Yuan, BOE ve BIST100 (AK Yatırım)

ABD ekonomisinin potansiyelin (%4,6) altında (%3,8) işsizlik oranına ve potansiyelin (Fed %1,8, IMF %1,4) üstünde (%3-4) büyüme oranına sahip olduğu günümüz koşullarında doların güçlenme eğilim devam ediyor. Bu eğilim ticaret savaşları konjonktüründe bile ons altına yaramazken, altında 1250 dolar, Euro/Dolar paritesinde 1,1450’ler zorlanmaya aday olabilir. Global hisse senetleri bugüne olumu bir ortamda başlarken, Çin Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde zorunlu karşılık oranlarını düşürerek bankacılık sistemini rahatlatması beklentisi piyasalara moral veriyor. Diğer taraftan Çin Yuanı’nın dolar karşısında değer kaybının sürebileceği bir ortamda gelişen ülke kur ve borsaları halen tehdit altında. Bu nedenle Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülke borsa-kurları için yeni tehdit değer kaybeden Çin Yuanı olacak gibi görünüyor.


Bugün 14:00’te yapılacak Bank of England toplantısında faiz oranının %0,5’te, varlık alım program büyüklüğünün 435 milyar Sterlin’de bırakılması beklenirken, makroekonomik verilerin seyrine bağlı olarak Ağustos ayında faiz artırım yapılma beklentisi canlı kalmaya devam ediyor. Ancak bu toplantı özelinde Sterlin açısından önemli bir gelişme barındırdığını düşünmüyoruz. Diğer taraftan yarın başlayacak olan OPEC toplantısında üye ülkelerin üretim miktarlarında bir miktar artırıma gidilmesine yönelik karar almak isteyen Suudi Arabistan’a İran tarafından destek gelmezken, ABD kaya petrolü üreticilerinin yüksek üretim miktarlarını mevcut boru hattı yapısıyla piyasaya süremediği ve rafineri kapasitelerinin yüksek oranda kullanıldığı yaz aylarında fiyatların yükselmeye devam etmesi beklenebilir. İran’ın ikna olmaması durumunda fiyatlarda yeniden 75-80 dolar aralığına girilebilir.


Türkiye tarafında ise enflasyon verilerine ilişkin tahminler gıda fiyatlarında görülen belirgin artış nedeniyle yukarı yönde revize edilirken, TL varlıklar üzerinde değer kaybı baskısının arttığını görüyoruz. Burada global olarak doların güçlü kaldığı bir dönemde BIIST100 ve Türkiye CDS’leri de satış baskının hissedildiği finansal varlıklar olarak göze çarpıyor. Önümüzdeki dönemde ABD öncü enflasyon göstergelerine göre 6-9 ay içerisinde çekirdek enflasyonda ve dolayısıyla ABD faiz oranlarında 50 baz puana yakın yükseliş potansiyeli mevcudiyetini korurken, TL varlıkların güçlenmesi için gereken koşulların henüz oluşmadığını düşünüyoruz. Burada 9 Nisan 2018 tarihinde BIST100’de “yukarı” sinyalini “nötr”e çeviren BIST100/gelişen ülkeler karşılaştırmalı analizimiz (robo-advisor) CDS’lerde belirgin iyileşme görülmediği sürece “nötr” pozisyonda kalmaya devam ediyor.


AK Yatırım
www.akyatirim.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerççevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.