TİM Rota Etkinliği’nde Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler pazarı ele alındı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl 15’inci kez düzenlenen TİM Rota Etkinliği’nde Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler pazarı ele alındı. Açılışta bir konuşma yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, günümüzde küresel ekonomik koşulların değiştiğine dikkat çekerek, “Vergilerin artırılması, koruma bariyerleri ABD ve Çin arasındaki ticari savaşlar bundan sonraki süreci zor ve sıkıntılı hale getiriyor. Türkiye ise her iki tarafın da kazandığı modelle ticaret yapıyor” dedi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaları hedef pazarlar ile buluşturmak amacıyla arasında Filipinler’in başkenti Manila’ya gerçekleştireceği ticari ziyaret öncesinde düzenlenen TİM Rota Etkinliği’nde, tüm yönleriyle Filipinler pazarı ele alındı. Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen ve 200’ün üzerinde firma temsilcisinin katıldığı toplantının açılış sunumunu TİM Genel Sekreteri Dr. Halil Bader Arslan yaptı. Arslan, 15’incisini gerçekleştirdikleri Rota Etkinliklerinin hem firmalara hem de ülke ihracatına önemli katkı sağladığını söyledi. İhracatın firmalara yeni fırsatlar yarattığını belirten Arslan, “İhracat yapan firmalardan özellikle bir ricamız var. Döviz kurlarındaki artışı fiyatları aşağı çekmek için kullanmayın” dedi.

Küresel ekonomik koşullar değişiyor
Açılışta bir konuşma yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye olarak daha fazla ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Günümüzde küresel ekonomik koşulların değiştiğine dikkat çeken Gülle, “Vergiler, koruma bariyerleri, ABD ve Çin arasındaki ticari savaşlar, karşılıklı vergilerin artırılması ticarette bundan sonraki süreci zor ve sıkıntılı hale getiriyor. Türkiye olarak biz ise her iki tarafın da kazandığı modelle ticaret yapıyoruz. Sadece satalım değil, iki tarafın da kazandığı model başarılı olur” dedi.
Türkiye’nin Filipinler’e 133 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu ülkeden yapılan ithalatın ise 146 milyon dolar olduğunu ifade eden Gülle, Filipinler’in yıllık 105 milyar dolarlık ithalat yaptıığı dikkate alındığında Türkiye’nin payının oldukça düşük kaldığının görüleceğini bildirdi.

Ticaret hacmi milyar dolarlara yükseltilmeli
TİM Başkanı Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:
“Asya’nın kalbine açılan kapı olan Filipinler’le ticaretimizi daha da artırmalıyız. Türkiye olarak bu ülkeye buğday unu, tütün, motorlu taşıtlar, ilaç gibi ürünler satıyoruz. Filipinler un ihtiyacının yüzde 36’sını Türkiye’den karşılıyor. Filipinler ve Türkiye ticaret hacmini milyar dolarlar seviyesine çıkarmalı.”
İhracatın zorlu ve meşakkatli olduğunu, ancak dünyada trilyonlarca dolarlık ticaretin yapıldığını ifade eden Gülle, doğru ürününün doğru fiyatla doğru pazarlara sunulması önemine dikkat çekti. Gülle, “Türkiye ihracat potansiyelini daha da artırmak durumunda. Teşvik ve destekleri kullanarak tek çıkış yolumuz olan ihracatı artırmak hepimizin görevi olmalı” değerlendirmesi yaptı.
Alt yapı yatırımlarında altın çağına giriyoruz
Filipinler Ankara Büyükelçisi H.E. Maria Rowena Mendoza Sanchez de Filipiinler’in son 20 yıl içinde krizlere rağmen hızlı büyüdüğünü söyledi. Alt yapı yatırımları konusunda altın çağına girmeye hazırlandıklarını belirten Sanchez, “Yeni kara yolları ve havalimanları yapılacak. 4 ay önce Cumhurbaşkanımız Rodrigo Duterte imzaladığı anlaşma ile ülkemizde bürokrasi azaltıldı, yolsuzluğun önüne geçildi ve artık özel sektör daha da desteklenecek” şeklinde konuştu.
Filipinler’in Asya’ya açılmada önemli kapı görevi gördüğünü vurgulayan Sanchez, Türkiye ile Filipinler arasında birçok ticari fırsatlar bulunduğunu dile getirdi. Sanchez, “Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca iki ülke arasında turizm, zirai ürünler, İslami finansman, otomotiv, havacılık, ilaç, bilgi teknolojileri ve tekstil sektörlerinde ilişkiler geliştirilecek. Böylece 2020 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor” şeklinde konuştu.
Toplantıda ayrıca Moderatörlüğünü TİM Genel Sekreter Yardımcıssı Erkan Kaplan’ın yaptığı seminerde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Manila Önceki Ticaret Müşaviri Cezmi Beşoğul, Coface Ekonomisti Selten İyigün, Turan Manika’dan Fatih Kaya ve Ektaş Tarım’dan Burcu Tiryaki Filipinler’deki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı



Diğer Haberler
İRLANDA'DA 2. ÇEYREKTE GSYİH ÇEYREKLİK %+2.5, YILLIK %+9.0
ERDOĞAN: BU KRİZ BİZİM KRİZİMİZ DEĞİLDİR, BU YAŞADIKLARIMIZ SAHTE BİR DALGALANMANIN ÜRÜNÜDÜR
ERDOĞAN: TÜSİAD FAİZ ÇOK YÜKSEK DİYOR, BEN DE DİYORUM Kİ FAİZİ DÜŞÜRELİM
ERDOĞAN: REEL EKONOMİ HAYATTA OLMAZSA FİNANS SEKTÖRÜ DE OLMAZ
ERDOĞAN: HEDEFİMİZ VERİMLİLİĞİ, ÜRETİMİ VE TASARRUFU ESAS ALAN BİR EKONOMİK ANLAYIŞI YERLEŞTİREREK SIKINTILARIN ÜSTESİNDEN GELMEK
ERDOĞAN: DÖVİZ BAHANESİYLE, DOLARIZİASYONLA, SATTIKLARI ÜRÜNE ALAKASIZ ŞEKİLDE 1'E3, 1'E 10 ZAM YAPANLAR İFLAH OLMAYACAKTIR
ERDOĞAN: SUKUK SİSTEMİNİ ÇOK KARARLI ÇALIŞTIRACAĞIZ
ERDOĞAN: BU BİR KRİZ DEĞİLDİR, BU BİR MANİPÜLASYONDUR, MANİPÜLATİF OLAYLAR DIŞARIYLA BAĞLANTILIDIR
ERDOĞAN: BU DÖNEM DE ATLATILIP GEÇİLECEKTİR
ERDOĞAN: TÜRKİYE'NİN KENDİSİNDEN KAYNAKLANAN BİR DURUM KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR
Facebookta Paylaş