2020 yılında Türkiye’deki yabancı yatırımının yüzde 23,1’i vatandaşlık hakkı için-EVA Gayrimenkul Değerleme

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

 EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, 2020 yılsonu itibariyle yabancıların Türkiye’de yaptıkları gayrimenkul yatırımlarının yüzde 23,1’ini vatandaşlık edinimi oluşturdu. Geçen yılın aynı döneminde bu oran %22,9’idi. Ülke genelindeki vatandaşlık edinimi için yabancı yatırımında İstanbul, Antalya ve Ankara ilk üçte yer alırken, Megakent İstanbul’daki yabancı yatırımlarında da Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir ilk üçte yer aldı.

EVA Gayrimenkul Değerleme, 2020 yılı sonu itibariyle yabancıların vatandaşlık edinimi için Türkiye’de yaptıkları gayrimenkul yatırımlarını inceledi. 2020 yılı sonunda Türkiye’de yapılan 47 bin 396 adet gayrimenkul yatırımının yüzde 23,1’inin vatandaşlık edinimi için olduğu belirlendi. Yabancıların vatandaşlık edinimi için aldığı gayrimenkuller 10 bin 949 adet olurken, vatandaşlık için edinilen gayrimenkullerin adet bazında yüzde 79,6’sının İstanbul’dan edinildiği belirlendi.

Ülke bazında ilk üç İran, Irak ve Afganistan
Yabancıların 2020 yılı sonunda tüm gayrimenkul çeşitleri bazında vatandaşlık edinimi için Türkiye’de yaptıkları yatırımlara göre, ülke bazında ilk sırada İran yer aldı. İran’ı, Irak, Afganistan, Yemen, Çin, Filistin, Ürdün, Mısır, Libya ve Rusya Federasyonu izledi.

İstanbul ilk sırada
Yabancıların, 2020 yılsonu itibariyle tüm gayrimenkul çeşitleri bazında vatandaşlık edinimi için gayrimenkul edinimlerinde en çok tercih ettiği il ise İstanbul oldu. İstanbul’u sırasıyla Antalya, Ankara, Yalova, Mersin, Bursa, İzmir, Sakarya ve Tekirdağ takip etti.

İstanbul’daki yatırımların yüzde 38,3’ü vatandaşlık edinimi için
Megakent İstanbul’daki yabancı gayrimenkul yatırımı ise 22 bin 719 adet gerçekleşti. Bu yatırımın da, yüzde 38,3’ünün vatandaşlık başvurusu için edinilen gayrimenkullerden oluştuğu belirlendi. 2020 yılsonunda yabancıların tüm gayrimenkul bazında vatandaşlık edinimi için İstanbul’daki yatırımlarında ise ilk sırayı İran aldı. Bu ülkeyi Afganistan, Irak, Çin, Yemen, Filistin, Ürdün, Mısır, Libya ile Pakistan takip etti. Aynı dönemde yabancıların vatandaşlık edinimi için İstanbul’daki gayrimenkul yatırım tercihlerinde Esenyurt, Başakşehir ve Beylikdüzü ilçeleri ilk üçte yer aldı. Bu ilçeleri de sırası ile Bağcılar, Avcılar, Sarıyer, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bakırköy ve Kadıköy
izledi.


EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından finans kurumlarına, “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.
EVA Değerleme’nin kendi alanında 24 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir. EVA Değerleme, 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"; 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey,2018 ödülüne layık görülmüştür.
EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu , İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.



Diğer Haberler
İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA 48 BİN 319 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ - TÜİK
YABANCILARA 2021 YILI OCAK AYINDA 2 BİN 675 KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİ - TÜİK
TCMB 3 AY VADELİ 1 MİLYAR DOLAR TUTARLI DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 14671,6 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 39876,2 milyon TL
NORVEÇ'DE DIŞ TİCARET DENGESİ OCAK'TA : 23.1 MYR N. KRON
KONUT SATIŞLARI OCAK AYINDA 70 BİN 587 ADET OLDU (ÖNCEKİ AY: 105 BİN 981 ADET) - TÜİK
TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ OCAK AYINDA YILLIK %+21.26 (ÖNCEKİ: +2.58%) -TÜİK
OCAK AYINDA TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK %+3.03 (ÖNCEKİ: +21.24%) - TÜİK
İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI 2021 OCAK AYINDA 10 BİN 732 OLARAK GERÇEKLEŞTİ - TÜİK
TÜRKİYE GENELİNDE KONUT SATIŞLARI OCAK AYINDA GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE -37.9% (ÖNCEKİ: -47.6%)
Facebookta Paylaş