Sabah Bülteni (Işık FX)

Brexit Belirsizliği Bitiyor Mu!
Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit konuları dünde gündemin üst sıralarındaydı. Özellikle Brexit cephesinden gelen pozitif gelişmeler küresel risk iştahına olumlu katkı sağladı. Gelen haber akışları ise AB ile İngiltere'nin yakın bir zamanda bir anlaşmaya varacağı yönündeydi. Ancak hala daha nihai bir anlaşmaya varılmış değil. Bu yüzden bugünde konuya yönelik gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Önümüzdeki günlerde yapılması beklenen Avrupa Liderler zirvesinde bu konunun olumlu yada olumsuz tam olarak netlik kazanabileceğini düşünmekteyiz.Ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen kısmi anlaşma sonrası oluşan pozitif hava şimdilik korunuyor. Bu tarafta da yine gelebilecek ekstra haber akışları önemli olabilir. Ayrıca bugün küresel çapta önemli veri akışları takip edeceğiz. Özellikle Euro Bölgesi ve İngiltere'den gelecek enflasyon rakamlarının yanı sıra ABD Perakende Satışları verileri fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Yurtiçi tarafta ise Suriye'nin kuzeyine yapılan operasyona yönelik haber akışlarının yanı sıra dün önemli veri akışları takip edildi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilerde İşsizlik Oranı yüzde 3.1'lik artış ile yüzde 13.9'a yükseldi. Bu orana göre işsiz sayısı, 2019 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 Milyon 65 Bin kişi artarak 4 Milyon 596 Bin oldu. İstihdam edilenlerin sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 748 Bin azalarak 28 Milyon 517 Bin kişi oldu. İşgücününe katılma oranı ise yüzde 53.8 olarak gerçekleşti. Perakende Satışları rakamlarında ise aylık bazda 0.3'lük bir artış görülse de yıllık bazda yüzde 4.3'lük bir daralma yaşandı. Bütçe Dengesi ise Eylül ayında 17.71 Milyar açık verdi. Açıklanan veriler sonrası kur tarafında her ne kadar volatil hareketler görsekte fiyatlamaların Suriye eksenli gelişmelere daha duyarlı olduğunu söylemekte fayda görmekteyiz.
EURUSD
Avrupa'nın lokal sorunu haline gelen Brexit konusuna dair pozitif gelişmeler Pound varlıklarında olduğu kadar Euro varlıkları üzerinde etkili olmakta. Geçtiğimiz gün AB Baş Müzakerecisi Barnier'in, ilk etapta yenilenen Brexit tasarısına dair memnuniyetsiz olduğuna dair ifadeleri dikkatleri çekmesinin yanı sıra bu hafta içinde düzenlenecek AB Zirvesinde bir anlaşma sağlanabileceğine dair söylemleri paritede hareketliliğin artmasına neden oldu. Diğer taraftan veri akışında takip ettiğimiz Almanya ZEW Ekonomik Güveni rakamları Ekim ayında -27.0 beklentilerine karşın -22.8 seviyesinde açıklandı. Bu durum paritede dalgalanmalara neden olsa da fiyatlamalar konusunda Brexit gelişmesine dair haber akışlarının daha etkili olduğunu görmekteyiz. Ancak ekonomik takvimde; Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi'nin yanı sıra ABD'de açıklanacak Perakende Satışlar datası paritede hareketliliğin artmasına neden olabilir. Diğer taraftan yine parite fiyatlamaları açısından Brexit meselesinin yanı sıra ABD ile AB arasında son zamanlarda gündem maddesi haline gelen Airbus'a dair gelebilecek haber akışları parite fiyatlamalarının seyri açısından önem arz etmektedir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1050, 1.1065, 1.1080, 1.1010, 1.1040
Destekler: 1.1015, 1.0985, 1.0940, 1.0925, 1.0900
USDTRY
TL varlıkları son dönemlerde artan jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının etkisiyle birlikte yukarı yönlü ataklarına devam ediyor. Bu gelişmelerde özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditleri fiyatlamaların seyri açısından önemliydi. Ancak Başkan Trump'ın yayınladığı kararnamede; mevcut çelik ticaretinde gümrük tarifelerinde yüzde 50 oranında ek yaptırım uygulayarak geçtiğimiz nisan ayındaki seviyelere çekileceği ve ticaret anlaşması konusunda müzakerelere son verilerek anlaşmayı askıya alma kararı alındığı açıklandı. Kur tarafındaki fiyatlamalara baktığımızda ise; Trump'ın açıklamaları sonrası şuanda fiyatlamaların sınır kaldığını görmekteyiz. Bu gelişmeler sonrasında oluşabilecek ekstra yaptırım kararının yanı sıra bu hafta düzenlenecek AB Zirvesinde de Türkiye'ye yaptırım konusunun gündem maddesi olacağı belirtilmişti. Bu bağlamda AB'nin de Türkiye'ye yaptırım uygulaması kur fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Diğer taraftan geçtiğimiz gün ekonomik takvimde yurt içi tarafta açıklanan; İşsizlik Oranı, Perakende Satışlar rakamları piyasa beklentilerin altında açıklanırken kur tarafında dalgalanmalara neden oldu. Yeni günde ise yurt içi tarafta sakinlik hakimken, ABD'de açıklanacak Perakende Satışlar datasıyla birlikte jeopolitik ve siyasi risk unsurlara dair gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından yakın takibimizde olacaktır.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.9340, 5.9500, 5.9750, 6.0225, 6.0670
Destekler: 5.9000, 5.8770, 5.8500, 5.8230, 5.8000
GBPUSD
Dün İngiltere'den takip ettiğimiz olumsuz işsizlik rakamlarına rağmen Brexit merkezli haber akışları parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Gelen haberlerde ise AB ile İngiltere'nin kısa bir süre içerisinde anlaşmaya varabileceği belirtildi. Şuana kadar somut herhangi bir anlaşma sağlanmasa da gelen bu haber akışları piyasa tarafına umut aşıladı. Ancak nihai bir anlaşmaya varılana kadar gelebilecek ekstra haber akışları parite üzerinde tekrardan volatil hareketlere neden olabilir. Dün ABD tarafı ise veri akışı bakımından sakin bir gün geçirdi. Bugünkü ekonomik takvimde ise iki taraftan da önemli veri akışları takip edeceğiz. Küresel risk olarak takip ettiğimiz konuların gündemin en üst sıralarında olduğu bu günlerde özellikle İngiltere'den gelecek enflasyon rakamları ile ABD'den gelecek Perakende Satışları verileri parite üzerinde volatil hareketlere neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2765, 1.2780, 1.2825, 1.2855, 1.2900
Destekler; 1.2740, 1.2715, 1.2680, 1.2650, 1.2600
BRENT PETROL
Geçtiğimiz gün Asya tarafında Çin Üretici Fiyat Endeksinde görülen daralmayla birlikte artan resesyon endişeleri; özellikle Çin'in en büyük petrol ithalatçısı olduğunu göz önünde bulundurmamızla birlikte petrole olan talebin de düşeceği beklentisiyle fiyatlamalar tarafında baskı yaratan unsur olarak karşımıza çıktı. Ancak günün devamında küresel risk unsurlarından; Brexit'e dair pozitif gelişmeler özellikle Avrupa Birliği ve İngiltere'nin ekonomisinde olumlu yansıyacağı beklentisi ve bu durumun dolaylı olarak petrol arz/talep durumuna etki edeceğinden ötürü hareketliliklerde toparlanma görüldü. Bunun yanı sıra OPEC Genel Sekreteri'nin; OPEC+'nın petrol üretimine katılım seviyesinin yüzde 136 olduğunu belirtmesi de petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimi destekledi. Bugün ise yine küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit gibi konuların yanı sıra OPEC ve OPEC dışı üye ülke yetkililerinden gelebilecek açıklamalar fiyatlamaların seyri açısından kritik olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.00, 59.25, 59.60, 60.00, 60.35
Destekler: 58.75, 58.50, 58.00, 57.65, 57.00
ONS ALTIN
Dünya Ticaret Örgütü'nün, ABD'nin Avrupa Birliği'ne Airbus sübvansiyonlarına karşılık olarak gümrük vergisi getirmesine resmi olarak izin vermesi ve Ortadoğu'daki bölgesel jeopolitik risk artışlarının yatırımcıları güvenli liman arayışına itmesi ile haftaya pozitif bir başlangıç yapan Değerli Metal, Brexit cephesinden gelen haber akışları ile birlikte tekrardan baskı altına girdi. Her ne kadar majör merkez bankalarına dair genişlemeci politikaların korunması ve yine geçtiğimiz hafta açıklanan zayıf ABD enflasyon dataları sonrasında FED'in 30 Ekim'deki FOMC kararlarına dair faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte Değerli Metal toparlanmaya çalışsa da küresel taraftan gelen iyimserlik bu durumu bozuyor. Özellikle bu gün küresel risklere yönelik haber akışlarının yanı sıra ABD'den gelecek veri akışları altındaki yön tayini açısından kritik olabilir. Tekrardan 1470'lerin altına sarkması durumunda satışlar derinleşebilir. Toparlanma hareketleri görebilmemiz içinse 1500 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması gerektiğini düşünmekteyiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1490, 1494, 1500, 1503, 1510
Destekler; 1480, 1477, 1475, 1470, 1464




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.