TÜİK enflasyon analizi (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)


Eylül ayında tüketici enflasyonu %4,75 ile piyasa beklentisi olan %4,9’un hafif altında kaldı. Yıllık enflasyon ise %58,9 dan %61,5’e yükseldi. Aylık enflasyona en büyük katkı 0,9 puan ile yine gıda ve alkolsüz içecek kaleminden gelirken bu kalemi 0,8 puan ile ulaştırma takip etti. Eğitim fiyatlarının %30,3 ile aylık bazda çok yüksek bir artış göstermesi %4,75’lik aylık enflasyona eğitimin katkısının 0,5 puan olmasına neden olurken bu kalemde yıllık enflasyon da %48,6’dan %81’e yükseldi. Geçti ğimiz aylarda da enflasyonu yukarı iten otel ve restoranlar kalemi aylık enflasyona 0,4 puan katkıda bulundu.
Eylülde C-endeksine göre çekirdek enflasyon %68,1’den %68,9’a yükselirken ÜFE enflasyonu enerji enflasyonundaki baz etkisi kaynaklı gerileme nedeniyle %49,4’ten %47,4’e geriledi. Enerji enflasyonu Eylül’de %20,7’den %13,4’e gerilese de petrol fiyatlarındaki artışın enerji maliyetlerini yukarı itmesini ve enflasyonun yeniden yükselişe geçmesini bekliyoruz. Ayrıca Ekim ayı içerisinde sanayinin kullandığı elektrim üretimi kaynaklı doğalgaza yapılan %20.0’lik zam üretici fiyatları enflasyonunun önümüzdeki aylarda yükselmesine neden olacaktır. Bu da Kasım itibariyle tüketici enflasyonuna maliyet kanallı geçişkenlik yaratabilir.
Hizmet enflasyonun Eylül ayında da manşet enflasyonu baskı altında tuttuğunu görüyoruz. Eylül’de mal enflasyonu %51,5’ten %52,4’e yükselirken hizmet enflasyonu %79,6’dan %86,5’e yükseldi. Kira enflasyonu Eylül’de %87,8’den %90’5’e, lokanta ve otel hizmetleri %89,3’ten %92,5’e, ulaştırma hizmetleri enflasyonu ise %81,9’dan %96.0’ya yükseldi. Mal enflasyonundaki artışta gıda ve alkolsüz içecekler fiyatlarındaki hızlı artışların yanı sıra giyim ve ayakkabı, altın hariç dayanıklı mal ile alkollü içecekler, tütün ve altın fiyatlarındaki artışlar etkili oldu.
Hizmet fiyatlarındaki katılık, maliyet unsurlarının halen etkili olması ve kur geçişkenliğinin devam etmesi önümüzdeki aylarda da enflasyonun yükselmeye devam etmesini beraberinde getirecektir. Buna bağlı olarak Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdürmesini ve daha düşük oranlarda da olsa politika faizini artırmaya devam etmesini bekliyoruz. Aylık enflasyon oranlarında düşüş görsek de yıl sonunda yıllık enflasyonun %70.0’e yakın bir seviyede gerçekleşmesi olası görünüyor. Yılbaşının ardından bu seviyelerden bir parça gevşeme görsek de ikinci çeyrekte %70’nin üzerinde tepeyi görüp gelecek yıl sonuna doğru enflasyonun %50’nin gerilediğini görebiliriz. Merkez Bankası’nın bu yıl sonu tahmini %58, gelecek yılsonu tahmini ise %33 seviyesinde. Ancak Ekim ayındaki Enflasyon Raporu’nda bu yıl sonu tahminin bir parça yukarı revize edildiğine şahit olabiliriz. Bu da pozitif reel faiz hedefi nedeniyle politika faizinin yılsonunda en az %35 düzeyinde belirlenmesine neden olabilir.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.