Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

KÜRESEL PİYASALAR GÜÇLÜ DOLAR ve YÜKSEK TAHVİL FAİZLERİNİN ETKİSİNDE
Geçtiğimiz hafta kapanışında Merkez Bankalarının faiz kararlarının ardından PMI rakamları takip edildi. ABD'de imalat sanayi Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylülde aylık 1 puan artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. S&P Global, ABD'nin eylül ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verilerini açıkladı. Buna göre, imalat sanayi PMI, eylülde geçen aya kıyasla 1 puan artarak 48,9 değerine yükseldi. Eşik değerin altında kalmaya devam eden endeks imalat sektöründeki daralmanın devam ettiğine işaret ediyor. Hizmet sektörü PMI rakamları ise Eylül'de azalış göstererek beklentilerin altında kaldı. Bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 50,2 değerine geriledi. Burada düşüş yaşanmasına rağmen eşik değerin üzerinde bir hizmet sektörü PMI genişlemenin devam ettiğini gösteriyor. Verilerin ardından S&P Global Market Baş ekonomisti yapmış olduğu açıklamada; rakamların faiz artışları ve yüksek enflasyon karşısında talep koşullarındaki gidişatın endişeleri artırdığını belirtti. Hizmet sektöründeki kaybedilen ivmeye de dikkat çeken yetkili "Maliyetlerin yeniden hızlı bir şekilde artmasıyla birlikte enflasyonist baskılar belirgin kalmaya devam etti." ifadesini kullandı.
İngiltere'de ise Hizmet sektörü faaliyetlerinin zayıflamasıyla birlikte S&P Global Satın Alma Yöneticileri Bileşik endeksi, Eylül'de bir önceki aya göre 48,6 seviyesinden 46,8 seviyesine geriledi. S&P Global Market ekonomistlerinden Chris Williamson ise konuya ilişkin yaptığı açıklamasında Eylül ayı hayal kırıklığı yaratan Bileşik PMI'nın "İngiltere'de bir resesyonun giderek daha olası göründüğü" anlamına gelmiştir ifadelerini kullandı.
Yurtiçinde ise henüz net bir açıklama gelmese de Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının bugün gerçekleşmesi bekleniyor. Başkan Erdoğan liderliğinde toplanacak olan Kabine'de ekonomiye dair atılan adımlar ve ev hanımlarına emeklilik, evlilik kredisi ile vergisiz cep telefonlarının ayrıntılarının görüşülmesi bekleniyor.
Bu haftaki veri akışına baktığımızda ise yine yoğun geçecek bir hafta bizi bekliyor. ABD'de final büyüme rakamları ve Fed'in enflasyon belirlemede önemli veri olarak dikkate aldığı çekirdek PCE, Euro Bölgesi ve Almanya'da öncü TÜFE, İngiltere'de büyüme rakamları, yurt içinde dış ticaret istatistikleri ve S&P Global kredi notu değerlendirmesi öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor.


USDTRY
TCMB'den gelen 500 baz puanlık faiz artırım kararının kurda sınırlı etkisini takip ederken Dolar endeksi 105 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü hareketlerine devam ediyor. Kur tarafında da 27TL seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlama yaşanıyor. Bugün yurtiçinde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi açıklanırken, ABD'de ise Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi ile Chicago Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak. Teknik olarak gün içinde sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 27,10TL seviyesi üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda 27,20TL ve 27,30TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 27,00TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 26,90TL ve 26,80TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.

EURTRY
Parite 1,0630 önemli destek bölgesinde tutunmaya çalışırken kur tarafında pozitif fiyatlamanın etkisi ile birlikte çaprazda da hafta geneline baktığımızda yukarı yönlü fiyatlamalar gözlendi. Bugün Euro Bölgesi'nden Almanya'da IFO İş Ortamı Güven Endeksi, yurtiçinde ise kapasite kullanım oranı ile reel kesim güven endeksi rakamları açıklanacak. Önemli direnç noktası 29TL seviyesine yakın fiyatlanan çaprazda ilk destek bölgesi 28,80TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 28,70TL ve 28,60TL seviyeleri takip ediliyor olacak. Çaprazda yeniden yükselişlerin olması halinde 29,00TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üstünde ise psikolojik direnç olarak 29,10TL ve üzeri 29,20TL bölgeleri ana direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor.

EURUSD
Fed'in faiz artırımına gidebileceğine yönelik açıklamalar baskıya neden olurken parite 1,0630 seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Dolar endeksindeki yükselişlerin sınırlanması ile birlikte paritede nispeten yukarı yönlü atak isteklerinin canlandığını görüyoruz. Bu haftada ABD'den gelecek büyüme rakamları Fed'i bir faiz artışına daha ikna edecek şekilde gelirse baskının bir süre daha devam etmesi beklenebilir. Bu seviye üzerinde kalıcılık durumunda gün içerisinde ilk direnç 1,0650 seviyesi, yükselişlerin bu seviye üzerinde devam etmesi durumunda sırasıyla 1,0670 ve 1,0690 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise 1,0630 bölgesi en yakın takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0610 ve 1,0600 seviyeleri izlenebilir.

ONS ALTIN
Geçen Cuma ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 4,45 seviyesine nispeten geri çekilmesi ile birlikte ons altın tarafında gevşeme gözlendi ancak ABD'den gelen faiz kararı ve şahin açıklamalar ile iş gücü piyasasının dirençli olduğunu göstermesi yıl içerisinde faiz artırım beklentisini güçlendirirken yükselen dolar endeksi karşısında ons altında 1925 dolar seviyelerinde baskının devam ettiğini bir fiyat hareketi görüyoruz. İlk destek noktası 1920 dolar bu seviye altında fiyatlama için psikolojik destek noktası olarak 1915 ve 1910 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerin gün içinde gerçekleşmesi durumunda ise 1925 dolar ve üstünde 1930 ile 1935 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GBPUSD
Geçen Cuma paritede baskı devam ederken son 6 ayın en düşüğü 1,2224 seviyesinde fiyatlama gözlendi. BoE'nin faizleri %5,25 seviyesinde uzunca bir süre tutması beklenirken ABD'de ise yıl içinde faiz artışı gelebilir beklentisi hakim. İngiltere'de imalat sektörü PMI Eylül'de beklentilerin üzerinde gelerek 44,2 olurken Hizmet PMI ise beklentinin altında 47,2 olarak gerçekleşti. Bileşik PMI rakamlarında da 1,8 puanlık azalış kaydedildi. İlk direnç noktası olarak 1,2250 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2270 ve 1,2290 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2230 ilk destek bölgesi olarak bu seviye altında fiyatlamalarda ise 1,2210 ve 1,2200 bölgelerini genel olarak izlenebilir.

GRAM ALTIN
Kurda pozitif fiyatlama ons altındaki baskı karşısında yeterli kalmayınca geri çekilen gram altın haftanın son işlem gününde ons altının toparlaması ile birlikte yükselişlerine kaldığı yerden devam etti. Ons altında Fed tarafındaki gelişmeleri değerlendirdiğimizde dar bantta fiyat hareketinin devam etmesini beklediğimizden, gram altında da kur hareketine bağlı olarak bu seviyelerde yatay pozitif fiyatlama bir süre devam edebilir. Teknik olarak, İlk direnç noktası olarak 1685TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1690TL ve 1695TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1680TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1675TL ve 1670TL diğer destek bölgeleri izleniyor olacak.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş