Sabah Bülteni (Işık FX)

Jackson Hole Sempozyumu Bugün Başlıyor!
Temmuz toplantısında 2008 krizinden bu yana ilk kez faiz indirimine giden FED’in, toplantı tutanakları dün yayınlandı.Yayınlana tutanaklarda, Temmuz ayında 25 baz puanlık faiz indirim hamlesinin döngü ortası bir ayarlama olduğu vurgulanırken, birkaç FED üyesinin ise Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirime gidilmesini savunduğu belirtildi. Ayrıca metinde, ticaret savaşlarının olumsuz sonuçlarının muhtemel olmasına karşın ABD ekonomisindeki direncin bu riski kaldırabileceği vurgulandı. Bununla birlikte tutanaklarda, yetkililer önceki toplantıdan bu yana ekonomik verilerdeki iyileşmenin pozitif eğride ilerlediğini ifade ederken bazı FED üyeleri ise terse dönen getiri eğrisi konusunda endişelerini dile getirdi.
Haftanın merakla beklenen ve 24 Ağustos’a kadar devam edecek olan ‘’Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’’ ise bugün başlıyor. Her yıl ABD’nin Wyoming eyaletinde yer alan Jackson Hole Vadisi’nde, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinin merkez bankacıları bir araya geliyor. Birçok üst düzey yetkilinin konuşacağı toplantılarda asıl konuşma ise Cuma günü FED Başkanı Jerome Powell tarafından gerçekleştirilecek. Ticaret savaşlarındaki belirsizliğin ve küresel resesyon endişelerinin tartışıldığı bu ortamda Powell’ın bu konu hakkında yapacağı yorumların yanı sıra faiz stratejilerine yönelik vereceği ipuçları kritik olabilir.
Küresel risklerde ise ticaret savaşları cephesinde karmaşık açıklamalar gelmeye devam etti. Gelen açıklamalara baktığımızda ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile bir anlaşma yapmaya hazır olmadığını ancak Pekin’in çok fazla istekli olmasından dolayı yakın bir zamanda bir şeylerin olabileceğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD ile bakış açılarının farklı olduğunu ancak sorunların diyolog yoluyla çözülebileceğini iletti. Gelen bu açıklamalar küresel risk iştahına olumlu yansırken güvenli liman varlıkları üzerinde baskı yarattı. Brexit cephesinde ise gelen açıklamalar sonrası anlaşmasız ayrılık olasılığı artış gösterdi. Avrupa’nın sorunlu ekonomisi İtalya’da ise Başbakan Giuseppe Conte istifasını istedi ve yaşınılan siyasi kriz ortamı bu haberle birlikte bir miktar daha derinleşti.
Bugünkü ekonomik takvimde ise tüm dikkatlerimiz Avrupa ve ABD’den takip edeceğimiz PMI rakamlarında olacak. Özellikle küresel büyümeye yönelik endişelerin arttığı bu günlerde açıklanacak rakamlar fiyatlamalarda ön plana çıkabilir. Ayrıca az öncede bahsettiğimiz küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da takibimizde olacak.
EURUSD
Avrupa siyaset arenasında belirsizlikler karmaşık bir hal içinde artmaya devam ediyor. Britanya’da Brexit meselesine dair gelişmeler bölgede endişe yaratırken buna Avrupa’nın sorunlu ekonomilerinden İtalya’da yaşanan siyasi kaos ortamıda eklenince bölgedeki endişeler derinleşiyor ve Euro varlıkları bu durumdan negatif etkileniyor. Öte yandan ABD cephesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın, FED ve FED Başkanı Jerome Powell’a yönelik sert eleştirilerine devam etmesi dikkatleri FED’in Eylül toplantısında faiz ve para politikası konusunda nasıl bir yol izleyeceğine dair merakları artırdı. Bununla birlikte dün akşam saatlerinde yayınlanan FOMC toplantı tutanakları sonrasında paritede oynaklıklar görüldü. Yayınlanan metinde, bazı üyelerin FED politikalarında esneklik gerektiğini, Temmuz ayında yapılan 25 baz puan faiz indirim hamlesini ise döngü ortası bir ayarlama olduğu göze çarpan detaylardı. Yayınlanan tutanaklar sonrasında artık piyasaların odak noktasında Jackson Hole sempozyumundaki Jerome Powell’ın açıklamaları olacaktır. Bugün ise Euro Bölgesi’nden açıklanacak PMI dataları dışında Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Toplantı Tutanakları takip edilecekken ABD kanadında ise Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları açıklanacaktır. Yine günün devamında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşmasına yönelik haber akışlarının yanı sıra Avrupa tarafının siyasi sorunlarından Brexit ve İtalya seçimlerine yönelik gelebilecek açıklamalarda parite fiyatlamalarında etkili olabilir. Teknik olarak 1.1115 direncine yakın seviyelerde işlem gören paritede yukarı yönlü atakların devamlılığı açısından 1.1140,1.1165, 1.1195 ve 1.1220 dirençleri ilk etapta önem arz etmektedir. Şayet 1.1220 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.1220-1.1400 bandına geri dönüş hareketi gelebilir. Satıcılı seyrin derinleşmesi içinse 1.1065 desteğini gün içinde önemli görmekteyiz. Buranın kırılması halinde ise 1.1050, 1.1010, 10985 ve 1.0940 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
USDTRY
TCMB’nin zorunlu karşılıklara kredi büyüme hızı kriteri getirmesiyle birlikte hızlı şekilde yükselen kur, dün haber akışındaki sığlık nedeniyle yatay seyretti. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ön planda olmaya devam ederken ABD ve Çin tarafından gelen açıklamalar küresel risk iştahına olumlu katkı sağladı ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri bir miktar toparlandı. Şimdi ise tüm dikkatler bugün başlayan Jackson Hole Sempozyumu’nda merkez bankası üst düzey yetkililerinden gelebilecek açıklamalara çevrildi. Ancak bu sempozyumda en önemli konuşma Cuma günü FED Başkanı Jerome Powell tarafından yapılacak. Öte yandan yurtdışında başta ticaret savaşları olmak üzere küresel risklerin durumu yurtiçinde ise Suriye eksenli gelişmelerde takip edilecek. Ayrıcak küresel resesyon beklentilerinin üst düzeye çıktığı bu günlerde Avrupa ve ABD’den gelecek PMI rakamları da kur fiyatlamalarında önemli olabilir. Teknik olarak 5.70 noktası üzerinde seyrine devam eden bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın üzerinde kalabilir ise kur tekrardan yukarı yönlü atak yapmak isteyebilir ancak ilk etapta 5.7560 direncini kırması gerekli. Alışların hız kanabilmesi içinse 5.81 ana direnç noktasını önemli görmekteyiz. 5.70’in altına inmesi halinde ise 5.63-5.61 bant aralığını TL lehine hareketlerin devamı açısından takip etmeye devam edeceğiz.Ancak öncesinde 5.6840, 5.6670 ve 5.6435 ara desteklerini izleyebiliriz.
GBPUSD
Dün, Ticaret Savaşları cephesinde Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen diyalog çağrısı; küresel risk alma iştahına olumlu yansımasına karşın, Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz’un: Britanya’daki hükumet değişimi ilişkileri değiştirmedi. Ortada Britanya’ya sunulan bir Brexit Anlaşması var ve hiç kimse bunu değiştirmeyi beklememeli şeklindeki söylemleri Pound üzerinde yeniden baskıya neden oldu. Keza, bazı İngiliz gazetelerinde çıkan; 1 Eylül’den itibaren Parlamento’nun açılması ile AB ayrılma sürecinin yeniden başlayacağı hükumet yetkililerinin sadece önemli AB toplantılarına katılacakları ve diğerlerini boykot edeceği yönündeki haber akışları da tedirginliğe neden olarak satıcılı seyri destekledi. Parite açısından akşam saatlerinde ise dikkatler FED’in 30-31 Temmuz tarihlerinde yapmış olduğu FOMC toplantılarına dair tutanaklara çevrildi ve açıklamalar sonrasında oynaklıklar gözlemledik. Yeni günde de; FED ve BOE’nin sonraki politika adımlarına yönelik olası sinyalleri takipte olacağız. Yine, ABD’de açıklanacak olan ekonomik verilerin yanı sıra; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi parite fiyatlamaları açısından önem arz eden küresel risk unsurlarına dair gelişmeler de volatil hareketlere neden olabilir. Teknik olarak ise gün içerisinde 1.2080, 1.2040, 1.2015 ve 1.1980 destek seviyeleri ile 1.2130, 1.2165, 1.2195 ve 1.2220 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz günlerde Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık ham petrol stoklarındaki negatif eğilim sonrasında Enerji Bilgi İdaresi (EIA) ABD Ham Petrol Stoklarıda -1.889 milyon varil beklentilere karşın -2.700 milyon varil olarak açıklandı. Stoklardaki daralmanın yanı sıra ticaret savaşlarında yaşanan gerginliğin son günlerde yerini ılıman bir havaya bırakması fiyatlarda toparlanma hareketi yarattı. Ancak ABD-İran arasında gerilimlerin tekrar alevlenmesi emtia üzerindeki alıcılı seyri sınırladı. Teknik olarak baktığımızda ise 60.00 dolar desteğine yakın seviyelerden işlem gören emtiada buranın geçilmesi sonrasında ilk etapta 59.50, 59.10, 58.75 ve 58.45 destek seviyeleri karşımıza gelebilir. Aksi yönde alıcılı seyrin ağırlık kazanması halinde 61.50,61.90,62,25 ve 62.50 direnç seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump’ın: ‘’Henüz Çin ile anlaşma yapmaya hazır değilim ancak Pekin anlaşma istiyor ve yakında bir şeyler olabilir.’’ şeklindeki açıklamalarının yanı sıra, Çin tarafının da itidal çağrısı yapması dün yine küresel anlamda risk iştahını artırırken, borsalara gelen alımlar Ons Altın’ın da aralarında bulunduğu güvenli liman varlıklarına da bu bağlamda satış getirdi. Akşam saatlerinde ise dikkatlerin çevrildiği FED/FOMC toplantı tutanaklarının açıklanması ile Değerli Metal’de oynaklıklar görüldü. Yeni güne de FOMC tutanaklarının etkileri ile başlayan emtiada, günün devamında yine; ABD’den gelecek ekonomik veriler ve FED’e dair uluslararası kurumların öngörüleri ile ABD tahvil faizlerinde oluşacak hareketler kritik olacak. Yine, başka bölgelerden gelecek öncü PMI dataları gibi ekonomik datalar ve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurlarına dair gelişmeler de Sarı Metal üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak Değerli Metal, kritik olarak gördüğümüz 1495 desteği üzerinde fiyatlamalarına devam ediyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması halinde düzeltme hareketleri bir miktar daha derinleşebilir. Ancak kırılması için küresel riskler tarafında daha fazla yumuşama veya yarınki FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasında daha fazla şahin tavırlar görmemiz gerekebilir. Kırılması halinde ise ilk etapta 1490, 1487, 1482 ve 1477 destek seviyelerini takip edebiliriz. 1495 üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak alış yönlü işlemlerde ise 1503, 1508, 1512 ve 1515 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş