Sabah Bülteni (Işık FX)

Brexit’te Anlaşma Sağlandı, Top İngiltere Parlamentosu’nda!
Dün piyasaların odak noktası Avrupa Birliğine üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı Liderler Zirvesi’ndeydi. Ancak zirvenin başlamasına saatler kala AB ile İngiltere arasında gerçekleştirilen temaslar neticesinde Brexit anlaşması konusunda tarafların bir anlaşmaya vardığına yönelik gelen haber akışları piyasaların dikkatini çekti. Yaklaşık son 3 gündür olumlu giden müzakerelerin nihai bir sonuca ulaştırılması Sterlin ve Euro varlıklarında pozitif bir etki yarattı. Ancak belirsizliğin hala daha devam ettiğini söyleyebiliriz. Her ne kadar AB ile İngiltere arasında uzlaşı sağlanan Brexit taslağı piyasaya pozitiflik verse de bu taslağın gerek AB ülkelerinde gerekse İngiltere parlamentosunda kabul görmesi gerek. Devam eden liderler zirvesinde bu taslağın AB’li ülkelerce kabul görmesi beklense de İngiltere tarafı için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Zira yapılan anlaşmanın hemen ardından gerek Ana Mühalefet Partisi (İşçi Partisi) gerekse İskoçya Ulusal Partisi gibi bazı partiler anlaşmaya destek vermeyeceklerini açıkladılar. Daha öncede benzer bir tablo ile tekrar karşılaşmıştık. Hatırlayacağımız gibi eski Başbakan Theresa May, AB ile bir taslak anlaşmasına varmış ancak uzun süren müzakereler sonucunda İngiltere Parlamentosunda bu anlaşma kabul görmemişti. Hatta bu taslak anlaşma ülke içerisinde siyasi bir krize neden olmuş Theresa May’i de Başbakanlık koltuğundan etmişti. Bundan sonraki süreçte tarih tekerrür eder mi bilinmez ama İngiltere’nin çiçeği burnunda başkanını zorlu bir süreç beklediğini söyleyebiliriz. Eğerki buradan olumlu bir sonuç ile çıkılırsa Sterlin varlıkları tam olarak eski gücüne kavuşabilir. Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise Beyaz Saray Ekonomik Danışmanı Larry Kudlow, ABD ile Çin’in ticaret anlaşmasına çok yakın olduğunu belirtti. Bu tarafta da şuan için pozitif bir hava hakim ancak konu hala belirsizliğini sürdüyor. Bu durumdan dolayı gelebilecek ekstra haber akışları piyasanın takibinde olmaya devam ediyor.
Yurtiçi tarafta da yine hareketli dakikalar yaşandı. Dikkatler bir tarafta Avrupa Liderler Zirvesi’nden Suriye’nin kuzeyine yapılan operasyona yönelik yapılacak açıklamalarda diğer tarafta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in başkanlık ettiği heyet ile yapılan görüşmelerdeydi. Liderler Zirvesi’nde kayda değer bir gelişme yaşanmasa da ABD heyeti ile yapılan görüşmelerden gelen açıklamalar gündemde bomba etkisi yarattı. Piyasanın dikkatleri ABD’li senatörlerden ardı ardına gelen yaptırım açıklamalarına çevrilmişken yapılan müzakereler neticesinde Türkiye ve ABD’nin, Suriye’de bir ateşkes için anlaştığına yönelik gelen açıklamalar TL varlıklarına güç kazandırdı. Ancak bölgedeki hareketliliğin devam ettiğini ve bugünde konuya yönelik gelebilecek açıklamaların önemli olabileceğini düşünmekteyiz.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta genelinde Avrupa tarafında açıklanan ekonomik veriler parite üzerinde dalgalanmalara neden olsa da siyasi cephede yaşanan gelişmeler pozitif eğilimi devam ettirdi. İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında son zamanlarda gündemin ön planında yer alan Brexit karmaşasında sona yaklaşıldı. Taraflar dün başlayan AB zirvesi öncesinde uzlaşma sağladığını açıkladı. Bu durum Pound varlıkları başta olmak üzere Euro varlıkları üzerinde de değer artışlarını beraberinde getirdi. Yeni Brexit Anlaşması konusunda iki tarafında memnun olması dikkatleri çekerken şimdi sırada bu anlaşmasının; Avrupa Parlamentosu ve İngiltere Parlamentosunda onaylanması gerekecek. Bu bağlamda oluşabilecek gelişmeler yine parite fiyatlamaları tarafında etkili olabilir. Diğer taraftan geçtiğimiz gün ABD’de açıklanan Philadelphia FED İmalat Endeksi, Sanayi Üretimi, İmalat Üretimi rakamları piyasa beklentilerin altında açıklanması da parite fiyatlamalarındaki yukarı yönlü eğilimi destekleri. Yeni günde ise veri akışı olarak sakin bir gün bizleri beklerken siyasi tarafta yaşanacak olaylar fiyatlamaların seyri açısından önemli olabilir.
GBTeknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1140, 1.1165, 1.1190, 1.1215, 1.1230
Destekler: 1.1100, 1.1085, 1.1070, 1.1050, 1.1020
USDTRY
ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yaptırım listesinin ardından yardımcısı Mike Pence’nin Türkiye ziyareti fiyatlamaların sınırlanmasına neden oldu. Nitekim geçtiğimiz süreçte yaptırım beklentileriyle başlayan kur atakları sonrasında ek yaptırım gelip gelmeyeceği merak unsuru olarak kalmıştı. Geçtiğimiz gün Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın, askeri mali transferler, Halkbank, S-400 alımı, Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılması ve vize yaptırımlarının yer alacağına dair açıklamaları kur tarafındaki hareketliliğe ivme kazandırdı. Diğer taraftan piyasaların merakla beklediği Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mike Pence arasında görüşmeye dair gelen açıklamalarda ise; Suriye’de 120 saatlik ateşkes ilan edileceği ve YPG’nin bu süre içerisinde çekileceği belirtildi. Gelen bu haber akışları ise kur tarafında sert satış hareketini beraberinde getirdi. Bundan sonraki süreçte ise taraflardan gelecek açıklamalar yada operasyonun seyrine dair haber akışları fiyatlamalarda belirleyici unsur olabilir.Diğer taraftan geçtiğimiz gün açıklanan ABD verilerindeki karmaşık görünüm de gün içinde anlık dalgalanmalara neden olmuştu. Yeni günde ise; Yıl Sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Tahmini piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Keza geçtiğimiz gün TCMB Başkan Yardımcısı Uğur Küçük, Türkiye 2019’u düşük çift haneli enflasyonla kapatacağına dair açıklamaları takip edildi. Keza bu bağlamda gelecek ekstra açıklamalar 24 Ekim’de düzenlenecek Merkez Bankası toplantısı öncesinde kritik olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.8340, 5.8500, 5.8815, 5.9235, 5.9500
Destekler: 5.8000, 5.7760, 5.7500, 5.7190, 5.6870
GBPUSD
Dün paritenin gündeminde yine Brexit merkezli haber akışları yer aldı. Bir süredir müzakere halinde olan AB ile İngiltere’nin AB Liderler zirvesi öncesinde bir anlaşmaya varması ile parite yaklaşık 5 ay sonra ilk defa 1.30 seviyelerini test etti. Öte yandan ABD’den takip ettiğimiz olumsuz veri akışları da paritedeki alış yönlü işlemleri destekliyordu. Ancak her ne kadar AB ile İngiltere hükümeti arasında bir anlaşmaya varılsa da belirsizliklerin devam ettiğini belirtelim. Zira bu taslak anlaşma İngiltere Parlamentosu’nda onaylanmaz ise tekrardan bir belirsizliğin içine girebilir. İngiltere siyasi kanadından son gelen açıklamalar ise şuanda olumsuz yönde. Bu durumda paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyor. Özellikle bundan sonraki süreçte ülke içerisinden gelebilecek açıklamalar kritik olabilir. Öte yandan ABD ile Çin arasında gerçekleştirilen ticaret savaşlarına yönelik gelişmelerde yine takibimizde kalmaya devam ediyor. Bugünün ekonomik takviminde ise önemli bir veri akışı bulunmuyor. Haber akışında ise küresel risklerin yanı sıra FED ve ECB yetkililerinin açıklamalarını takip edeceğiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2875, 1.2900, 1.2940, 1.2985, 1.3000
Destekler; 1.2825, 1.2790, 1.2760, 1.2715, 1.2670
BRENT PETROL
Geçtiğimiz süre zarfında açıklanan API Stoklarındaki son 136 ayın en yüksek seviyelerinde açıklanmasının ardından emtia tarafında yaşanan satış hareketi; gerek küresel taraftaki risk unsurlarına dair gelişmeler gerekse EIA tarafından açıklanan Ham Petrol Stoklarındaki daralma ters yöndeki işlemlerin ağırlık kazanmasına neden oldu. Küresel tarafta özellikle ABD ile Çin arasında süre gelen ticaret müzakerelerinde yaşanan pozitif gelişmeler sonrasında Avrupa cephesinde de Brexit konusunda mutlu sona ulaşmanın sonucunda petrole olan talebin artacağı beklentisi yükselirken fiyatlamalarda da yukarı yönlü ataklara ivme kazandırdı. Haftanın son işlem gününde de yine küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelişmeler yakın takibimizde olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.80, 60.00, 60.45, 61.00, 61.65
Destekler: 59.30, 59.00, 58.75, 58.20, 57.50
ONS ALTIN
Küresel risklere yönelik haber akışlarının fiyatlamalarda ön plana çıktığı bu günlerde özellikle Brexit cephesinde yaşanan gelişmeler Değerli Metal üzerinde volatil hareketlere neden olmakta. Haberlere baktığımızda ise dün İngiltere ile AB’nin bir Brexit taslağı üzerinde anlaşma sağladığına yönelik haber akışları sonrası baskı altında kalan Değerli Metal akabinde bu anlaşmanın bazı İngiliz Partiler tarafından desteklenmeyeceğine yönelik haber akışları sonrası toparlandı. Diğer tarafta son zamanlarda takip ettiğimiz olumsuz ABD ekonomik verileri de bu toparlanma hareketlerine yardımcı olmakta. Diğer tarafta ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları cephesinde ise olumlu gelişmeler yaşanıyor. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde 1500 ile 1475 arasında sıkışan bir Değerli Metal görmekteyiz. Bu 2 seviyeden herhangi birinin kırılması halinde fiyatlamaların hız kazabileceğini düşünmekteyiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1497, 1500, 1505, 1509, 1515
Destekler; 1490, 1484, 1480, 1474, 1470


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş