Sabah Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Sabah Bülteni 15.10.2019
Yurtiçinde Veri Akışı Yoğun!
Yurtdışı tarafta dün Almanya’dan Sanayi Üretimi rakamları ön plandaydı. Veri aylık bazda beklentilerin bir miktar üzerinde seyretse de yıllık bazda daralmaya devam etti ve bölgeye yönelik resesyon endişelerini canlı tuttu. Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından ülke ekonomisinin zayıf olduğuna yönelik gelen açıklamalarda dikkat çekiciydi. Küresel risklerde ise Dünya Ticaret Örgütü’nün, Airbus teşvikleri nedeniyle ABD’nin AB’ye tarife uygulamasına resmen izin vermesi, geçtiğimiz hafta kapanışında Brexit ve ticaret savaşlarında yaşanan olumlu gelişmelerin ardından oluşan pozitif havayı kısmende olsa dağıttı. Hatırlayacağımız gibi ticaret savaşları cephesinde ABD ile Çin arasında kısmi de olsa bir uzlaşmaya varmıştı. Brexit tarafında ise AB’nin İngiltere’ye önemli imtiyazlar vereceği duyurulmuştu. Ancak bu 2 konu da hala daha nihai bir anlaşmaya varılmış değil. Özellikle Brexit konusunda zaman zaman olumsuz açıklamalar gelebiliyor ve anlık olarak fiyatlamalarda ön planda olabiliyor. Dün bu konuda İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney’in, anlaşmaya yönelik umutların olduğunu ancak çözülmesi gereken hala daha sorunların olduğuna yönelik açıklamaları önemliydi. Bugünde yine gerek Brexit gerekse ticaret savaşları cephesinden takip edeceğimiz ekstra açıklamalar küresel risk iştahı açısından kritik olacaktır. Ayrıca İngiltere işsizlik rakamları ve Euro Bölgesi Zew Endeksleri gibi önemli veri akışlarının yanında majör merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da önemli olabilir.
Yurtiçi tarafta ise Suriye’nin merkezine yapılan operasyona yönelik haber akışları gündemde kalmaya devam ediyor. Son gelen haber akışlarında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırımlara yönelik açıklamaları dikkat çekti. Dün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda Türkiye ile yürütülen 100 Milyar Dolarlık ticaret görüşmelerinin durdurulacağını ve çelik sektöründeki tarifelerin yüzde 50’ye çıkartılacağını açıkladı. Trump ayrıca yakın zamanda Türkiye’ye yönelik yaptırımlara izin veren bir Başkanlık Kararnamesi çıkaracağını belirtti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptırım listesine alındığını açıkladı. Dün ayrıca yurtiçinde Sanayi Üretimi rakamları ön plandaydı ve veri son 12 aydan bu yana negatif gelmeye devam etti. Bugünde yine Suriye eksenli gelişmeler ön planda olmaya devam edecek. Diğer tarafta ise İşsizlik Oranı, Perakende Satışları ve Bütçe Dengesi gibi önemli veri akışları takip edilecek.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta İngiltere tarafında Brexit meselesine dair pozitif gelişmeler Euro varlıklarına uzun zaman sonra nefes aldırmıştı. Ancak Dünya Ticaret Örgütü’nün, ABD’nin AB’ye Airbus’a uyguladığı destekleyici politikanın haksız rekabet olduğunu ifade etmesinin ardından; ABD ile AB arasında gümrük tarifesi getirebileceği takip edilen haber akışlarındandı. Bu durum tedirginliğin artmasına neden olurken parite tarafına baktığımıza ise yukarı yönlü işlemlerin baskılanmasına neden oldu. Öte yandan Euro Bölgesi Sanayi Üretimi rakamlarındaki zayıf seyirde yine bu baskılanmayı destekledi.Yeni günde ekonomik takvimde; Euro Bölgesi’nde açıklanacak ZEW Ekonomik Hissiyatı verisiyle birlikte ABD cephesinde FOMC üyelerinin konuşmaları takibimizde olacaktır. Bunların yanı sıra küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelişmeler parite fiyatlamaların seyri açısından kritik olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1050, 1.1065, 1.1080, 1.1010, 1.1040
Destekler: 1.1015, 1.0985, 1.0940, 1.0925, 1.0900
USDTRY
Türkiye’nin, Suriye’nin kuzey bölgesinde başlatmış olduğu operasyon sonrası birçok ülke liderinden geri adım atılmasına dair çağrı yapılmasına rağmen yetkililerimizin bu konudaki istekli duruşu dikkatleri çekmekte. Buna karşılık ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımın büyük ölçekte ve sert olacağına dair açıklamalarına Senatörlerden ve Temsilciler Meclisi’nden de destek gelince bölgede endişeler epey yükselmiş durumda. Bu bağlamda kur fiyatlamaları açısından yukarı yönlü hareketlilik devam etmekte. Bunların dışında geçtiğimiz gün yurt içi tarafta açıklanan Sanayi Üretimi datası aylık bazda yüzde 2.8, yıllık bazda ise 3.6 daralma görüldü. Yeni günde yurt içi tarafta takip edeceğimiz Perakende Satışlar, İşsizlik Ortalaması, Bütçe Dengesi verilerinin yanı sıra yine jeopolitik ve siyasi risk unsurları kur fiyatlamaların seyri açısından yakın takibimizde olacaktır.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9340, 5.9500, 5.9750, 6.0225, 6.0670
Destekler: 5.9000, 5.8770, 5.8500, 5.8230, 5.8000
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta kapanışında İngiltere ve AB arasında gerçekleştirilen müzakerelerde önemli bir yol katedildiğine yönelik gelen açıklamalar sonrası oluşan pozitif hava dün İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney’in anlaşma sağlayabilmek için katedilecek bir çok konunun olduğuna yönelik açıklamaları sonrası kısmende olsa dağıldı ve parite tarafında düzeltme hareketleri meydana geldi. Öte yandan Dünya Ticaret Örgütü’nün ABD’nin AB’ye yaptırım uygulamasına olanak sağlaması ile birlikte azalan küresel risk iştahı da yine paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Ancak akabinde gerek AB’den geresek İngiltere’den karşılıklı olarak gelen ılımlı açıklamalar bir miktarda olsa paritedeki satışları durdurdu. Bugünde yine Brexit ve ticaret savaşları konularına yönelik gelebilecek açıklamalar paritenin gündeminde olacak. Ekonomik takvimde ise ABD tarafı sakin bir gün geçirse de İngiltere tarafından gelecek İşsizlik rakamları önemli olabilir. Ayrıca başta İngiltere Merkez Bankası Başkanı olmak üzere majör merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2630, 1.2675, 1.2700, 1.2725, 1.2760
Destekler; 1.2590, 1.2550, 1.2520, 1.2490, 1.2450
BRENT PETROL
Geçtiğimiz hafta genelinde küresel risk unsurlarından; Brexit ve Ticaret Savaşları’na dair pozitif gelişmeler emtia üzerinde hareketliliğin artmasına neden olmuştu. Ancak haftanın ilk işlem gününde her ne kadar Brexit ve ABD-Çin arasındaki müzakereler açısından sıcak rüzgarlar esmesine rağmen var olan belirsizlikler piyasalarda temkinli duruşu tetiklerken bu durum ise petrol fiyatlamalarında sınırlamalara neden olmakta. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)’nün, ABD ile AB arasında; Airbus konusunda destekleyici politika izlemesinin piyasalarda haksız rekabet ortamı yaratacağını açıklamasıyla birlikte; olası gümrük tarifeleri piyasalarda yankı yarattı. Bu durumla birlikte değerli madende kısmi geri çekilmeler görüldü. Yeni günde ise yine petrol fiyatlarının seyri açısından küresel risk unsurlarına dair gelişmeler önem arz etmektedir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.00, 59.25, 59.60, 60.00, 60.35
Destekler: 58.75, 58.50, 58.00, 57.65, 57.00
ONS ALTIN
Geçtiğimiz haftanın son 2 gününde gerek ticaret savaşları cephesinde gerekse Brexit cephesinde yaşanan pozitif gelişmeler sonrası sert şekilde baskı altında kalan Değerli Metal haftaya toparlanma hareketleri ile başladı. Özellikle Dünya Ticaret Örgütü’nün, ABD’nin Avrupa Birliği’ne Airbus sübvansiyonlarına karşılık olarak gümrük vergisi getirmesine resmi olarak izin vermesi ve Ortadoğu’daki bölgesel jeopolitik risk artışlarının yatırımcıları güvenli liman arayışına itmesi, alıcılı seyrin nedenleri arasında yer aldı. Öte yandan son zamanlarda ABD’den gelen olumsuz veri akışları sonrası FED’in 2019 yılınının kalanında daha fazla güvercin olabileceğine yönelik beklentilerin artış göstermesi de Değerli Metal’deki aşağı yönlü hareketleri sınırlayan unsurlar olarak karşımıza çıkmakta. ABD veri takviminin sakin olduğu bugün ise yine dikkatlerimiz küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışlarında olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1500, 1504, 1512, 1515, 1520
Destekler; 1490, 1487, 1482, 1477, 1470


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.