2020 yılsonu enflasyonu belli oluyor(Tera Yatırım )

2020 yılsonu enflasyonu belli oluyor…

Yeni yıla, 4 Ocak Pazartesi günü açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon oranıyla başlayacağız. Aralık enflasyonunun %0,9'luk bir artış göstereceğini öngörüyoruz. 2020 yılsonunda, piyasa medyanına paralel olarak yıllık enflasyonun %14,20 seviyesinde gerçekleşmesini bekleriz.

Döviz kuru geçiş etkisi, Kasım ayı enflasyonunun %14'e çıkmasının en önemli nedeniydi. Döviz kurlarındaki artışın birikimli etkisinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bunu da ÜFE'deki yüksek artış oranlarından anlıyoruz. Kasım ayında yıllık ÜFE %23,1 seviyesine yükselirken, aylık bazda %4,1 artış gözlemlemiştik. Üreticinin üzerindeki maliyet etkisi devam ediyor, bunun tüketici fiyatlarına geçiş etkisini de göreceğiz. Geçmişten gelen kur artışları, fiyatlar üzerinde enflasyonist baskılar yapmaya devam ederken; bir yandan da mevsimsel koşulların özellikle gıda fiyatları tarafındaki etkisini izliyor olacağız. TRY'nin değer kaybetmesinden kaynaklı geçişkenlik unsuru, petrol ve emtia fiyatlarındaki artış ve mevsim koşullarından dolayı gıda fiyatlarının hızlı yükselmesi hem mevcut yükselişte, hem de görülebilecek ilave yükselişlerde etkilidir. Yeni yılın ilk ayında da yeniden değerleme etkisiyle yönetilen ve yönlendirilen fiyatların etkisi görülecek ve yüksek aylık artışların etkisi devam edecektir. Yılın ilk yarısında muhtemelen %15'li seviye göreceğiz.

Merkez Bankası, bu koşullar altında Aralık toplantısında güçlü bir sıkılaşma gerçekleştirerek politika faizini %17 seviyesinde konumlandırmıştır. Faizlerin, bu enflasyon eğilimi açısından yeterli seviyede olduğunu ve ilave yükselişlere karşı da güvenli bir bölgede olduğunu düşünüyoruz. %17'lik politika faizi, %14'lük enflasyon ile düzeltildiğinde %2,6 oranına gelen reel faiz bizi gelişen ülkeler arasında en yüksek getirisi olanlardan birisi haline getiriyor. Genel enflasyon eğiliminde ilave bozulma olursa Merkez Bankası'nın faizleri artırabilecek şekilde bir politika yönlendirmesi de vardır. Mevcut enflasyon riskleri ve trendi çerçevesinde, faizlerin şimdiki seviyelerde veya daha yüksek seviyelerde olmasını, ilerleyen 6 ay için bekleriz. Enflasyonun kalıcı ve tüm ana eğilimi belirleyen göstergeleriyle aşağı gelmesi, Merkez Bankası'nın ilerleyen süreçte faizleri düşürmesine imkan verebilecektir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN, 1 OCAK 2021'DEN İTİBAREN YENİ STANDARTLARA UYGUN HURDA ÇELİK İTHALATINA İZİN VERECEK
ÇİN MALİYE BAKANLIĞI : 2021'DE VERGİ VE HANÇLARI AZALTMAYA DEVAM EDECEĞİZ
ÇİN MALİYE BAKANLIĞI : ETKİN OLARAK PROAKTİF MALİ POLİTİKAYI UYGULAYACAĞIZ
TÜRKİYE'NİN HAZİNE GARANTİLİ DIŞ BORÇ STOKU 3.ÇEYREKTE 14,7 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 14,0 MİLYAR DOLAR)
TÜRKİYE'NİN BRÜT TOPLAM DIŞ BORÇ STOKU 3.ÇEYREKTE 435,1 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 421,8 MİLYAR DOLAR)
TÜRKİYE'NİN NET DIŞ BORÇ STOKU 3.ÇEYREKTE 262,1 MİLYAR USD (ÖNCEKİ: 244,4 MİLYAR USD)
TÜRKİYE'NİN NET DIŞ BORÇ STOKU/GSYH 3.ÇEYREKTE 35.6% (ÖNCEKİ: 33,0%)
TÜRKİYE'NİN AB TANIMLI GENEL YÖNETİM TOPLAM BORÇ STOKU/GSYH 3.ÇEYREKTE 42.6 % (ÖNCEKİ: 39.4%)
TÜRKİYE'NİN KAMU NET BORÇ STOKU 3.ÇEYREKTE 941,1 MİLYAR TL (ÖNCEKİ: 924,3 MİLYAR TL)
Facebookta Paylaş