Sabah Bülteni (Işık FX)

Dikkatler; İngiltere Merkez Bankası (BOE) Toplantı Kararlarında!

Küresel tarafta ABD ve Çin heyetlerinin devam eden 1.faz Ticaret Anlaşması çerçevesinde Çin Yönetimi’nin talep ettiği 1 Eylül’deki tarifelerin kaldırılması konusuna ABD tarafının da sıcak baktığına dair haber akışları küresel risk alma iştahını canlı tutarak güvenli limanlardan çıkışı da devam ettirdi. Ancak Ticaret anlaşmasını imzalamak üzere yapılacak Trump-Xi toplantısının Aralık ayına kadar ertelenebileceği bir miktar tedirginlik yaratırken güvenli liman ürünlerinden Ons Altın’da toparlanmalar görüldü. Öte yandan yıl içinde 3. Faiz indirimini gerçekleştiren FED sonrasında üyelerden gelen açıklamalar piyasa monitörlerinin yakın takibinde olmayı sürdürüyor. San Francisco FED Başkanı Daly, enflasyon ve ekonomik görünüm üzerinde; son üç faiz indirimi destekleyici oldu, bu yüzden ABD ekonomisini yavaşlamada içerisinde olduğunu düşünmüyoruz ifadelerine ek olarak FED’in enflasyon hedefini yükseltmemesine vurgu yaptı. Gerek Ticaret Anlaşmasının seyri gerek ABD ekonomi göstergelerinde oluşan tablo FED’in Aralık toplantısı öncesinde fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta.

 Avrupa cephesine baktığımızda ise; İngiltere’de gündem maddesi 12 Aralık’ta gerçekleştirilecek erken seçim kararı yer almakta. Belirsizliklerin devam etmesi ve geçtiğimiz günlerde İngiltere Başbakanlık Sözcüsü’nün, hükümetin, 31 Ocak’ta anlaşmasız bir ayrılık senaryosu dahil olmak üzere tüm resmi olasılıklara hazırlanması gerektiğine dair açıklamaları parite tarafındaki değer kazanımlarını sınırlayan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Diğer taraftan küresel tarafta yaşanan gelişmelerde yine parite fiyatlamaları üzerinde etkisini sürdürmeye devam ediyor. Bunların dışında emtia fiyatlamaları açısından OPEC Genel Sekreter Barkindo’nun; Üretimde daha derin kesinti ihtiyacını küçümsemediklerine dair açıklamalar ile yukarı yönlü ataklar meydana geldi. Bunun devamında ise Irak Bölgesinde protestoların artması ve en son gelen haberler doğrultusunda Nassırıya Petrol Rafinerisinin saldırıya uğraması ile üretim faaliyetlerinin sekteye uğradığı yönündeydi. Bu süreçte bölgede yaşanacak gelişmeler başta petrol fiyatları olmak üzere güvenli liman ürünlerinde etkili olabilir. Bu gelişmelere rağmen geçtiğimiz gün veri akışında takip ettiğimiz Ham Petrol Stoklarında 7.929 Milyon varil artış gösterirken stoklardaki üst üste 2 haftadır devam eden yükseliş petrol fiyatlarında sert tepki satışlarına neden oldu.
 Yurtiçi içinde ise baz etkisi ile birlikte yıllık bazda yüzde 8.55 seviyelerine gerileyen enflasyon rakamlarının ardından dikkatler TCMB’nin Para Politikası Toplantısına çevrilmiş durumda. Son 3 toplantısında toplamda 1000 baz puanlık bir indirime giden Kurul’un, Aralık toplantısında nasıl bir adım atacağı merak uyandırmakta. Keza geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, enflasyon rakamlarında olduğu gibi faiz oranlarında da tek haneye düşeceğine yönelik söylemleri tedirginlik yaratırken kur tarafında yukarı yönlü atakları beraberinde getirdi. Bunun dışında gündemin önemli konusu olan Halkbank meselesine dair nihai bir kararın alınmaması ve Halkbank avukatları ile savcılığın Kasım ayının sonlarında mahkemeye yapacağı açıklamalar yakın takibimizde olacaktır. Nitekin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi sonrasında, 13 Kasım’da Erdoğan’ın ABD’ye gideceği takip edilen haber akışları arasındaydı. Bu bağlamda gerek Halkbank davası gerek Erdoğan-Trump görüşmesine yönelik gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından önem arz etmektedir.
Geçtiğimiz gün ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilere bakılacak olursa; Euro Bölgesi’nde açıklanan Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 52.2, Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 50.6, Perakende Satışlar Aylık bazda yüzde 0.1 açıklanırken yıllık bazda ise yüzde 3.1 seviyesinde piyasa beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yeni günde ise; Avrupa cephesinde Eurogroup toplantısı’nın yanı sıra İngiltere Merkez Bankası (BOE) Para Politikası Kurulu Toplantısı piyasaların odak noktasında olacaktır. Bunların dışında küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelişmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.

EURUSD
Euro Bölgesi PMI rakamlarında görülen toparlanmayla birlikte toparlanma eğiliminde olan paritede, IMF’in; Euro Bölgesi büyüme beklenti rakamlarında aşağı yönlü revize etmesi ve ABD ile Çin arasında imzalanacak Ticaret Anlaşması’nın Aralık ayına ertelenebileceği yönündeki haber akışlarıyla birlikte satıcılı seyrin derinleşmesine neden oldu. Teknik olarak bakıldığında ise; 1.1080 desteğinin altında işlem gören paritede satış yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde 1.1010, 1.0985, 1.0950 ve 1.0925 destek seviyeleri takip edilebilir. Şayet parite tarafında yaşanabilecek toparlanmayla birlikte 1.1115 direnç seviyesi kritik önem taşımaktadır. Bu noktanın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise yeniden 1.1165, 1.1190, 1.1220 ve 1.1240 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.

USDTRY
Yurt içine bakıldığında ise baz etkisi ile yıllık yüzde 8,55’e gerileyen enflasyon rakamları sonrası faiz indirimi beklentileri kuvvetlendi. Bu durum ise kur tarafında tepki alımlarını beraberinde getirdi. Teknik olarak 5.70 noktası aşağı yönlü atakların derinleşebilmesi için güçlü bir destek bölgesi olarak belirginleşirken yukarı yönlü atakların ağırlık kazanması için 5.7850 direncinin üzerinde kalıcılık sağlaması gerekmektedir. Şayet 5.78 direnci üzerinde kur fiyatlamalarında görülecek tutunmayla birlikte tekrar 5.78-5.85 bandına geçiş sağlanabilir. Bu durumda ise; 5.7850 5.8225 ve 5.8500 direnç seviyeleri takibimizde olacaktır.

GBPUSD
Avrupa siyaset arenasında yaşanan Brexit karmaşası Pound varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Ancak gün içinde İngiltere Merkez Bankası (BOE) Toplantısında alınacak kararlar parite fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Teknik olarak son dönemde 1.2800-1.3000 bandında hareket eden paritede yukarı yönlü atakların hız kazanabilmesi için ara direnç noktası olan 1.2925 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Ancak 1.2800 ana destek bölgesinin kırılması halinde satış yönlü ataklar hızlanabileceği gibi 1.2750, 1.2725, 1.2685 ve 1.2640 seviyeleri tekrar gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
Geçtiğimiz gün IMF’in, Euro Bölgesi büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesiyle birlikte resesyon sinyallerini canlı tutarken bu durum petrole olan talebe olumsuz etki edeceğinden dolayı son günlerde yukarı yönlü eğilimde olan emtia üzerinde tepki satışlarını beraberinde getirdi. Nitekim dün veri akışında takip ettiğimiz Ham Petrol Stoklarının 2 haftadır artış göstermesi de satıcılı seyri destekledi. 62 dolar seviyesinin altında işlem gören emtiada aşağı yönlü atakların ağırlık kazanması halinde 61.40, 61.10, 60.70 ve 60.25 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi yönde yukarı yönlü ataklar için 62 dolar seviyesi kritik önem taşımakta.

ONS ALTIN
Ticaret Savaşlarında yaşanan iyimserlik sonrasında satıcılı seyrin ağırlık kazandığı değerli metalde, Ticaret anlaşmasını imzalamak üzere yapılacak Trump-Xi toplantısının Aralık ayına kadar ertelenebileceği haber akışlarıyla birlikte toparlanma hareketi görüldü. Bu durumda ise değer metal 1490 direncinin üzerinde işlem görmekte. Bu süre zarfında Ticaret Anlaşmasın yönelik gelişmelerle birlikte 1498, 1502, 1508 ve 1514 direnç seviyeleri gündemimize gelebilir. Ancak aksi yönde satış yönlü işlemlerin yeniden ağırlık kazanması durumunda ise 1490 seviyesi önemli olacaktır. Bu seviyesinin kırılması halinde ise 1487, 1482, 1477, 1475 noktaları takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş