2020 ABD Seçimleri Ons Altının Yükselişini Destekleyecek mi (Alan Yatırım)

2020 ABD Seçimleri Ons Altının Yükselişini Destekleyecek mi?

2019 yılına 1,200 $ seviyelerinden başlayan ve yıl içerisinde oldukça dalgalı bir görünüm sergileyerek 1560 $ seviyelerini test eden ons altın şüphesiz ki bu yılın en çok dikkat çeken yatırım araçlarından birisiydi. Temel olarak bakıldığında altının ons fiyatındaki yükselişin birkaç farklı sebebi bulunmakla beraber, ABD-Çin arasında süregelen ticaret görüşmelerinin tıkanarak yılan hikayesine dönmesi, küresel büyüme üzerindeki risklerin çoğalması, net ihracatçı konumunda bulunan Euro Bölgesi ve Çin ekonomilerindeki yavaşlama, jeopolitik riskler ve öncü Merkez bankalarının para politikalarındaki paradigma değişimi altın fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı kuruyor.
2019 yılı ekonomi ve siyasete olan güvenin erozyona uğradığı bir yıl oldu. Fransa'da Sarı Yelekliler protestoları ile başlayan; ardından Şili, Barselona, Bolivya, Lübnan, Irak ve nihayetinde İran'a yayılan protesto gösterilerinin hepsi ekonomi ve siyasete olan güven krizinin bir göstergesi olarak karşımıza çıktı. Kısacası ons altın fiyatları 2019 yılında güven bunalımı içerisinde bulunan küresel ekonomik sistemden beslenmeyi sürdürdü. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının kızışması ve küresel çapta resesyon endişelerindeki artış makroekonomik göstergelere de olumsuz yansırken, öncü merkez bankaları sigorta mahiyetinde faiz indirimleri ile piyasalara destek sağlamaya çalıştılar. Sene başında FED'in kaç kez daha faiz artıracağı tahmin edilmeye çalışılırken, Haziran ayına gelindiğinde bu sene kaç kere faiz indirimine gidileceği konuşulur oldu. Haziran ayında FED öncülüğünde başlayan faiz indirimi döngüsü henüz makroekonomik verilerde bir kalıcı bir iyileşme sağlayabilmiş değil. Ekonomiye dair belirsizliklerin öne çıkması da ons altın fiyatlarına destek sağlıyor. En önemlisi ise 2020 yılında ABD'de gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinin son yılların en sert seçim iklimine sahne olacak olması yer alıyor. ABD Başkanı Donald Trump hakkında yürütülen azil süreci Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki siyasi kutuplaşmayı körüklemesi 2020 Başkanlık seçimlerini sadece bir seçim olmanın ötesine taşıyor.
 

2020 ABD Seçimleri Ons Altının Yükselişini Destekleyecek mi?
Küresel liderlik için ABD ve Çin arasında çok yönlü bir rekabet bulunuyor. Ticaret savaşının temelinde ise dünyadaki tasarruf ve ticaret dengesizliklerinin sürdürülemez boyuta ulaşması yatıyor. Geride bıraktığımız 20 yılda ticaret dengesinin Çin'in lehine bir şekilde ilerlemesi ABD'nin üzerindeki borç yükünün sürdürülebilirliğini tartışılır hale getirdi. Küresel borçluluk seviyesi ise tarihin en yüksek seviyelerine ulaştı. Son dönemde ABD ve Çin tarafları arasında olumlu adımlar atılmış olsa da henüz karşılıklı mutabakata varılıp, imzalar atılmış değil. Önümüzdeki sene Kasım ayında ABD'de başkanlık seçimleri gerçekleştirilecek olması Çin'i kalıcı bir anlaşma yapma konusunda düşündürüyor. Çin doğal olarak uzun vadeli bir yükümlülük altın girmek istemiyor. Sabırlı duruş ve yumuşak güç felsefesi üzerine kurulu geleneksel Çin diplomasisi başkanlık seçimleri öncesinde oyalama kartını kullanarak Trump'ın elini zayıflatmaya çalışıyor. Ticaret anlaşmasının imzalanmadığı her geçen gün küresel piyasalarda belirsizlik artarken, büyüme baskı altında kalıyor.
2020 seçimleri için Demokrat Parti'nin farklı siyasi eğilimleri temsil eden 17 farklı adayı bulunuyor. Parti içi ön seçim yarışına hazırlanan adaylar arasında ise eski başkan yardımcısı Joe Biden, Senato'da yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Elizabeth Warren, son dönemde yükselişe geçen ABD'li genç milletvekillerinin desteğini arkasına alan Bernie Sanders ve en son adaylığını açıklayan, 2002-2013 yılları arasında New York belediye başkanı görevini yürütmüş medya patronu Michael Bloomberg öne çıkıyor. Elizabeth Warren ve Bernie Sanders'ın orta sınıfı yeniden güçlendirme söylemleri halk tabanında karşılık bulurken, teknoloji şirketlerine yönelik vergilendirme çıkışları Wall Street'in bu iki adayla arasına mesafe koymasına neden oluyor. ABD başkanlık seçimleri öncesinde adaylar arasındaki ekonomik ve siyasi yaklaşım çeşitliliği piyasalardaki belirsizlik katsayısını yükseltecek bir neden olarak karşımıza çıkıyor. ABD'de Demokratlar geleneksel olarak dış politika konusunda daha yumuşak bir güç stratejisi izlerken, Cumhuriyetçiler daha şahin bir tutum benimsiyorlar. Bu nedenle Çin'in ABD başkanlık seçim sürecinde kalıcı bir anlaşma konusunda aceleci davranmayacağını, en azından 2020 seçim sonuçlarına göre hareket edeceğini beklemekteyiz. Altının ons fiyatının kalıcı bir şekilde gerilemesi için ABD ve Çin arasında piyasaları tatmin edecek bir anlaşma yapılması gerekiyor. Şu anki konjonktürde ise böyle bir olasılık düşük gözüküyor.
ABD'nin son 8 seçim karnesine baktığımızda söylemlerin sertleştiği, ekonomik ve siyasi meselelerin canlılığını koruduğu seçimlerde, ortaya çıkan belirsizliklerin ons altın fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğu görülebiliyor. Gelir adaletsizliği, küresel borçluluk düzeyindeki artış, ekonomik ve siyasi kurumlardaki güven erozyonu gibi sebepler nedeniyle ons altın için daha önceki raporlarımızda belirttiğimiz temel görüşümüzü koruyoruz. Kısa vadede haber akışına bağlı olarak meydana gelen geri çekilmelerin sınırlı kalmasını ve kademeli olarak yukarı yönlü hareketin devamını bekliyoruz. ABD'de 1996 yılından bu yana yapılan başkanlık seçimlerinin son 4'ünde ons altın fiyatlarının seri bir şekilde yükselişe geçmesi dikkat çekici bir detay olarak karşımıza çıkmaktayken, seçim rallisi sürecinde ortalama %10 değer kazanan altının ons fiyatının 2020 yılında da aynı performansı sergilemesini bekliyoruz. Geçmiş seçim dönemleri verilerinden oluşturduğumuz fiyat simülasyonları 1600 $ seviyelerine doğru hareketin devamına işaret ediyor. Seçim tansiyonu yükseldikçe ons altında 1530 - 1680 $ aralığına doğru hareketin devam etmesini beklemekteyiz. Son 20 yıllık süreçte ABD borçluluk düzeyinin artması ve parasal genişleme dönemine geçilmesi seri yükseliş beklentimizin ana dayanak noktasını oluşturuyor



 Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
 http://www.alanyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş