YEO Teknoloji ziyaret notu (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

EO Teknoloji Ziyaret Notu
YEO Teknoloji’ye düzenlediğimiz ziyaret sırasında edindiğimiz notları paylaşıyoruz.
Yeo Teknoloji 3Ç23 Döneminde 1.430 Milyon TL satış geliri elde ederek satışlarını yıllık bazda %365 artırdı. Yeo Teknoloji 2023 yılının 3. Çeyreğinde 356,4 Milyon TL brüt kar elde etti ve brüt karlılığını yıllık bazda %286 artırabildi. Şirketin brüt kar marjı bu dönemde 24,9 olarak yıllık bazda 5,1 puan geriledi. Şirketin gelirlerinin %96’sı döviz bazlıdır.
Şirket 3Ç23’de 300,3 Milyon TL FAVÖK elde ederken FAVÖK marjı 21,0 puan seviyesinde gerçekleşti. Şirketin FAVÖK’ü 3Ç23 Döneminde yıllık bazda %291 artarken, FAVÖK marjı 4,0 puan geriledi. Son olarak şirket 201 Milyon TL net kar elde ederken net karlılığı 3Ç22 döneminde kıyasla %239 artış gösterdi. Yeo Teknoloji net kar marjı 3Ç22’ye kıyasla 3Ç23 döneminde 5,2 puan geriledi ve 14,0 seviyesinde gerçekleşti.
400’den fazla proje tamamlayan şirket 30’dan fazla ülkede faaliyet göstermektedir. 19 Yıl önce faaliyete başlayan şirketin yeni dönem parolası ise “3D” olarak adlandırılan, Nesnelerin İnterneti ve yapay zeka teknolojileri kullanarak elektrifikasyon ve enerji verimliliği çözümleri geliştirmek olan dijitalizasyon, Sıfır Karbonlu bir geleceğe ulaşmak için yenilenebilir enerji entegrasyonunu hızlandırmak için dekarbonizasyon ve verimliliği, sürdürülebilirliği ve dayanıklılığı artırmak için enerjinin dönüşümü ve dağıtımını sağlamayı amaçlayan desentralizasyon.
Şirketin günümüzde gerçekleştirdiği faaliyetlerin ve elde ettiği cironun büyük bir kısmı Sistem Entegrasyonundan geliyor. Bu alanda tek elden uçtan uca çözüm parolasıyla hareket eden şirket müşterilerinin GES kurulumu alanında proje geliştirme sürecinden başlayarak mühendislikten devreye almaya kadar bütün aşamalarda ve sonrasında finansman dahil yanında olmayı amaçlıyor. Günümüzde şirketin ana faaliyet konusu Sistem Entegrasyonuyken şirket uzun vadede kendisine yeni faaliyet kolları yaratmak istiyor. Bunun sonucunda Sistem Entegrasyonuna olan bağımlılığın azalması amaçlanıyor ve daha sürdürülebilir bir iş akışı hedefleniyor. Bu doğrultuda şirket Yenilenebilir Enerji Üretimi,Enerji Depolama Sistemleri ve Teknoloji Şirketlerine yatırım yaparak enerji ekosisteminde yatırım yapmak istiyor.
Şirket Sistem Entegresyonunun yanı sıra Enerji Depolama Sistemleri şirketin bir diğer gelir ürettiği kanat. Bu doğrultuda 2023 yılı Eylül ayında inşaatına başlanan Enerji Depolama Sistemi’nin 2024 yılının ikinci yarısında devreye alınması bekleniyor. 2024 yılında 1 GW’lık kapasiteye ulaşmayı amaçlayan şirket 2030 yılında enerji depolama sistemlerindeki piyasanın gelişimine göre 5 GW güce ulaşmayı hedefliyor. Batarya sisteminin 2. Fazında Hücre Üretimi bulunuyor. 3. Faz olarak ise atık maddelerin ikincil kullanımı ve geri dönüşümü planlanıyor.
Yeo Teknoloji, Yenilenebilir Enerji Yatırımlarını genişletmeyi hedefliyor. 2030 Yılında 1 GW kurulu gücü hedefleyen şirket şuan 6 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye, Bulgaristan, Romanya (Ekim ayında üretime başlandı.), İtalya (Finansallara katkısı 2024 yılında olması bekleniyor.), ABD ve Gürcistan’da Yenilenebilir Enerji Yatırımları bulunuyor. 700 Milyon$ üzerinde yatırım yapmayı hedefleyen şirketin 5 yıl içinde Türkiye’de kurmayı amaçladığı kapasitesi ise 588 MW.
Firma müşterilerine sadece anahtar teslim proje sağlamıyor aynı zamanda EPC-F ya da ESCO gibi
finansal çözümler içeren hizmetler de sunuyor. Örneğin ESCO (Energy Service Company) modelinde
özellikle öz tüketim amaçlı kurulan GES projelerinde 10 - 15 yıllık sürelerde işletme dahil kurulum
hizmeti veriyor ve işletme süresinin sonunda santrali müşterisine devrediyor.
Şirket 558 Milyon TL Net borçlu konumdadır. Şirketin Net Borç / FAVÖK rasyosu ise 0,93 ile makul
konumdadır. Şirketin borçlarının tamamı uzun vadelidir. Şirket yatırımlarının finansmanı için
borçlanmayı tercih etmektedir. Romanya’da yapılan GES projesi tek borçlanılan projedir. Şirket yetkilisi
proje finansman kredileri hariç tutulduğunda düşük borçlanma oranının korunacağını ifade etti.
Şirketin toplam kontrat tutarı 348 Milyon $’dır. Bunların 135 Milyon $’ı tamamlanırken kalan iş tutarı
212 Milyon $’dır. Bu işlerin hepsi sistem entegrasyonudur.

 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Astor Enerji: Şirketimiz Irak'ta yerleşik bir firma ile 7.958.900 USD tutarında "transformatör" satış sözleşmesi imzalamıştır
Facebookta Paylaş