Uluslararası piyasalar kapanış raporu (İş Yatırım)

Hafta sonu İsrail’de yaşanan saldırılar sonrası piyasalar yeni haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı. Avrupa endeksleri günü negatif alanda tamamlarken, satıcılı açılan ABD endeksleri yönünü yukarı çevirmeyi başardı. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan’ın ABD tahvil getirilerinde son dönemde görülen yükselişin, Fed’in sıkılaştırma ihtiyacını azaltabileceği yönündeki ifadeleri piyasaya destek verdi. Fed Başkan yardımcısı Philip Jefferson’ın getirilerdeki yükseliş sonrası Fed yetkililerinin “dikkatli bir şekilde ilerleyebilecekleri” ifadesi de yönün yukarı dönmesinde etkili oldu. ABD hisse senedi piyasaları açık olmasına karşın Columbus Day tatili nedeniyle işlem hacminin düşük kaldığı gözlendi.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün tamamı günü primle tamamladı. Jeopolitik gelişmeler eşliğinde yükselen petrol fiyatlarına paralel olarak enerji sektörü %3,54 primle en çok yükselen sektör olarak öne çıktı. Sanayi %1,61, gayrimenkul %1,3 değer kazandı. Finansallar ve teme tüketim ise yatay-artı kapanışla görece geri kaldı. Dow Jones endeksinde dokuz sektörün yedisinde yükseliş kaydedildi. %0,3 gerileyen temel tüketim en zayıf sektör oldu. Enerji %2,77, iletişim hizmetleri %2,08, ham madde sektörü %1,22 yükseldi.

Chevron, İsrail’in talebi üzerine, Doğu Akdeniz’de faaliyet gösteren gaz sahasında üretimi durdurdu. Seans içinde $168,19 seviyesine kadar yükselen Chevron, günü %2,77 primle $166,72 seviyesinde sonlandırarak Dow Jones endeksinin en çok değer kazanan şirketi oldu. Walt Disney %2,13, Walgreens %2,11, Caterpillar %1,98 yükseldi. Coca Cola ve P&G ise sırasıyla %0,49 ve %0,51 değer kaybıyla endeksin en zayıf şirketleri oldu.

FAANG hisselerinde; Meta +%0,93, Apple +%0,85, Amazon +%0,23, Netflix +%1,16, Google +%0,61 performans ile günü tamamladı.

Günü yatay-eksi sonlandıran İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörden yedisinde değer kaybı yaşandı. %2,71 yükselen enerji en güçlü sektör olurken onu %1 primle altyapı takip etti. %1,99 gerileyen bilgi teknolojileri ile %1,23 gerileyen finansallar en zayıf sektörler olarak göze çarptı. Endekste en yüksek ağırlığa sahip şirketlerden Shell %2,61 değer kazanırken, enerji sektörünün diğer önde gelenlerinden BP Plc %2,91 yükseldi. HSBC Holdings %1,48, AstraZeneca %0,79 değer kaybetti. %0,67 değer kaybeden Almanya Dax endeksinde yer alan on sektörden yedisi günü kayıpla tamamladı. Ham madde %1,51, bilgi teknolojileri %1,41, sağlık %1,22 kayıpla en zayıf sektörler oldu. Altyapı ise %1,27 primle en güçlü sektör olarak göze çarptı. Daimler Truck %3,43, Infineon Technologies %2,28, Continental %2,23 primle endeksin en zayıf şirketleri oldu. Otomotiv ve savunma gibi alanlarda faaliyet gösteren Rheinmetall %7,14 yükselerek endeksin en çok değer kazanan şirketi oldu.

Ekonomik veri bakımından sakin olan günde Ağustos ayında %0,1 gerileme beklentisine karşın %0,2 gerileyen Almanya sanayi üretimi dikkat çekti. Euro Bölgesi’nde ise -24 olması beklenen Sentix Yatırımcı Güven Endeksi -21,9 olarak açıklandı.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım'ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2023/10/09/uluslararasi-piyasalar-kapanis-raporu-09-10-2023/

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

           ***
           Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Japonya'da ödemeler dengesi Ağustos'ta +2.280 milyar yen (Beklenti: +3.091 milyar yen Önceki: +2.772 milyar yen)
Japonya'da gümrük verilerine göre dış ticaret dengesi Ağustos'ta -436.0 milyar yen (Önceki: -114.6 milyar yen)
İngiltere'de perakende satışlar Eylül'de yıllık +2.8% (Önceki: +4.3%) - BRC
Japonya'da MD ekonomik gözlemciler endeksi Eylül'de (Önceki: 53.6)
Facebookta Paylaş