Sabah Forex Bülteni (Işık FX)

Veri Akışı Olarak Sakin Bir Gün, Dikkatler Risk Unsurlarında!
Küresel tarafta majör merkez bankalarının izleyeceği politikalara dair beklentiler piyasalarda hareketliliğe neden olmakta. Özellikle son zamanlarda gündemin ön planında olan FED ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki tartışmalar sonrasında FED’in nasıl bir yol haritası izleyeceği merak konusu olarak karşımıza çıkıyor. FED Başkanı Jerome Powell’ın, ABD’nin ekonomik görünümün pozitif trend içinde olduğunu vurgularken FED’in kararlarını siyasete göre almadığına yönelik söylemleri dikkatleri çekmekte. Keza geçtiğimiz günlerde FED’in faiz patikasında dikkatle takip ettiği Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı, Ortalama Saatlik Kazançlar verileri sonrası faiz patikasına dair öngörüler oldukça ayrışmakta. Bunun dışında Ticaret Savaşları konusu FED’in faiz politikasında negatif etkisi olduğu ve bu günlerde stabil bir hal içine girmesinin yanı sıra Ticaret Anlaşmasına dair umutların artması piyasalara pozitif yansımakta. Nitekim ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, dün yapmış olduğu açıklamalarda Ticaret Anlaşması başta olmak üzere ABD ekonomisinin pozitif eğilimde olduğuna yönelik söylemleri borsalarda yukarı yönlü işlemler ağırlık kazanırken güvenli liman ürünlerinden Ons Altında ise volatil işlemler meydana geldi.
Diğer taraftan Avrupa kanadına baktığımızda ise nitekim siyasi gelişmeler ön planda olmaya devam ediyor. Britanya’da Brexit konusuna dair; Maliye Bakanı Sajid Javid, Başbakan Boris Johnsonn’ın 17-18 Ekim’de düzenlenecek AB Liderler zirvesine katılacağını ancak zirveden Brexit için bir erteleme talebinde bulunmayacağına dair ifadeleri dikkatleri çekti. Bununla birlikte Javid, 19 Ekim’de parlamentoda ele alınacak tasarının önemine vurgu yaparken bu noktada politika seçeneklerini değerlendireceklerini ama şuan için alınan kararlarda bir değişikliğin söz konusu olmadığını deklare etti. Başbakan Boris Johnsonn, Brexit konusuna dair İrlandalı mevkidaşına bir ziyaret düzenledi. İrlanda Başbakanı Varadkar, Brexit’in yaratacağı tehlikeye vurgu yaparken Backstop maddesi için henüz bir alternatif öneri almadıklarını açıkladı. Dün akşam saatlerinde 31 Ekim’de anlaşmasız Brexit’i engelleyen tasarı Kraliçe Elizabet’in onayı ile yasalaştı. Buna karşın Avam Kamarası Başkanı John Bercow ise eğer genel seçim olmazsa 31 Ekim itibariyle görevinden ayrılacağını açıkladı. Diğer önemli bir konu ise parlamentoda ikinci kez gündem maddesi olan erken seçim önerisi 293 milletvekili onay verdi; böylelikle gerekli olan üçte iki çoğunluk sağlanamadığından dolayı öneri kabul edilemedi. Veri akışında ise İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla aylık bazda yüzde 0.3, çeyreklik bazda yüzde 0 seviyesinde gerçekleşti. Bir diğer veri ise İmalat Üretimi ve Sanayi datalarıydı; İmalat Üretimi yüzde 0.3, Sanayi Üretimi ise yüzde 0.1 ile piyasa beklentilerin üzerinde açıklandı.
Yurt içinde ise son günlerde artan siyasi ve jeopolitik riskler kur tarafında etkisini sürdürmesine rağmen bir tarafta FED’in faiz hamlesine dair beklentiler diğer taraftan TCMB’nin bu hafta içinde düzenleyeceği para politikası toplantısında alacağı faiz kararına dair beklentiler kur fiyatlarında oynaklıklara neden olmakta. Geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geleceğin dünyasında faize dayalı sistemin yerini risk paylaşımının esas olduğu bir sistem olduğunun ve önümüzdeki süreçte alternatif finans alanında daha cesur ve kararlı adımlar atılacağının mesajını verdi. Veri akışında takip ettiğimiz TCMB Beklenti Anketinde; Eylül ayı sonunda Tüketici Fiyat Endeksini yüzde 1.49, Yıl Sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Tahmini 13.96 seviyesinde öngörüldü. Ayrıca yayınlanan beklenti anketindeki TCMB’nin, 1 Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı Beklentisini yüzde 19.75 seviyelerinden yüzde 17.00 seviyelerine aşağı yönlü revize etmesi faiz oranlarında 275 baz puanlık bir indirim ihtimaline işaret etmekte. Bu bağlamda Perşembe günü düzenlenecek TCMB/PPK toplantısında alınacak faiz kararının yanı sıra para politikasında atılacak adımlar kritik önem taşımakta. Yeni günde ise İngiltere’de açıklanacak Ortalama Gelir Endeksi, İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim ve bunların dışında ABD’de İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) verisi takip edilecektir. Bununla birlikte yine yeni günde küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi konuların yanı sıra Majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.
EURUSD
Azalan anlaşmasız Brexit ihtimalinin yanı sıra dün Almanya’nın kamusal borç kurallarındaki kısıtlamaları aşmak için ‘’gölge bütçe’’ oluşturacağına yönelik haber akışları ile ülkeden gelen olumlu ticaret rakamları Euro varlıklarına itici güç sağlayarak parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. ABD tarafı ise dün veri akışı bakımından sakin bir gün geçirirken ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler yine ön plandaydı. ABD ile Çin’in tekrardan müzakere kararı alması sonrası oluşan pozitiflik dün gelen açıklamalar ile devam etti. Ayrıca ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, resesyon beklemediklerine yönelik açıklamaları da önemliydi. Bugünkü ekonomik takvimde ise Avrupa tarafı sakin bir gün geçirirken ABD’den ise İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı açıklanacak. Ayrıca küresel risk unsurlarının takip edileceği günde bu hafta içerisinde yayınlanacak olan ECB kararlarına yönelik beklentiler de yine fiyatlamalarda ön planda olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1065, 1.1080, 1.1100, 1.1125, 1.1150
Destekler; 1.1040, 1.1015, 1.0985, 1.0930, 1.0910

USDTRY
Geçtiğimiz gün TCMB’nin açıklamış olduğu beklenti anketleri Perşembe günü düzenlenecek Para Politikası Kurul Toplantısı öncesinde kritik önem taşıdı. Beklenti anketinde Eylül ayı sonunda Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 1.49, Yıl Sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 13.96 seviyesinde öngörüldü. Ayrıca TCMB’nin, 1 Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı beklentisini yüzde 19.75’den yüzde 17.00 seviyelerine revize etmesi kritik önem taşıdı. Bu öngörü ise, Perşembe günü düzenlenecek toplantıda 275 baz puan faiz indirimine işaret etmekte. Nitekim açıklanan bu beklenti anketleri sonrasında dikkatler düzenlenecek PPK toplantısında alınacak faiz kararı ve para politikasına dair atılacak adımlarda olacaktır. Öte yandan siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının etkisi haber akışları kaynaklı kur fiyatları üzerinde etkisini göstermekte. Bunun dışında geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı’nın, S-400 hava savunma sisteminin alımına yönelik yaptırım kararını değerlendirdiklerine yönelik açıklamalar kur fiyatlamaları açısından tepki alımlarına neden olurken bu bağlama dair gelişmeler fiyatlamaların devamlılığı açısından belirleyici unsur olabilir. Bununla birlikte bugün ise yurt içinde veri akışında sakin bir gün bizleri beklerken ABD tarafında açıklanacak ABD’de İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) verisi takip edilecektir. Yine yeni günde küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları gibi konulara dair gelebilecek haber akışlarının yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar kur fiyatlarında hareketliliğe neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7750, 5.7980, 5.8225, 5.8500, 5.8850
Destekler: 5.7000, 5.6725, 5.6450, 5.6020, 5.5750
GBPUSD
İngiltere merkezli veri ve haber akışları haftanın açılış günününde parite fiyatlamalarında ön planda yer aldı. Öncellikli olarak ülkeden gelen verilere bakacak olursak GSYİH, İmalat ve Sanayi Üretimi rakamları piyasada beklenen rakamların üzerinde bir sonuç alarak Sterlin varlıklarını güçlendirdi. Öte yandan Brexit konusunda yaşanan gelişmeler sonrasında azalan anlaşmasız Brexit ihtimali de paritedeki alış yönlü işlemleri destekledi. ABD tarafında ise veri akışı bakımından sakin bir gün geçirilse de ticaret savaşlarına yönelik gelen açıklamalar önemliydi. Bugünkü ekonomik takvimde de yine İngiltere tarafından önemli veri akışları takip edeceğiz. ABD’den ise İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı verisinin takip edileceği günde ayrıca Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelebilecek ekstra açıklamalarda önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2365, 1.2395, 1.2410, 1.2440, 1.2475
Destekler; 1.2315, 1.2280, 1.2250, 1.2210, 1.2180

BRENT PETROL
Dün itibariyle Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başkenti Abu Dhabi’de başlayan 24.Dünya Enerji Kongresi kapsamında önemli üreticilerden gelen açıklamalar gün içerisinde ham petrol fiyatlarına etki etti. Özellikle de, hafta sonunda göreve getirilen Suudi Arabistan’ın yeni Enerji Bakanı Prens Abdulaziz Bin Salman’ın: OPEC+ ile uyumlu çalışmaya devam edeceklerine yönelik açıklamaları dikkat çekerken, diğer üyelerden gelen açıklamalar da küresel risk unsurlarına dair haber akışları ve bazı önemli makroekonomik veriler ile birlikte kısmi oynaklıklara neden oldu. Bugün de Dünya Enerji Kongresi’nden gelecek açıklamalar arz yönlü fiyatlamalar açısından kritik olacak. Ayrıca yine; Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması ve jeopolitik meseleleri kapsayan risk unsurlarına dair gelişmeler de küresel ekonomik görünüm ve buna paralel olarak petrol talebine etkileri açısından dikkatle takip edilecek. Keza, seans bitimine yakın açıklanacak olan API stok dataları da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 62.75, 63.00, 63.30, 63.70, 64.00
Destekler: 62,20, 61,80, 61.50, 61.10, 60.85
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta ABD ve Çin heyetlerinin yeniden temasa geçerek görüşme takvimini güncellemesi ile artan küresel risk alma iştahı borsalara talep getirirken, aynı zamanda güvenli liman varlığı olan Ons Altın’a ise satış baskısı getirmiş durumda. Keza, Brexit konusunda da Anlaşmasız ayrılığın önüne set vurulması ile bu yönde devam eden işlemler son olarak ise FED Başkanı Powell’ın FED’in faiz indirimlerinin çok hızlı olmayacağına işaret eden söylemleri ile 1502 seviyesine kadar devam etmişti. Dün sabah saatlerinde sınırlı bir aralıkta hareket eden emtiada; Almanya’nın açıklayacağı yeni teşvik paketi ile gölge bütçe üzerinden kamu yatırımlarını artıracağına dair haber akışları ve yaklaşmakta olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı kapsamında açıklanması beklenen teşvikler ile olası faiz indirimlerine dair öngörüler üzerinden gün içerisinde kısmen oynaklıklar oluştu. Keza, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ‘in Ticaret Müzakereleri başta olmak üzere bazı söylemleri ile birlikte de Ons Altın’da volatil hareketler gördük. Bugün de Değerli Metal’de; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi risk unsurlarının durumu fiyatlamalar açısından önem arz edecek. Açıklanacak olan ekonomik veriler ile majör merkez bankalarının yaklaşmakta olan toplantılarına yönelik beklentiler de direkt veya dolaylı yoldan oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1494, 1497, 1500, 1505, 1510
Destekler: 1487, 1485, 1480, 1476, 1472


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.