Sabah Bülteni (Işık FX)

Suriye Eksenli Gelişmeler Gündemde Kalmaya Devam Ediyor!
Yurt içi tarafta artan jeopolitik risk unsurları ve bu hafta düzenlenecek TCMB Para Politikası Kurulu Toplantısına dair beklentiler fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Son dönemlerde kur ataklarının yaşanmasına neden olan Suriye’de başlatılan ‘’Barış Pınarı Harekatı’’ sonrasında ABD ile Türkiye arasında 120 saatlik ateşkesin sağlanmasının ardından dün akşam TSİ 22:00’de bu süre sona erdi. Bu duruma ilişkin olarak ABD Başkanı Donald Trump, ‘’Eğer kısa süreli bir uzatmaya ihtiyaç duyarsak, bunun gerçekleşeceğine eminim’’ söylemleri sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Güvenli Bölge konusunda atılacak somut adımları ve kalıcı çözümlerin üzerinde görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in görüşme sonrasında Türkiye-Rusya mutabakat imza atılırken, yayınlanan metini Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıkladı. Yayınlanan metinde; Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunacağı, Tel Abyad ve Rasulayn’daki statünün korunacağı önemli detaylar arasındaydı. Ayrıca görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, 120 saatlik ateşkesin ardından 150 saatlik yeni süre verileceğini ve 10 KM derinlikte Türk-Rus devriyeleri başlayacağını açıkladı. Bu süreç sonrasında siyasi cephede yaşanacak gelişmeler kur fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşırken bunun dışında piyasa monitörlerinin odak noktasında Perşembe günü düzenlenecek PPK Toplantısı olacaktır. Keza ABD merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren JP Morgan; toplantıda TCMB’nin gösterge faizlerinde 100 baz puanlık bir indirime gitme ihtimalinin güçlü olduğunu belirtmesi önemli detaylardandı. Ayrıca dün yetkililer tarafından gelen açıklamalara göre; TCMB; değerleme hesabını gelir hesabına aktarmayı konuştuğuna yönelik ifadeleri de kur tarafında anlık tepki alımlarını beraberinde getirdi. Bu anlamda TCMB’nin Perşembe günü yapacağı toplantıda; faiz kararıyla birlikte para politikasında alacağı kararlar kritik önem taşımakta.
Diğer taraftan küresel tarafta ABD-Çin arasında ticaret anlaşmasında sona yaklaşıldığını ifade eden ABD Başkanı Donald Trump’ın aksine ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighizer; Çin ile anlaşmanın ilk kısmının 16-17 Kasım aralığında düzenlenecek APEC Zirvesi sırasında olabileceğini ama hala çözülmesi gereken konuların olduğuna yönelik ifadeleri dikkatleri çekti. Çin tarafı bu gelişmeleri ise; anlaşmada ilerleme kaydedildiğini buradaki kilit konunun iki tarafın birbirine göstermiş olduğu tavır olduğunu belirtmesi kritikti. Bu bağlamda anlaşma ihtimalinin güçlü oluşuyla birlikte hali hazırda devam eden belirsizlikler dikkat çekiyor. Öte yandan piyasaların dikkatle takip ettiği diğer bir konu İngiltere’de Brexit meselesinde yaşanan gelişmelerdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB ile uzlaşı sağladığı anlaşmanın İngiltere parlamentosundan bu hafta onay gelmesi üzerine çağrı yapmasının yanı sıra hükümetin anlaşmasız ayrılık için tüm hazırlıkları hızlandırdığına yönelik açıklamaları karmaşanın devam ettiğini göstermekte. Nitekim geçtiğimiz gün akşam saatlerinde parlamentoda yapılan Brexit Anlaşması oylamasında; 308’e 322 oyla kaybetti. İngiltere’de hükümet AB’den ‘’hızlı’’ çıkışa dair oylamayı da kaybetmesi Pound ve Euro varlıkları üzerinde değer kayıplarına neden olurken güvenli liman ürünlerinden Ons Altın bu durumdan nemalandı. Bu süreçten sonra özellikle İngiltere siyaset arenasında yaşanacak gelişmeler ve yetkililerden gelen açıklamalar piyasa fiyatlamaları açısından yakın takibimizde olacaktır.
Veri akışına baktığımızda ise; geçtiğimiz gün ABD’de açıklanan Mevcut Konut Satışları 5.38 Milyon açıklanırken Eylül ayında yüzde -2.2’lik bir azalış gösterirken piyasa beklentilerin altında gerçekleşti. Bugün ise; yurt içi tarafta Tüketici Güveni rakamlarının yanı sıra ABD’de açıklanacak Ham Petrol Stokları fiyatlamaların seyri açısından önem arz etmektedir. Bunlarla birlikte jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Brexit’e dair yeniden ortaya çıkan karmaşa ortamı paritede satış baskısına neden olurken, diğer taraftan 2020 Euro Bölgesi bütçe dönemine dair hazırlıklar da göz ucuyla izlenmekte. Zira, dün sabah saatlerinde AB’den ayrılma(Brexit) yasa tasarısının Britanya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda tartışılmaya başlaması sonrasında Anlaşmasız Brexit’e dair bazı söylemlerin ortaya çıkması ve yine geçtiğimiz yıl krize neden olan İtalya bütçesinin bu sene de sorun teşkil edebileceğine dair Avrupa Komisyonu’ndan gelen açıklamalarla parite bir miktar satış baskısı altında kaldı. Akşam saatlerinde de Avam Kamarası’ndan gelen haberler ile oynaklıklar görülen paritede, bugün de yine; Brexit konusuna dair gelecek haber akışları önem arz edecek. Keza, Ticaret Savaşları gibi diğer kritik konulara dair gelişmelerin de izleneceği günde; yarınki ECB toplantısı ile önümüzdeki hafta yapılacak FED/FOMC toplantılarına dair gelebilecek projeksiyonlarla da volatil hareketler görülebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1140, 1.1165, 1.1190, 1.1220, 1.1240
Destekler: 1.1115, 1.1080, 1.1065, 1.1050, 1.1020
USDTRY
ABD ile varılan Barış Pınarı Harekatı'nı 120 saat durdurma anlaşmasında süre dün saat 22.00'de dolmuş oldu. ABD Başkanı Donald Trump, varılan mutabakatla ilgili olarak; "Eğer kısa süreli bir uzatmaya ihtiyaç duyarsak, bunun gerçekleşeceğine eminim" derken dün Rusya ile görüşmeler yapmak üzere Soçi’ye geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise temasların Suriye'de kalıcı çözüme bir adım daha yaklaştıracağına inandığını belirtse de sözlerin tutulmaması durumunda harekata kaldıkları yerden kararlılıkla devam edileceğini de eklemesi dikkat çekse de yapılan görüşme sonrasında 120 saatlik ateşkesin ardından 150 saatlik yeni bir süre verilebileceğine yönelik açıklamaları önemliydi. Bugünde yine yapılacak açıklamalar harekatın akıbetini ve jeopolitik risklerin durumunu ortaya koyacakken TL varlıklarının da buna göre nemalanması söz konusu olabilir. Bu arada piyasaların odak noktasının jeopolitik gelişmelerden tekrar ekonomiye yöneldiğini ve jeopolitik risklerin bastırılmış göründüğünü belirten JP Morgan, TCMB Para Politikası Kurulu'nun Perşembe günü gösterge faizi 100 baz puan düşürmesini beklediğini bildirdi. Bu yönüyle yarın gerçekleşecek TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı da TL varlıkları adına önem arz etmekte. ABD tarafında ise anlaşma ihtimali yükselen ticaret görüşmeleri sonrası Dolar endeksinde baskılanma görülürken dünkü veri akışında açıklanan Eylül ayı mevcut ev satışları 5.38 milyon ile beklentileri karşılayamadı. Bugünkü data setinde yurtiçi Ekim ayı tüketici güveni ile ABD Ağustos ayı konut fiyat endeksi izlenirken gözler yine jeopolitik risk unsuru oluşturan Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin yapılacak açıklamalarda olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.8280, 5.8500, 5.8875, 5.9250, 5.9500
Destekler: 5.7865, 5.7500, 5.7250, 5.7000, 5.6815
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta somunda Parlamento’dan geçen Letwin tadili nedeniyle Brexit Anlaşması oylamasının gerçekleşemediği Britanya’da, dün Avam Kamarası’nda; çekilme planının(Brexit Anlaşması) detayları masaya yatırıldı. Gün içerisinde Anlaşmasız Brexit’e dair ortaya atılan iddialar ile baskı yiyen Pound varlıklarında, akşam saatlerinde de gelen haber akışları ile oynaklıklar oluştu. ABD’de açıklanan bazı ekonomik verilerin etkileri ise doğal olarak Brexit’in ön planda olduğu bir ortamda oldukça sınırlı kaldı. Bugün de parite açısından Brexit meselesine dair haber akışları öncelikli olarak takibimizde olacak. Ayrıca, Ticaret Savaşları gibi diğer risk unsurlarının da önem arz edeceği günde; FED’in 30 Ekim akşamı açıklayacağı FOMC faiz ve politika kararları ile BOE’nin 7 Kasım’daki MPC faiz ve politika kararlarına dair ortaya çıkabilecek öngörülerle de volatil işlemler görülebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.2885, 1.2920, 1.2950, 1.2970, 1.3000
Destekler: 1.2835, 1.2800, 1.2775, 1.2740, 1.2700
BRENT PETROL
Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risklere dair belirsizliklerin yanı sıra son zamanlarda ABD, Çin ve Euro Bölgesi gibi önemli ekonomiklerin makro datalarında görülen bozulmaların küresel büyüme ve buna paralel olarak petrol talebi büyümesine dair endişeleri canlı tutması emtiayı baskılamakta. Dün ise ABD ve Çin’in ticaret anlaşmasına yakın olduklarına dair ABD Başkanı Trump’tan gelen açıklamaların yanı sıra, Brexit Anlaşması’nın Avam Kamarası’nda tartışılmaya başlanmasından kısmen nemalanan emtiada; ABD’nin Suudi Arabistan’a asker konuşlandırması ve Sasref rafinerisinin bakım çalışmalarındaki gecikmelerle alakâlı gelen haber akışları da etkiliydi. Ayrıca, uluslararası yatırım kuruluşlarından Goldman Sachs’ın 2020 yılı petrol talebi büyümesine yönelik tahminini 100 Bin varil/gün düşürmesine karşın, fiyatlar üzerinde baskıya neden olan ABD kayaç petrolü üretimine dair ise 300 Bin varil düzeyinde aşağı yönlü revize etmesi de alıcılı işlemlere temel teşkil etti. Seans bitimine yakın API stoklarının takip edildiği emtia için bugünde EIA tarafından açıklanacak olan stok ve üretim dataları ile oynaklıklar oluşabilir. Yine, önemli bölgelerden gelecek ekonomik verilerin sonuçları, küresel risklerin durumuna dair haber akışları ve önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek açıklamalar da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.65, 59.80, 60.20, 60.65, 61.00
Destekler: 59.15, 58.85, 58.60, 58.20, 57.50
ONS ALTIN
Önceki gün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’ın: Çin ile bir ticaret anlaşması yolunda ilerliyoruz şeklindeki söylemlerinin küresel risk alma iştahını toparlayarak güvenli limanlardan çıkışa neden olmasıyla satış yiyen Ons Altın, dün Asya seansında 1480 Dolar seviyesini test etti. Gün içerisinde, AB ve Britanya cephesinden gelen: Anlaşmasız Brexit ihtimalinin de canlı olduğuna dair söylemler ve Euro Bölgesi’nde İtalya ve Fransa’nın bütçe açıklarına dair artan endişelerin borsalarda kısmi baskıya neden olması ile bir miktar yukarı yönlü ataklar görüldü. Akşam saatlerinde ABD verilerinin yanı sıra tekrardan Brexit kaynaklı fiyatlamalar oluşan Değerli Metal için, bugün de; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risklerin durumu önemli olacak. Ayrıca, yarınki ECB kararları ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan FED/FOMC kararlarına dair gelebilecek açıklamalar ve öngörüler de Dolar Endeksi’nin yanı sıra, tahvil ve pay piyasaları üzerinden emtiada oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1492, 1496, 1500, 1508, 1512
Destekler: 1484, 1480, 1477, 1470, 1464



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.