Sabah Bülteni (Işık FX)

Küresel Risk Unsurlarının Yanı Sıra, Önemli Ekonomik Verileri Takip Edeceğiz!

Yurt içi tarafta piyasaların odak noktasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında düzenlenen toplantı vardı. Özellikle Suriye eksenli gelişmeler sırasında gerginliğin artmasının ardından görüşme sonrasında yapılacak açıklamalar kritik önem taşımaktaydı. Gün içinde toplantıya dair beklentiler fiyatlamalar açısından sınırlı hareketliliğini sürdürmesine rağmen TL varlıkları açısından pozitifliği koruduğu görüldü. Piyasaların dikkati; Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapılan toplantının ardından düzenlenen basın toplantısındaydı. Açıklamalarda; S-400 meselesi için çalışmaların devam edeceği Ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için ilerleme sağlandığı ifade edildi. Mülteci konusunda ise; Avrupa’nın Türkiye’ye bu konuda yeterince maddi katkı sağlamadığını, en çok yardımı Türkiye’nin yaptığını vurgulayan ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları dikkat çekti. Ayrıca Erdoğan, S-400 hava savunma sistemleri ve F-35 savaş uçakları konusunu diyaloglarla çözüme kavuşturulabileceğini bunun yanı sıra eğer istenilen teklif verilirse Patriot hava savunma sistemlerini de alabileceğini açıklaması kritikti. Merakla beklenen Halkbank konusu üzerine henüz bir açıklama yapılmazken bu konuyla ilgili bu süreçte gelebilecek açıklamalar piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Yurt içi tarafta gün için açıklanacak Sanayi Üretimi datası dışında önemli bir veri akışı bulunmazken, jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler yakın takibimizde olacaktır.
Diğer taraftan Avrupa cephesine baktığımızda geçtiğimiz gün açıklanan Almanya Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.1 yıllık bazda yüzde 1.1 artış gösterirken son 3 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi dikkatleri çekti. Bununla beraber İngiltere Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde -0.2 yıllık bazda ise yüzde 1.5 seviyesinde gerçekleşirken, Üretici Fiyat Endeks yıllık bazda -5.1 seviyesinde açıklandı. Yine önemli göstergelerden olan Çekirdek TÜFE rakamları yıllık bazda yüzde 1.7 ile piyasa beklentilerine paralel artış gösterirken genel görünüm itibariyle açıklanan datalar piyasa beklentisini karşılayamadı. Bu durum karşısında ise Pound varlıklarında kısmi değer kayıpları görüldü. Euro Bölgesi'nde açıklanan diğer veri akışında ise; Sanayi Üretimi Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 0.4'lük artış kaydetmesinin ardından Eylül'de yüzde 0.1 arttı. Beklenti yüzde 0.2 azalması yönündeydi. Bunların dışında günün önemli veri akışlarından olan ABD Tüketici Fiyat Endeksi rakamları aylık bazda yüzde 0.4’lük bir artış gösterirken yıllık bazda ise yüzde 1.8 ile piyasa beklentilerin üzerinde açıklandı. Ancak Çekirdek TÜFE rakamları yıllık bazda yüzde 2.3 seviyesinde açıklanırken piyasa beklentilerini karşılayamadı. Yeni günde ise; Almanya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), İngiltere Perakende Satışlar, Euro Bölgesi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ve ABD tarafında açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamları takibimizde olacaktır. Yine gün içinde küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelişmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.

EURUSD
Parite tarafında Euro Bölgesi’nde açıklanan Sanayi Üretimi rakamlarıyla bir miktar toparlansa da Euro Bölgesi’nde yaşanan sorunlar yukarı yönlü atakları baskılayan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Günün devamında ABD’de açıklanan olumlu enflasyon rakamları sonrasında ise paritede satıcılı seyir ivme kazandı. Teknik olarak baktığımızda aşağı yönlü işlemlerin derinleşmesi halinde 1.0950, 1.0910, 1.0885 ve 1.0850 seviyeleri karşımıza çıkabilir. Ancak yukarı yönlü atakların belirginleşmesi 1.1040 direncinin kırılması halinde ise 1.1100 seviyeleri hedef haline gelebilir.

USDTRY
TL varlıkları geçtiğimiz günü Erdoğan-Trump zirvesi öncesinde pozitif eğilimde devam etmesinin yanı sıra zirve sonrası gelen açıklamalar kur tarafında yeni güne tepki alımlarıyla başladı. Yaptırımlar konusunda henüz bir açıklama gelmezken son dönemlerde sıkışan kur fiyatlarında sınırlı hareketlerin devam ettiği görüldü. Teknik olarak bakıldığında kur tarafında yaşanacak geri çekilmelerde 5.70 noktasını önemli görmekteyiz. Keza bu seviyenin kırılması halinde 5.6400, 5.6000 seviyeleri takip edilebilir. Şayet yukarı yönlü ataklar için 5.7850 direnç noktası ilk etapta karşımıza çıkmakla beraber buranın geçilmesi halinde ise 5.8225 ve 5.8500 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

GBPUSD
İngiltere cephesinde takip ettiğimiz veri akışlarında olumsuz görünüm devam etmesine rağmen erken seçimlere dair Muhafazakar Parti’nin güçlü duruşu paritedeki değer kayıplarını sınırlamakta. Bu bağlamda 1.2800 üzerinde tutunmaya devam eden paritede yukarı yönlü atakların hız kazanması için 1.2875 direncinin geçilmesi gerekmektedir. Keza bu noktanın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.2965 ve 1.2990 seviyeleri takip edilebilir. Tam tersi durumda satıcılı seyrin derinleşmesi halinde ise 1.2790, 1.2740 ve 1.2710 destek bölgesi gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
Ticaret Savaşları tarafında yaşanan belirsizliklerle birlikte geçtiğimiz gün OPEC Genel Sekreteri’nin; daha fazla kesintiye ihtiyaç olduğunu söylemek için çok erken ifadelerine ek olarak ABD-Çin ticaret anlaşmasının sağlanması halinde petrol piyasasındaki kara bulutların dağılacağını vurgulaması dikkatleri çekti. Teknik olarak 50 günlük ortalama değer olan 61 Dolar seviyesine kadar geri çekilen emtia buradan tepki alımlarıyla yukarı yönlü hareketliliğe devam etti. Yukarı yönlü atakların hız kazanması halinde 62.80, 63.00, 63.50 ve 64.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi yönde petrol fiyatlamalarında yaşanabilecek geri çekilmelerde ise 62.40, 62.00, 61.60 ve 61.00 seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN
Küresel tarafta yaşanan gelişmeler risk alma iştahını pozitif etkilemeye devam etmekle beraber; Ticaret Anlaşmasına yönelik yetkililerden gelen açıklamalar ve belirsizliklerin yeniden canlanması tepki alımlarını beraberinde getirdi. Aşağı yönlü atakların hız kazanabilmesi için 1460 desteğinin altında kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durumda ise; 1455, 1447 ve 1445 seviyeleri gündeme gelebilir. Şayet emtia tarafında başlayan toparlanma hareketiyle birlikte 1468, 1472 ve 1475 seviyeleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş