2020 - 2022 Orta Vadeli Programına İlişkin Notlar (Gedik Yatırım)

Temel makro ekonomik göstergelere ilişkin revize ve tahminlere bakıldığında ilk dikkat çekenin gelecek 3 yıla ilişkin büyüme tahminlerinin %5 olarak belirlenmesi olduğu söylenebilir. 2019 yılı büyüme tahminin %2,3’ten %0,5’e revize edilmesinin oluşturacağı baz etkisinin 2020 yılına dair büyüme tahminin %3,5’ten %5’e revize edilmesine katkı sağlamasının beklendiği ifade edildi. Söz konusu revizeyi kabul edilebilir ölçülerde değerlendirmekle birlikte, 2018 yılının ikinci yarısı ve 2019 yılının ilk yarısı itibariyle gözlenen yavaşlamanın oluşturacağı baz etkilerinin geride kalması sonrası, 2021 ve 2022 yıllarında da istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde %5’lik büyüme performansının sürdürülmesinin zorlayıcı olabileceğini değerlendiriyoruz. Söz konusu büyüme hedeflerini baz alarak diğer temel makroekonomik göstergelere ilişkin tahminlere bakıldığında, bunların da aynı çerçeve içinde eş anlı olarak yakalanması zor görünmekte.
Enflasyondaki iyileşme eğiliminin devam etmesine yönelik kararlı duruşun korunmasını ve uzun vadeli hedef açısından “%5” yerine “%5’in altı”nın hedeflenmesi yönünde kurulan iletişimi olumlu bulmakla birlikte, 2019’un ikinci yarısı ve sonrasında özel tüketim ve yatırımların büyümeye önemli katkı vermesinin beklenmesi ile potansiyelin hafif üzeri olarak değerlendirilebilecek büyüme hedeflerini dikkate alarak, söz konusu hedefe ulaşmanın zor olacağını düşünmekteyiz.
Cari denge tarafında büyüme performansındaki toparlanmayla birlikte önümüzdeki süreçte yeniden cari açık verilmeye başlanacağı tahmin edilmekte olup, program dönemi sonunda cari işlemlerde dengenin kalıcı olarak tesis edilmesi hedefleniyor. Büyümede hedeflenen performans doğrultusunda dış ticaret açığında artışın devam edeceği varsayılırken, söz konusu dengenin yüksek katma değerli ürün ihracatının artırılması ve ithalata bağımlılığın azaltılmasına yönelik tedbirlere ek olarak büyük ölçüde turizm gelirleri kaynaklı sağlanması hedeflenmekte. Ayrıca, petrol fiyatlarının gelecek yıllarda yaklaşık olarak mevcut seviyelerde kalacağı varsayımının kullanıldığnı da not edelim.
Bütçe dengesi tarafına bakıldığında gelecek 3 yıllık dönem için ekstra bir genişleme öngörülmemesine karşın, bütçe açığı / GSYH oranında düşüşten ziyade %3’ün altında kalınmasının temel hedef olarak seçilmesinin dikkat çekici olduğu söylenebilir. Bütçe açığı oranına bir üst sınır konulması mali disiplinin korunması açısından olumlu bir adım olarak görülebilecek olsa da, gelecek 3 yıla ilişkin hedeflerin hemen bu sınırın altında ve yatay olarak belirlenmesi bu durumu bir miktar gölgelemekte.
Özetle: Geçen yılki program gerek zamanlaması gerekse de içerdiği tahminlerin oluşturduğu görünüm itibariyle belirsizliğin yüksek olduğu bir dönemde önemli bir yol gösterici olmuştu. Bu yılki programdaki tahminler ise değişim süreciyle birlikte ulaşılması istenen hedefler olarak değerlendirilebilir. Programın genel hatlarıyla finansal istikrar ve krediye dayalı büyüme odaklı bir görünüm taşıdığını söyleyebiliriz. Söz konusu programda bahsedilen hedeflerin tamamının yakalanması hatta aşılması başlıca temennimiz olmakla birlikte, bunun kolay olmayacağını düşünmekteyiz. Makroekonomik göstergelere ilişkin kullanılan tahmin ve varsayımların detaylarına baktığımızda; yakın dönemde büyük ölçüde gelişmekte olan ülkeleri destekleyici olan konjonktürel gelişmelerin önümüzdeki süreçte de korunacağı varsayımının ağır bastığını değerlendirmekteyiz. Bu nedenle, dengelenme süreci sonrasında, “değişimin başlaması”ndan ziyade YEP’in ana söylemlerinden olan “disiplin” vurgusunun bir miktar daha öne çıkmasını daha temkinli bir tercih olarak nitelendirebilirdik. Bundan sonraki süreçte, başta beklenen vergi reformuna ilişkin gelişmeler başta olmak üzere programda yer alan eylem planına ilişkin atılan adımlar yakından takip edilecek. 2020-2022 YEP raporunda diğer öne çıkan noktalar ile raporda yer alan makroekonomik göstergelere ilişkin tahmin ve varsayımlar ilerleyen sayfalarda yer almaktadır
2020 - 2022 Orta Vadeli Programı’na ilişkin hazırladığımız yorumun detaylarına ulaşmak için bülteni indiriniz.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: (BREXİT) MÜZAKERELER,İN NEREYE GİTTİĞİNİ TAHMİN ETMEK ZOR
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: ( BREXT ANLAŞMASINI İSTEMEDİĞİNE YÖNELİK SORUYA) İSTEMEDİĞİM KONUSU GERÇEK DIŞI
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 15330,9 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 23200,4 milyon TL
TÜRKİYE İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 50 (AĞUSTOS: 48,0)
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ EYLÜL AYINDA:77.22 (ÖN ENDEKS: 72,27 , AĞUSTOS: 73,45)
İNGİLTERE BAŞBAKANI: DUBLİN İLE 'CUMA' ANLAŞMASINI KORUYACAK ANLAŞMAYI AVRUPALI ARKADAŞLARIMIZLA YAPABİLİRİZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI: AB GÜMRÜK BİRLİĞİ İÇİNDE SIKIŞMIŞ KALIRSANIZ BREXIT YAPMANIN BİR ANLAMI YOK
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: (BREXİT) TARIM VE TARIM GIDALARI İÇİN HALİHAZIRDA TEK BİR ALAN ÖNERİYORUZ
Facebookta Paylaş