(Yenileme) - Türkiye İmalat Sanayi PMI aralık ayında 44,2'ye geriledi

Markit-İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi
(PMI) sonuçlarına ilişkin açıklama aşağıda bulunuyor:

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), aralık ayında 44,2 olarak ölçülerek, sektörün faaliyet koşullarının yavaş seyretmeye devam ettiğini gösterdi. Ancak üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama önceki aya göre hafif gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da aralıkta 45,2’ye yükselerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulmanın son dört ayın en düşük hızında gerçekleştiğine işaret etti. Üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki yavaşlamanın daha sınırlı olması manşet endeksteki yükselişi destekledi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Aralık 2018 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, kasımda 44,7 olarak kaydedilen PMI, aralıkta 44,2 olarak ölçülerek sektörün faaliyet koşullarının yavaş seyretmeye devam ettiğini gösterdi.

Zorlu faaliyet koşulları üretim ve yeni siparişlerin daha da yavaşlamasına neden oldu. Ancak her iki göstergede de yavaşlama önceki aya göre hafif gerçekleşti. Yeni ihracat siparişlerindeki ivme kaybı toplam yeni iş hacmine kıyasla daha sınırlı gerçekleşmeye devam etti. Üretimdeki yavaşlama sonucu istihdam 2018 sonunda da azalmaya devam etti. Ayrıca satın alma faaliyetleri de aralık ayında yavaşlamayı sürdürdü. Döviz kurunun görece istikrarlı seyri, girdi maliyetleri enflasyonunun daha da düşmesini sağladı. Girdi fiyatlarındaki artış hızı, eylüldeki rekor seviyesinden sonra aralıkta üst üste üçüncü ay geriledi ve Eylül 2016’dan bu yana en düşük düzeyde gerrçekleşti. Maliyet enflasyonundaki gerileme, imalatçıların talebi canlandırmak için müşterilerine indirim yapmasına olanak sağladı. Böylece nihai ürün fiyatları yaklaşık son altı buçuk yılda ilk kez geriledi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi: “Yakın dönemdeki istikrar belirtilerine rağmen Türk imalatçıları 2018’in son ayında da zorlu piyasa koşulları ile mücadele etti. Bununla birlikte enflasyon cephesinde bir miktar daha rahatlama söz konusu. Girdi maliyetlerindeki artışın yavaşlamasının etkisiyle firmalar, talebi canlandırmaya yönelik çabaların bir parçası olarak satış fiyatlarını düşürme olanağı buldu.”

İstanbul İmalat PMI aralıkta 45,2’ye yükseldi
Kasım ayında 44,1 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da aralıkta 45,2’ye yükselerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulmanın son 4 ayın en düşük hızında gerçekleştiğine işaret ettti. Üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki yavaşlamanın daha sınırlı olması manşet endeksteki yükselişi destekledi. Aralık ayında üretimdeki ivme kaybı, ağustostan beri gözlenen en düşük oranda gerçekleşti. Toplam yeni siparişlerdeki yavaşlama aralıkta hız kesmeye devam etti ancak yeni ihracat siparişlerindeki oldukça ılımlı yavaşlamayla kıyaslandığında çok daha güçlü şekilde gerçekleşti.



Diğer Haberler
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ ARALIK'TA %0,6 DÜŞÜŞLE 72,21 DEĞERİNİ ALD- BLOOMBERG HT
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 43218,1 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 37400,5 milyon TL
TÜRKİYE İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ ARALIK AYINDA: 44.2 (KASIM: 44.7)
VARANK: SANAYİCİ, GİRİŞİMCİ VE ARAŞTIRMACIYA 5,6 MİLYAR TL DESTEK BÜTÇESİ KULLANDIRILACAK- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş