Yabancı, TL'ye dönüş kapısını tahville araladı - NBE

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; Normalleşme ve sadeleşme politikalarıyla beraber piyasa uzmanlarının yabancı yatırımcıların ilk giriş noktasının tahviller olacağı vurgusu verilere yansımaya başladı. 2 yıl vadeli tahvil ihalesinin ardından dünkü 10 yıl vadeli tahvile de rekor talep geldi. Yabancı talebiyle faizler de düşüyor.

Seçimlerin ardından yeni ekonomi ve Merkez Bankası yönetiminin uyguladığı politikalarla yeniden oluşmaya başlayan güven ile düşen 5 yıllık ifl as risk primi CDS’ler yabancı yatırımcının yönünü yeniden Türkiye’ye ve TL varlıklara çevirmesini sağladı. Son 4 yılda TL varlıklardan 70 milyar dolar seviyesinde çıkış yapan yabancı yatırımcının ilk giriş yapacağı yer olarak ise devlet iç borçlanma senetleri görülüyor. Nitekim son haftalarda yaşananlar yabancı girişinin başladığını ve gerisinin geleceğine işaret ediyor. Önceki gün düzenlenen iki yıllık tahvil ihalesine yabancı talebi yoğun olurken dünkü 10 yıllık tahvil ihalesine rekor talep geldi. Dünkü 10 yıllık tahvil ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 26,87 oldu. Piyasada ise 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 40’ın, 5 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 30’un altına inerken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 26,64’a kadar sert geriledi.

500-600 milyon dolar geçen hafta girdi

Bankacılık sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre geçen hafta uluslararası yatırım bankası JP Morgan iki devlet tahvilini bono endeksine ekledi. Bu 500-600 milyon dolarlık bir giriş sağladı. Bu veri ise yarın açıklanacak olan Merkez Bankası haftalık menkul kıymet verilerinde görülecek. Bunun yanı sıra pazartesi düzenlenen iki yıllık tahvil ihalesine ise çok yüksek bir yabancı yatırımcı talebi oldu. Talep dünkü ihale öncesinde 10 yıllık tahvil faizlerine de etki etti. Böylece tüm gösterge tahvil faizlerinde düşüş yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil faizi cumaya göre 153 baz puan, 10 yıllık gösterge tahvil faizi 90 baz puan geriledi. 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 38,34’i indi.

10 yıllık tahvile rekor talep

10 yıllık gösterge tahvil faizi ise dün yeni rekorlara imza attı. İhale öncesi rekabetçi olmayan teklifl ere satışta bankaların talebi 37 milyar 388,2 milyon lira oldu. 10 yıllık tahvil ihalesi öncesi kamuya 5 milyar lira, piyasa yapıcı bankalara ise 10 milyar liralık net satış yapıldı. İhalede net satış 14.55 milyar lira gerçekleşti. İhale ve ROT satışlarla birlikte ihalede toplam satış 29.55 milyar liraya ulaştı. İhalede ortalama bileşik faiz ise yüzde 26,87 oldu. Bir önceki 10 yıllık tahvil ihalesinde ortalama bileşik faiz oranı yüzde 31,98 seviyesindeydi.

Aralık ayı borçlanma hedefi aşıldı

Dünkü 4 yıllık TLREF’e endeksli tahvil ihalesi öncesinde ise kamuya satış gerçekleşmezken piyasa yapıcılarına 5 milyon lira net satış yapıldı. Piyasa yapıcı bankaların net teklif tutarı ise 15 milyar 901 milyon TL oldu. İhalede ise 8.43 milyar liralık satış yapılırken dönemsel faiz ise yüzde 7,91 oluştu. Böylece Hazine dünkü iki ihalede 42.98 milyar liraya ulaştı. Önceki günkü 2 yıllık tahvil ihalesinde net satış 14.6 milyar lira seviyesindeydi. İki günde 57.58 milyar liralık satışla 45 milyar lira olan aralık ayı iç borçlanma hedefini hayli aştı.

Tahvilde payı yüzde 1’in altında

Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcıların devlet tahvillerindeki payı 24 Kasım itibariyle yüzde 0,93 seviyesinde. Bu geçmiş yollardaki seviyenin o kadar altında ki piyasa uzmanları ne kadarlık bir giriş yaşanabileceğine ilişkin tahmin yapmakta zorlanıyor. Bilgi veren bir bankacılık kaynağı, tahvilde yabancı payının yüzde 1’in altında olmasının gidecek çok yer olduğunun işareti olduğunu belirtirken, bir diğer piyasa uzmanı ise son 4 haftadır küçük de olsa tahvil tarafına yabancı girişi gözlendiğini hatırlattı. Bilgi veren aynı uzman Merkez Bankası'nın döviz satış ihtiyacının azalmasının da yabancı girişine işaret ettiğini, böylece Merkez Bankası’nın rezerv biriktirebildiğini vurgulayarak ekonomi politikalarının etkisiyle yabancı girişinin devamının geleceğini dile getirdi.

Sermaye girişleri hızlandı

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da sosyal medyada yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın son iki haftada nette 5.6 milyar dolar döviz alımı yapmış olduğunun görüldüğünü belirterek "Cari işlemler fazlası verilen bir dönem olmadığına göre, sermaye girişlerinin hızlandığı çıkarımını yapabiliriz. Muhtemelen yurtdışı swap girişlerinden kaynaklanıyor" diye yazdı.


https://www.ekonomim.com/ekonomi/yabanci-tlye-donus-kapisini-tahville-araladi-haberi-719088