Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR YÖN BULMAKTA ZORLANIYOR

Uzun bir aranın ardından Borsa İstanbul 100 endeksi işlem görmeye başladı ve BIST 100 günü yüzde 0,18 düşüşle 1.349,11 puandan kapatırken işlem hacmi 10,5 Milyar seviyesinde gerçekleşti. Ulaştırma başta olmak üzere bankacılık sektöründe gelen satışların endeksteki geri çekilmede etkili olduğunu söylemek gerekiyor.
Dünya korona virüs vakalarındaki artış nedeniyle yeni bir dalganın eşiğinde kalmış durumda. İngiltere’de hem turizm sezonunun açılması hemde düzenlenen avrupa şampiyonası sonrası artış gösteren vakalar benzer şekilde diğer ülkelerde de yaşanmaya başladı. ABD’de maske zorunluluğunun dahi kaldırıldığı bir ortamdan tekrardan halka açık alanlarda kullanılmaya başlanmasına ilişkin adımların atılacağı hatta aşı olmayanların belli kurumlara giriş yapamayacağı söylentisi yayılıyor. Dün Türkiye’de yeni vakası sayısı 16809 olurken salgın nedeniyle 63 vatandaşımız hayatını kaybetti. Vaka sayılarındaki artışın yaz dönemi boyunca devam etmesi bekleniyor.
Dün açıklanan Reel Kesim Güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,8 puan artış göstererek 114,8 seviyesinde gerçekleşti. Anketin içeriğine baktığımızda genel gidişat, gelecek üç ay içinde ihracat ile ilgili gelecek aylardaki sipariş miktarı ile son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek dönemdeki istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilediği görüldü. Temmuz ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 5,8, perakende ticaret sektöründe 3,7 ve inşaat sektöründe 4,7 artış görülmesi dikkat çekti. Yine dün açıklanan bir diğer önemli veri ise, kapasite kullanım oranı oldu. Açıklanan veri, bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 76,7 seviyesinde gerçekleşti.
Son zamanlarda ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yaşanan geri çekilmenin stagflasyon endişesi ve enflasyonun kalıcı olacağı beklentisinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Şubat ayında 1,70 seviyesinden işlem gören 10 yıllık tahvil fiyatları dün itibariyle 1,22 seviyesinden işlem görmektedir. Yarın gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısından geleceğe yönelik beklentiler tahvil piyasasındaki fiyatlamalar açısından önemini korumaya devam ediyor. Varlık alımlarıyla ilgili net bir açıklamanın yapılması beklenmiyor ancak enflasyondaki son durum ve ekonominin istenilen düzeyden uzak olup olmayacağına dair yapılacak olan açıklama yakından takip edilecek. Büyüme endişeleri devam ederken, ABD’de faaliyet gösteren en büyük yatırım kuruluşlarından olan bir şirket ABD ekonomisi için 3. Çeyrek büyüme beklentisini yüzde 9,5’ten yüzde 8,5’e çekti.
Dünya genelinde artan vakalar piyasalarda risk oluşturmaya devam ederken yurtiçi piyasalarda bilanço fiyatlamasının yaşanabilir. Geçtiğimiz bilanço döneminde Borsa İstanbul, şirketlerin güçlü bilançolarıyla birlikte ciddi bir ralli başlattığını dikkate almak gerekiyor.
 
USDTRY
 
Haftanın ilk işlem gününün ilk saatlerinde gelen alımlarla Dolar/TL’de 8,60 seviyesi görülürken hareketin etkisi kısa sürdü. Reel kesim güven endeksi Temmuz ayında 1,8 puan artışla 114,8 olarak gerçekleşti. ABD tahvil fiyatlarındaki gerileme stagflasyon beklentilerini artırıyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,60 ve 8,68 TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,50 ve 8,42 TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.
 
EURTRY
 
Avrupa Merkez Bankası, geçtiğimiz haftaki para politikası toplantısında değişikliğe gitmedi ve faiz oranını sabit bıraktı. Toplantıda varlık alımlarından yakın vade de değişikliğe gidilmeyeceği ve hedeflenen yüzde iki enflasyon oranının para politikasında etkili yol oynayacağı net bir şekilde belirtildi. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,15 ve 10,20 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,05 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.
 
EURUSD
 
Dün açıklanan yeni konut satışları beklentinin altında 676 bin seviyesinden gerçekleşti. Enflasyon oranındaki yükselişte önemli payı olan konut sektörü, yakından takip ediliyor. Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısında varlık alım programında değişikliğe gidilip gidilmeyeceği ile ilgili yapılacak açıklamalar yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1820 ve 1,1845 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1775 ve 1,1755 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.
 
ONS ALTIN
 
ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde gerileme ile birlikte değer kazanması beklenilen Ons Altın’daki yataylık devam ediyor. Ekonomik büyümenin istenildiği gibi olmayacağı beklentisi ile enflasyondaki artış fiyatlamalarda önemli etkiye sahip. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1800 ve 1815$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1790 ve 1780$ destek seviyeleri yakından izlenecek.
 
GBPUSD
 
İngiltere Merkez Bankası yetkilisi teşviklerin en az bir çeyrek daha devam etmesi gerektiğini vurguladı. Yarın yapılacak olan FOMC toplantısı piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3845 ve 1,3865 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3800 ve 1,3775 destek seviyeleri önem arz ediyor.
 
USDJPY
 
Dolar endeksinde görülen paralel seyir ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin beklentinin altında işlem görmesi ile yukarı yönlü hareket oluşmakta güçlük çekiyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,80 ve 111,00 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 109,60 ve 109,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
 
BRENT PETROL
 
Ekonomik veriler büyüme oranları ile ilgili yılın ilerleyen dönemlerinde sorun yaşanabileceğine işaret ediyor. Vaka sayılarındaki artışın yeniden hızlanması ve enerji ihtiyacının tartışılıyor olması Brent Petrol’deki seyri zayıflatıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 74,30 ve 74,80 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 73,40 ve 72,80$ destek seviyeleri önem arz ediyor.
 
GRAM ALTIN
 
Geçtiğimiz haftayı yatay bir seyirde tamamlayan döviz kurunun bir bant aralığında devam etmesi Gram Altın’daki seyri koruyor. Ons Altın’da ise enflasyon endişelerine rağmen seyir durağan. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 500 ve 510 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 485 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.