Yeni Haftaya Draghi ile Başlıyoruz (A1FX)

Yeni haftaya Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin etkileri ve dünya ticaretinin yeni kuralları ile başlıyoruz. Cuma günü Amerika tarafından Haziran tarım dışı istihdam verisi açıklandı ve ayında beklentilerin üzerinde 213 bin olarak gerçekleşti. Fakat detaylar doları pek memnun etmedi. Aynı zamanda Trump Dünyada yeni bir dönem başlattı ve Çin’den gelen mallara 34 milyar dolar değerinde vergiyi işleme koydu ve bu da yetmezse 16 milyar hatta 500 milyar dolara kadar çıkacak tarifeleri düşündüğünü belirtti. FED guvernörlerinin açıklamalarına bakarsak ekonomi aşırı ısında söylemlerine katılmadıklarını görüyoruz. Fed’in şahin yapısı devam edeceğe benziyor. Faiz artırıma politikası doları güçlü tutmaya devam edecektir.Bir diğer önemli olay Brexit bakanının istifası. İngiltere başbakanı Theresa May’i Brexit konusunda pasif kalmakla suçlayan Brexit bakanı David Davis “Başbakan Theresa May’in politikaları İngiltere’yi en iyi ihtimalle zayıf bir pozisyona sokacaktır” ifadelerini kullandı. Theresa May ise yaptığı yazılı açıklamada Davis’in istifasından üzüntü duyduğunu belirtti. Yurt içinde ise siyası olaylar öne çıkıyor yeni kabine piyasa açısından önem arz ediyor. Teknokrat bir hükümet kadrosu olabileceği konuşuluyor.

Geçen hafta Avrupa cephesinden faiz artırımı için 2019’un ortalarının beklenmeyebileceği şeklinde gelen açıklama paritenin yükselişe geçmesine sebep oldu. Diğer taraftan ticaret savaşının gerginliği de dolar endeksinin geri çekilmesine sebep oldu. 93,63 seviyesine kadar çekilen Dolar endeksi düşüşüyle birlikte EUR/USD paritesinin yükselişini destekliyor. ECB Başkanı Draghi’nin Avrupa parlamentosunda konuşması bugün parite üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak bakarsak 4 saatlik grafikte paritenin yukarı yönlü bir kanal oluşturduğunu görüyoruz. Geri çekilmelerde 1,16919 ve 1,16423 destek noktaları olarak bakılabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1,17792 ve 1,18169 seviyelerini izlemekte fayda var.

Yurtiçinde de seçim sonrası siyasi belirsizliğğin ortadan kalkması ve ticaret savaşlarının dolar tarafında kan kaybına sebep olmasından fırsat ile USD/TRY paritesinin yeni haftaya da düşüş ile başladığını görüyoruz. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeminini takip edeceğiz ve kabine açıklaması önemli olacak. Kur üzerinde direkt etkileri olabilir. Grafiğe teknik olarak bakarsak saatlik grafikte RSI ile ciddi uyuşmazlık mevcut. USD/TRY paritesinde düşüşün sürmesi halinde 4.5396 seviyesinin test edildiğini görebiliriz. Seviyenin altında bir fiyatlamada ise 4.5125 ve 4.4919 destekleri takip edilebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 4.5873, 4.6039 ve 4.6350 dirençleri aktif olabilir.

Petrol fiyatları, ABD’de petrol şirketlerinin aktif petrol sondaj kuyusu sayısını artırmaları ve buna bağlı olarak, arz açığı endişelerinin geçici olarak zayıflaması ile birlikte, yükselişini varil başına 74 dolar civarında durdurdu. Güney Kore İran’dan petrol alımını durdurduğunu açıkladı. Aynı zamanda Petrol fiyatları, Kanada, Libya ve Venezuela’daki arz aksakklıklarına ilişkin endişelerin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi artırmasına ağır basması ile birlikte yeni bir üç yılın zirvesini daha gerçekleştirdi. Suudi Arabistan’ın yükselen fiyatlardan dolayı ABD Başkanı Donald Trump’ın baskıları ile üretimi artırmasına karşın, İran, ABD’nin müttefiklerine İran’dan petrol alımlarını durdurma baskısı ile arzın kesilmesi durumunda fiyatların 100 dolara çıkabileceği uyarısında bulundu. Destek olarak 72,70 ve 71,49 direnç olarak ise 74,56 75,21 seviyeleri takip edilebilir.


 A1FX
 www.a1fx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.