iyi geldi fakat eksi bölgede kalmaya devam ediyor.31 Ekim yaklaşırken Brexit ile ilgili belirsizlik ise sürüyor. Bu belirsizlik hali ise parite üzerindeki baskının sürmesinin bir başka nedeni olarak karşımızda duruyor. Bugün açıklanacak PMI verileri ekonomide zayıf seyrin sürdüğüne işareti daha da belirginleştirirse paritede baskının arttığını görebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1020 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1080 1,1100 ve 1,1120 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,0950, 1,0920 ve 1,0900 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, ons altının fiyatlamalarda 1497-1517 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan artış ons altın fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği görülse de global piyasalarda dolarda yaşanan görece zayıf seyir ve risk iştahında dalgalanma kıymetli metalde toparlanmaları desteklediği izleniyor. ABD'nin İran'a yaptırımların derecesini yükseltmesi, jeopolitik diğer gelişmeler ve ticaret görüşmelerine ilişkin yaşanan endişeler ons Altın'daki katalizörlerden olmaya devam ediyor.

Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1511, 1515 ve 1518 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1492, 1488 ve 1484 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Cuma günü, İngiltere'de fiyatlamaları etkileyecek herhangi bir veri akışı bulunmazken, Brexit sürecine dair devam eden belirsizlikler ve siyasi riskler Sterlin fiyatlamalarını etkilemeye devam ediyor. Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2600, 1,2640 ve 1,2670 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2420, 1,2390 ve 1,2350 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde, Japonya'da açıklanan tüketici fiyat endeksi verisi beklentilerin altında artış gösterirken, açıklanan verinin Yen fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. Gün içerisinde, ABD'de sakin veri akışı takip edilirken global piyasalarda dolarda yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında paritenin günü 107.55 seviyesinde tamamladığı gözlendi. Yeni haftada ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerine dayalı belirsizliklerin sürmesi, ABD-İran arasında yaşanan gerginlik ve diğer jeopolitik gelişmeler güvenli varlık Yen'e talebi canlı tutmaya devam edebilir.

Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 108,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 108,50, 108,80 ve 109,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 107,40, 107,20 ve 106,90 destek seviyeleri izlenebilir.

HAM PETROL

Cuma günü, Suudi Arabistan ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler ile birlikte ham petrolün fiyatlamalarda 58,40-59,00 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Baker Hughes sondaj kuyu sayısı 14 adet azalış gösterdi.Suudi Arabistan ile ilgili gelişmelerin takip edildiği petrol fiyatlamalarında hafta açılışıyla yukarı yönlü isteğin sürdüğü gözleniyor.

Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 58,50 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 59,50, 59,70 ve 60,20 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 58,00, 57,50 ve 57,00 destek seviyeleri izlenebilir.


XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,75-17,96 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde zayıf veri akışı ile birlikte global piyasalarda dolarda yaşanan zayıf görünüm ile birlikte gümüşün fiyatlamalarda kazançlarını ikinci güne taşıdığı izleniyor. Hafta açılışında ise Gümüş'te yukarı yönlü eğilimin Altın'la birlikte devam ettiği gözleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 17,50 $ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 18,50, 18,80 ve 19,20 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 17,20, 17,00 ve 16,80 destek seviyeleri izlenebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş