Sabah Bülteni (Işık FX)

İngiltere 3. Çeyrek Büyüme Rakamları Kritik Olabilir!
Yurt içi tarafta piyasaların odak noktasında 13 Kasım Çarşamba günü; Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında düzenlenecek toplantı yer almakta. Özellikle Suriye eksenli gelişmeler sırasında gerginliğin artmasının ardından görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak konusu olmuştu. Geçtiğimiz hafta liderler arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sonrasında taraflardan iyimser açıklamalar gelirken şimdi ise Çarşamba günü yapılacak görüşmede 100 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi meselesiyle beraber F-35, S-400 ve Halkbank konusunun da ele alınacağı takip edilen haber akışları arasındaydı. Görüşme öncesinde ülke yetkililerinden gelebilecek açıklamalar bu anlamda kritik önem taşımakta. Haftanın ilk işlem gününde yurt içi tarafta önemli bir veri akışı bulunmazken, jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler yakın takibimizde olacaktır.
 Diğer taraftan İngiltere cephesinde veri akışı olarak yoğun bir gün. İngiltere Merkez Bankası (BOE) geçtiğimiz hafta düzenlemiş olduğu toplantıda faizlerde bir değişikliğe gitmezken; küresel riskler ve buna bağlı global büyüme endişelerine vurgu yapması dikkatleri çekti. BOE’nin bu kararı sonrasında üyelerden bir kaçı faiz indirimini desteklediğini açıklaması da kritikti. Keza gün içinde takip edeceğimiz; İngiltere 3. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), Sanayi Üretimi, İmalat Üretimi, Ticaret Dengesi ve İşletme yatırımları rakamları Pound varlıkları üzerinde etkili olabilir. Son dönemde Brexit meselesinde bir çözüme varamamış olmaları ve ekonomi göstergelerinde süre gelen yavaşlamanın da etkisiyle beraber hareketlilik artmıştı. Zira 12 Aralık’ta erken seçim kararının alınması şimdilik Brexit tartışmasını bir miktar arka rafa iterken gündem meselesi seçimler ve liderlerin bu süre zarfında yapacağı açıklamalarda olacaktır. Bununla beraber haftanın son işlem gününde takip ettiğimiz Avrupa Maliye Bakanları Toplantısı sonrasında; Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Euro Bölgesi büyüme tahminlerinin endişe verici ifadelerinin yanı sıra Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Gerçek bir resesyona yakın olmadıklarını bu dönemde yaşanan olumsuz tablonun Ticaret gerginliğinin etken olduğunun altını çizmesi dikkatleri çeken açıklamalardan oldu.
Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içi tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşmesi öncesi yetkililerden gelebilecek açıklamalar piyasa monitörleri tarafından yakından takip edilecekken, küresel tarafta Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi konulara yönelik gelişmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Avrupa Maliye Bakanları toplantısında; Euro Bölgesi büyüme tahmin rakamlarında negatif görünüm Euro varlıkları üzerinde değer kayıplarına hız kazandırdı. Diğer taraftan ABD-Çin arasında süre gelen ticaret anlaşmasına yönelik iyimser tablo ise yine hareketliliğe destek olan unsurlar arasında. Teknik olarak baktığımızda ise; 1.1040 desteğinin altında işlem gören paritede satış yönlü atakların hız kazanması halinde 1.1000, 1.0985, 1.0950 ve 1.0900 seviyeleri karşımıza çıkabilir. Aksi yönde bu bölgeden oluşabilecek yukarı yönlü hareketlilikte ise; 1.1080, 1.1115, 1.1150 ve 1.1220 seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Kur tarafında jeopolitik ve siyasi risk unsurları fiyatlamaların seyri açısından bu günlerde hareketliliğini sınırlayan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında gerçekleştirilecek görüşmeye kilitlenmiş durumda. Teknik olarak bakıldığında 5.78-5.72 bandına hareketliliği devam etmekte. Olası risk unsurlarında görülebilecek artış kur tarafında tepki alımlarını getirebileceği gibi 5.8225, 5.8500, 5.8700 ve 5.9200 seviyeleri yukarı yönlü ataklar için kritik olabilir. Ancak bu seviyelerde oluşabilecek aşağı yönlü ataklar için ise; 5.6800, 5.6500, 5.6000 ve 5.5700 seviyeleri gündeme gelebilir.
GBPUSD
Pound varlıkları, BOE’nin büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyona gitmesiyle birlikte siyasi tarafta yaşanan karmaşanın da etkisiyle birlikte değer kayıplarına devam etti. Teknik olarak 1.2800 desteğinin altında işlem gören paritede satıcılı seyrin derinleşmesi için 1.2740, 1.2700, 1.2675 ve 1.2620 seviyeleri karşımıza çıkabilir. Ancak aksi yönde parite tarafında yaşanabilecek yukarı yönlü eğilimle birlikte tekrar 1.2840, 1.2890, 1.2925 ve 1.2950 direnç noktaları takip edilebilir.
BRENT PETROL
Küresel ekonomide özellikle büyüme rakamlarında görülen yavaşlama ve buna paralel geçtiğimiz hafta ham petrol stoklarında görülen artışla birlikte petrol fiyatları 62 Dolar seviyesinin altında işlemlerini sürdürdü. 50 günlük hareketli ortalama noktasında satışların sınırlanmasına rağmen buranın geçilmesi halinde hareketliliğin hız kazanabileceğini söylemek mümkün. Bu durumda ise; 61.50, 61.25, 60.80 ve 60.40 destek seviyeleri takip edilebilir. Şayet buradan gelebilecek bir toparlanma hareketiyle birlikte bu defa 62.40, 62.80, 63.00 ve 65.50 direnç seviyeleri karşımıza çıkabilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta; Ticaret Anlaşmasına dair yaşanan iyimserlikle beraber ABD Borsalarının rekor seviyeleri yükselmesiyle güvenli liman ürünlerinden ons altında satıcılı seyir devam etti. Teknik olarak baktığımızda ise; 1460 seviyelerinden tepki gören emtiada aşağı yönlü hareketliliğin derinleşmesi durumunda 1458, 1455, 1450 ve 1445 seviyeleri gündeme gelebilir. Tam tersi durumda 1460 seviyesinden başlayan tepki alımlarıyla birlikte alış yönlü işlemlerin ağırlık kazanmasıyla birlikte 1468, 1472, 1477 ve 1482 seviyeleri tekrar takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş