Türkiye Tüketici Fiyat Endeksi Değerlendirmesi (Ahlatcı Yatırım)


 
HAZİRAN
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan rapora göre; 2019 yılı Haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,03 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,72 artış gösterdi. Piyasa beklentisi aylık bazda yüzde 0,05 ve yıllık bazda yüzde 15,74 artış olacağı yönündeydi. Yayımlanan raporun ayrıntılarını incelediğimizde, Ana harcama grupları itibari ile aylık bazda en yüksek artış yüzde 2,65 ile lokanta ve oteller grubu olurken bu artışı sırasıyla yüzde 1,86 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 1,50 ile eğitim ve yüzde 0,57 ile ev eşyası grupları takip etti. Aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1,65 ile gıda ve alkolsüz içecekler olurken bu düşüşü yüzde 1,57 ile giyim ve ayakkabı ile yüzde 0,04 ile eğlence ve kültür grupları izledi. 2019 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ana harcama grupları arasında en yüksek artış yüzde 26,88 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşirken bu artışı sırasıyla yüzde 22,51 ile ev eşyası, yüzde 20,84 ile lokanta ve oteller, yüzde 19,24 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 19,20 ile gıda ve alkolsüz içecekler grupları takip etti. Ayrıca, 2019 yılı Haziran ayında özel kapsamlı TÜFE göstergelerini incelediğimizde, B grubu (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,19 ve yıllık bazda yüzde 16,28, C grubu (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0,92 ve yıllık bazda yüzde 14,86 ve D grubu (İşlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri hariç TÜFE) aylık bazda yüzde 0,87 ve yıllık bazda yüzde 15,65 düzeyinde artış gösterdi. Haziran 2019'da endekste kapsanan 418 maddeden; 51 maddenin ortalama fiyatları değişmezken, 264 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 103 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleştiği açıklandı.


 
HAZİRAN TÜİK tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,09 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,04 düzeyinde artış gösterdi. ÜFE-TÜFE yıllık değişim oranını incelediğimizde Haziran ayında aradaki makasın daralmaya devam ettiği izleniyor.

2019 yılı Haziran ayında açıklanan talep enflasyonu verisinin piyasa beklentisi altında artış gösterdiği görülüyor. Açıklanan veri sonrasında TL varlıklarda kısmi değer kazanımları yaşandığı izlenirken kurun fiyatlamalarda 5,6073 seviyeleri civarına kadar gerilediği görülüyor. Özellikle, mevsim ve iklim şartlarının gıda enflasyonunu son iki ayda düşüş yönlü baskılaması ve kurda yaşanan normalleşme isteğinin enflasyon datası üzerinde olumlu etkileri görülmeye devam ediyor. Fakat global piyasalarda petrol fiyatlamalarında hala oynaklığın yüksek seyretmesi ve küresel büyümede yaşanabilecek ivme kaybına yönelik endişeler enflasyon verisi üzerinde hala yukarı yönlü riskleri içerisinde barındırmaya devam ediyor. Diğer taraftan, Çekirdek enflasyon tarafında manşet enflasyondaki kadar düşüş olmasa da Ekim 2018 (Yüzde 24,34) den itibaren devam eden düşüş eğiliminin sürdüğü ve 8.aya taşındığı gözüküyor. Ayrıca, çekirdek enflasyon tarafında yaşanan düşüşün sürmesi halinde ilerleyen dönemde manşet enflasyon tarafında düşüşlerin devam edebileceği öngörülüyor. TCMB tarafından yayımlanan son enflasyon raporunda gıda enflasyonu öngörüsü 2019 yılı için yüzde 13,0 olarak açıklanmıştı. TCMB tarafından yayımlanan 2019 yılı ikinci Enflasyon Raporu’nda 2019 yılı enflasyon tahmini yüzde 14,6 ve 2020 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 8,2 olarak korunmuştu. Enflasyonda Haziran ayı itibariyle baz etkisinin devreye girmesi ile birlikte kademeli düşüşlerin başlayabileceğini ve son çeyrekte sınırlı toparlanma ile birlikte yılı yüzde 14-15 bant aralığında tamamlayabileceğimizi öngörüyoruz. Gelen enflasyon verisi sonrasında TCMB’nin para politikası çerçevesinde özellikle faiz politikaları ile ilgili manevra alanının genişlemeye devam ettiği izlenirken, Kurum olarak bankanın enflasyonda baz etkisinin belirginleşmesi ve düşüş eğiliminin bir trend oluşturması durumunda Temmuz ayında 100 baz puan politika faiz oranında indirimine başlayabileceğini ve yıl sonuna kadar toplam 400 baz puan indirime gidebileceğini öngörüyoruz
 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKAN YARDIMCISI : RUSYA'DA ENFLASYON BEKLENENDEN DAHA HIZLI GERİLEYEBİLİR
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKAN YARDIMCISI : ENFLASYONİST BEKLENTİLER, TIRMANAN SEVİYELERDE İSTİKRARLI HALE GELEBİLİR
TCMB, 10.07.2019 vadeli 9.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
SÖZ KONUSU PLANDA CUMHURBAŞKANI'NA BSMV'Yİ ARTIRMA YETKİSİ DE ÖNGÖRÜLÜYOR- BLOOMBERG HT
BİREYSEL DÖVİZ ALIMLARINDA BSMV'NİN BİNDE 1'DEN BİNDE 2'YE ÇIKARILMASI PLANLANIYOR-HABERTÜRK TV/RTRS
İSVEÇ MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ -0.25%, ÖNCEKİ: -0.25%)
Facebookta Paylaş