Bu hafta yön bulmakta zorlanan ABD borsaları, finansalların izlenmeye devam edildiği dün de yatay bir görüntüyle günü tamamladı. Diğer yandan Fed üyelerinden, piyasa beklentilerinin aksine, enflasyonu dizginlemek için daha fazla faiz artışı gerektiğine yönelik sinyaller gelmeye devam ediyor. Ancak, açıklamaların piyasa etkisi ise daha sınırlı. ABD on yıllık tahvil faizi %3,60 civarında hareketini sürdürüyor. Diğer yandan, bu sabah da vadeliler eksi bölgede ancak net bir baskı yok. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,3 civarında geriliyor. Bugün ABD'de Bej Kitap raporu, Euro Bölgesi'nde mart ayı TÜFE nihai verisi öne çıkıyor. Yurtiçi tarafta ise nisan ayı tüketici güven endeksi verisi ile TCMB tarafından nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak. Borsa İstanbul tarafına bakıldığında, dün de baskı altında kalan BIST100 endeksi günü %0,80 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi (XBANK) %0,48 oranında günü artıda kapatırken, Sınai endeksi (XUSIN) %1,13 oranında gerileme kaydetti. 66 hissenin günü negatif bölgede tamamladığı BIST100'de; SISE, SASA ve TUPRS puan bazlı endekse en çok negatif etki eden hisseler olarak öne çıktı. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Dünkü düşüşle birlikte kayıplarını dördüncü güne taşıyan BIST100'de baskının sürmesi durumunda aylık ortalamanın da yakın bulunduğu 4.990 civarı tepki gelebilecek yakın destek olarak izlenebilir. Yukarıda ise 5.080 bölgesi direnç olarak öne çıkıyor.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, mart ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri takip edildi. Martta aylık bazda konut başlangıçları %0,8 oranında ve inşaat izinleri ise %8,8 oranında gerileyerek konut piyasasında yavaşlamaya işaret etti.
Diğer yandan, Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan nisan ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Nisanda ZEW cari koşullar endeksi -46,5'ten -32,5'e beklentilerin (-38,8) üzerinde toparlanma sergilerken, beklentiler endeksi ise hafif artış beklentilerine karşın ABD'deki banka iflaslarının ardından küresel çapta yaşanan dalgalanmanın ardından bankacılık sektörüne yönelik devam eden endişelerin etkisiyle 13'ten 4,1 seviyesine gerileyerek bu yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Özellikle anket katılımcılarının, bankacılık sektörüne yönelik endişelerin etkisiyle, bankaların kredi vermede daha temkinli olmalarını bekledikleri, yüksek seyreden enflasyon ve küresel çapta kısıtlayıcı para politikasının da ekonomi üzerinde baskı oluşturduğunu belirttikleri gözlendi.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan şubat ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %6,91'den %8,38 seviyesine hızlanarak son sekiz ayın en hızlı artışını kaydederken, yıllık artış hızı ise %153,1'den %141,5 seviyesine geriledi ve böylece eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %56,3 arttı.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, Fed'in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu TSİ 21'de yayınlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek.
Ayrıca ECB'nin ve BoE'nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde mart ayı TÜFE nihai verisi ve TSİ 09'da İngiltere'de mart ayı TÜFE verisi takip edilecek. Öncü verilere göre, Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE, martta aylık bazda %0,9 artışla beklentilerin (%1,1) altında artış sergilerken, yıllık bazda ise %8,5'ten %6,9 seviyesine gerileyerek Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, beklentiler ise %7,1 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise martta beklentilerle uyumlu olarak %5,6'dan %5,7 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor seviyeye yükselmişti. İngiltere'de ise aylık bazda TÜFE, ocak ayında aylık bazda %0,6 gerilemenin ardından şubat ayında aylık bazda %1,1 artışla beklentilerin (%0,5 artış) üzerinde gelerek son dört ayın en büyük artışını gerçekleştirirken, yıllık bazda ise dört aylık yavaşlamanın ardından %10,1'den %10,4 seviyesine yükselmişti, beklentiler ise %9,8 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Çekirdek TÜFE ise ocakta aylık bazda %0,9 gerilemenin ardından şubatta aylık bazda %1,2 artışla beklentilerin de üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %5,8'den %6,2 seviyesine yükselmişti.
Bunun yanında, TSİ 19'da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel'in konuşması, ECB'in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından nisan ayı tüketici güven endeksi verisi yayınlanacak. Mart ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi aylık bazda %2,9 düşüşle 80,1 seviyesine gerilemişti. Ayrıca TÜİK tarafından yapılan açıklamada, tüketici eğilim anketinin, deprem felaketinden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye illerinde yapılmadığı belirtilmişti. Öncesinde açıklanan Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi nisan ayında aylık %12,68 artışla 79,18 seviyesine yükseldi. Bu yükselişte, tüketicilerin mevcut durum algısında ve geleceğe yönelik beklentilerindeki önemli orandaki iyileşme etkili oldu.
Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksi verisi yayınlanacak. Ocak ayı tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, aylık %0,72'den %6,24'e hızlanırken, yıllık ise %103,14'ten %95,99 seviyesine gerilemişti ve eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %138,15'ten düşüşünü sürdürmüştü.
Bunun yanında, TSİ 10'da TCMB tarafından nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Alarko GYO (ALGYO, Sınırlı Pozitif): Alarko GYO, 64,4mn TL olan çıkarılmış sermayesinin bedelsiz olarak 80,5mn TL artırılarak (%125) 144,9mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.
Alfa Solar Enerji (ALFAS, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Ankara merkezli Mirsu Enerji Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti. arasında güneş paneli satışına ilişkin KDV hariç yaklaşık olarak toplam 18mn USD bedel tutarında sipariş alındığı ve söz konusu siparişe ait avans ödemelerinin alındığı açıklanmıştır.
Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Şirketin Genel Kurulu, Yönetim Kurulu'nun daha önceden teklif etmiş olduğu toplam brüt 2,13 TL (net 1,92 TL) temettüyü 2 eşit taksitte (brüt 1,07 TL) dağıtma kararı şeklinde onaylamıştır.
Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Şirket'in %100 oranında bağlı ortaklığı olan GFS Holding A.Ş.'nin halka arzına yönelik olarak GFS Holding A.Ş. Esas Sözleşmesi'nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi ve kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na dün itibariyle izin başvurusunda bulunulduğu GFS Holding A.Ş. tarafından Şirkete bildirilmiştir.
Halkbank (HALKB, Nötr): Banka Yönetim Kurulu tarafından, yurt içinde 60 milyar Türk Lirası'na kadar farklı tür ve vadelerde, bir veya birden fazla defada halka arz edilerek veya halka arz edilmeksizin tahsisli olarak veya nitelikli yatırımcılara satış yoluyla finansman bonosu ve/veya tahvil ihraç edilmesi, gerçekleştirilecek bono ve/veya tahvil ihraçlarının vadesinin 10 yılı aşmayacak şekilde belirlenmesi ve söz konusu ihraçlarla ilgili tüm hususlar için Genel Müdürlük Makamı yetkilendirilmiştir.
Migros (MGROS, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros Ticaret A.Ş.'nin 'AAA(tur)' olan ulusal uzun vadeli kredi notunu gözden geçirmiş ve en yüksek not olan 'AAA(tur)' olarak teyit etmiştir. Not görünümü de "durağan" olarak teyit edilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Çip: AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen ve Avrupa'daki çip üretimini canlandırmak için hazırlanan ve 43milyar EUR kaynak sağlanmasını içeren çip yasasında uzlaşı sağlandığını açıkladı.
Buna göre, arz güvenliği sağlanması için çip alanında büyük ölçekli teknolojik kapasite artırma yatırımları desteklenecek. Avrupa, çip yatırımları için daha cazip bir hale getirilecek. Çipteki tedarik sıkıntılarını öngörmek ve kriz durumunda müdahale için bir sistem kurulacak. AB'nin çip üretimindeki payının 2030'a kadar %20'ye ulaşması hedeflenecek. Mevcut durumda, AB'nin çip üretimindeki payı %9 seviyelerinde bulunuyor. Yasa, AP ve üye ülkelerin resmi onayının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. (Kaynak: BloombergHT)
Demir Çelik: Türkiye'de çelik talebinin 2022 yılında %2,6 gerilemesinin ardından 2023 yılında %7,6, 2024 yılında %6 artması bekleniyor. (Kaynak: WorldSteel)
Konut: TCMB, 2023 yılı Şubat ayına ait Konut Fiyat Endeksi (KFE) verisini açıklamıştır. Buna göre bir önceki aya göre %8,4 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %141,5, reel olarak ise %56,3 oranında artmıştır.
Teknoloji: Resmi Gazete'de yayımlanan ve yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında yönetmelikte değişiklikler öngören Ticaret Bakanlığı tebliğine göre, yenileme merkezleri, ilgili standarda göre alınmış hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olması şartı ile ayrıca yenileme yetki belgesi almasına gerek olmaksızın belirtilen tüm ürünler için yenileme yapabilecek. Yenilemesi yapılan ürünlerin üreticisi veya ithalatçısı ile yetkili servis sözleşmesi yapabilecek. Bu ürünler için kurulması zorunlu olan yetkili servis istasyonlarından biri olarak faaliyet gösterebilecek. Yenilenmiş olan bir ürün birden çok yenilemeye tabi tutulabilecek. Tebliğle yenileme yetki belgesi verilmesinde aranan 10 milyon TL'den az olmamak üzere ödenmiş sermaye şartı, 30 milyon TL'ye çıkarıldı. Yenileme yetki belgesine sahip ticari işletmelerden ödenmiş sermaye tutarı 30 milyon TL'den az olanlar, 1 Ocak 2024 tarihine kadar ödenmiş sermaye tutarını buna tamamlayacaklar. Yenilenmiş ürünlerin uzaktan iletişim araçları kullanılarak satışa sunulması halinde bu ürünlerin kullanılmamış mallardan ve diğer kullanılmış mallardan ayırt edilebilecek şekilde ayrı bir kategoride satışa sunulması zorunlu olacak. (Kaynak: Dünya)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Astor Enerji (ASTOR): Toroslar Elektrik Dağıtım ile, trafo-dağıtım-hr alımı kapsamında yapılan ihalede en uygun teklif verilerek, ihale 4,9mn USD bedel ile şirket uhdesinde kalmıştır. Şirket, sözleşme imzalamaya davet edilmiştir.
CVK Maden (CVKMD): Şirket, Balıkesir ili Sarıalan Altın projesinde, "Maden Tasarımı ve Açık Ocak Optimizasyonunu da içeren Maden Kapsam Belirleme Çalışmasının (Scoping Study)" tamamlanması için sektörde dünyanın önde gelen uluslararası danışmanlık hizmet sağlayıcılarından biri olan RPMGlobal Türkiye ile sözleşme imzalayarak çalışmaya başlamıştır.
Öte yandan CVK Maden, Türkiye'de yerleşik bir şirket ile "Maden Cevheri Satın Alımı" konusunda anlaşmış ve 1 yıllık sözleşme imzalamıştır. Sözleşmenin toplam bedeli 100mn Türk Lirasıdır.
Dinamik Isı Makina (DNISI): Şirket'in çıkarılmış sermayesinin, 700mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 39,9mn TL'lik artış ile 79,8mn TL'den 119,7mn TL'ye çıkartılmasına, artırılan 39,9mn TL'nin 21,4mn TL'sinin 2022 yılı karından, 18,5mn TL'sinin geçmiş yıl karlarından karşılanmasına, sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek bedelsiz payların, pay sahiplerine Şirket sermayesindeki mevcut payları oranında dağıtılmasına ve bu karar kapsamında gerekli başvuruların yapılmasına karar verilmiştir.
Plastikkart Akıllı Kart (PKART): Şirket 07.09.2022 tarihli yönetim kurulu kararında bahse konu 2 adet yonga yerleştirme ve ön kodlama makinesine ilişkin ikinci makine hattı alım işlemini gerçekleştirmiştir. Söz konusu makinenin montaj ve kurulum sürecinin yaklaşık iki ay içinde tamamlanması hedeflenmektedir.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50'den %8,56 seviyesine yükseldi. TCMB dün 69,6 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca TCMB BİST'te kotasyon yoluyla 12,2 milyar TL (%10'dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 320,2 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler gözlendi. Buna göre, kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 240 baz puana varan yükselişler görüldü
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.