2022 3. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi (Ziraat Yatırım)

BİST-Tüm'de 2022'in 3. çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını sırasıyla Büyük Bankalar, Holdingler ve Havayolu kaydetmiştir. Bunlara ek olarak, Petrokimya'da en yüksek kar artışı gözlenen sektörler arasında yer almıştır. Büyük Bankalarda yüksek kar artışında TÜFE endeksli tahvillerden elde edilen gelirler ve kredi- mevduat makasındaki olumlu seyir belirleyici olmuştur. Holdinglerde; Koç Holding, Sabancı Holding ve Alarko Holding'in yıllık karlarındaki yüksek artışlar etkili olurken, Havayolu şirketlerinde ise Kovid sonrası normalleşmeyle birlikte artan yolcu sayıları karlılığı desteklemiştir.

Diğer taraftan, Demir Çelik, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Dayanıklı Tüketim ve Medya toplam kar artışına negatif etki eden sektörler olmuştur.

BİST-Tüm'de 2022 yılı 3. çeyrek finansallarını bugüne kadar açıklamış 447 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 3Ç2022 toplam ana ortaklık net dönem karı 3Ç2021'e göre %251,7 artarak 266.583mn TL olmuştur.

BİST-Tüm'deki Sektörlerin Toplam Kar Artışına Etkileri (İlk Beş ve Son Beş)
 

Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

Şirket bazında 3Ç2022'de bir önceki yılın aynı dönemine göre kar artışına en yüksek katkıyı sağlayan şirket Türk Hava Yolları olmuştur. Şirket 3Ç2021'de 6.291mn TL net dönem karı kaydederken bu yılın üçüncü çeyreğinde 27.118mn TL net dönem karı açıklamıştır. Türk Hava Yolları'nın ardından kar artışına en yüksek katkıyı Koç Holding ve Akbank yapmıştır. İki şirket de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre karını yüksek oranda artırmıştır.

Büyük bankalar kategorisinde yer alan Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve Halkbank yıllık karlarını yüksek oranda artırarak toplam kar artışına yüksek katkı sağlamışlardır.

Holding kategorisinde yer alan Koç Holding 3Ç2021'deki karını 3Ç2022'ye göre 4,8 katına çıkarmış ve toplam kar artışına 20,8 puan katkı sağlamıştır. Bu çeyrekte Sabancı Holding, Alarko Holding ve Şişe Cam toplam kar artışına sırasıyla 9,9, 5,1 ve 4,6 puan katkı sağlayarak BİST-Tüm'deki kar artışını olumlu yönde desteklemiştir. Diğer taraftan holdinglerden olumsuz ayrışan Net Holding'in bu çeyrekte zarar açıklaması toplam kar artışını az da olsa baskılamıştır.

Havayolu sektöründeki Türk Hava Yolları ve Pegasus toplam kar artışına sırasıyla 27,5 ve 5,6 puan katkı sağlamıştır. Bu sektörde yer alan TAV Havalimanları ve Çelebi'nin de karlarında yüksek artışlar gözlenmiştir.

Petrokimya'da ise Tüpraş ve Aygaz toplam kar artışına sırasıyla 13,9 ve 1,6 puan destek vermişlerdir. Ek olarak Naturelgaz da yıldan yıla karını 21,6 kat artırmış ve toplam kar artışındaki katkısı 0,4 puan olmuştur. Bu sektörde, Turcas zarar açıklarken, Petkim'de yıllık karda azalış gözlenmiştir.

GYO sektöründe yer alan Özak GYO, Pasifik GYO ve Vakıf GYO BİST-Tüm'deki toplam kar artışına 5,4, 2,3 ve 0,6 puan katkı sağlamışlardır. Diğer taraftan, Sinpaş GYO ve Akiş GYO 3Ç2021'deki kardan 3Ç2022'de zarara geçmiş ve olumsuz ayrışmışlardır.

Enerji şirketleri 3Ç2022'de genel olarak pozitif bir performans sergilemiştir. En yüksek kar artışı Odaş Elektrik, Aksa Enerji ve Çan2 Termik'de kaydedilmiştir. Öte yandan, Ak Enerji, Hun Enerji ile Anel Elektrik bu grupta olumsuz ayrışmışlardır.

Sektörel olarak ön plana çıkmasa da, Doğuş Otomotiv, Çimsa ve Ford Otosan karlarını yüksek oranda arttırarak BİST-Tüm'deki kar artışına sırasıyla 3,1, 2,6 ve 2,5 puan katkı sağlamışlardır.

BİST-Tüm'deki kar artışını en olumsuz etkileyen sektör Demir-Çelik olmuştur. Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik ve Kardemir'ın karlarında sırasıyla %48,7, %78,4 ve %85,7'lik geri çekilmeler gözlenmiştir.

Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarında yer alan Gözde Girişim'ın yıllık karında %45,8 düşüş kaydedilmiştir. Verusatürk Girişim ise bu çeyrekte zarar açıklamıştır.

Dayanıklı Tüketim sektöründe yer alan Vestel Elektronik, Klimasan ve Arzum bu çeyrekte net zarar kaydetmişlerdir. Arçelik ve Vestel Beyaz'ın ise karlarında azalış gözlenmiştir.

Telekom sektöründe yer alan Türk Telekom da net dönem karı yıldan yıla %42,9 azalmıştır. Gıda sektöründeki Banvit ve Ülker Bisküvi ile Menkul Değerler sektöründe yer alan Gedik Yatırım 3Ç2022'de zarar açıklayan şirketler arasında yer almıştır.
 
BİST-Tüm'deki Kar Artışına En Pozitif ve En Negatif Etki Eden Şirketler (% Katkı)
 
Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

BİST-Tüm Karına 3. Çeyrekte En Olumlu Katkı Yapan Şirketlerin Karları/Zararları (mn TL)
 
Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

BİST-Tüm'de 3Ç2022 Karını En Çok Düşüren Şirketlerin Kar/Zarar Rakamları (mn TL)
 
Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

FAVÖK Marjları

Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 3Ç2022/3Ç2021 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Tarım, GSYO ve Gayrimenkul Faaliyetleri sektörlerinde olurken; en fazla düşüş Demir-Çelik, Yatırım Ortaklıkları ve Madencilik sektörlerinde gerçekleşmiştir.

BİST-Tüm'de Sektörel FAVÖK Marjları
 

Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fed/Harker: Enflasyonu kontrol altına alırken asgariye indirilen işgücü kayıplarını dengelememiz gerekiyor
Fed/Harker: Bu sonucun hala mümkün olduğunu düşünüyorum
Fed/Harker: Faiz oranlarını çok yukarı ve sonra aşağı taşımak istemiyorum
Fed/Harker: Gelecek yıl bir noktada, para politikasının çalışmasına izin vermek için faizlerin bir süre kısıtlayıcı oranda kalmasını bekliyorum
Fed/Harker: Daha yüksek sermaye maliyetinin ekonomiye yansıması biraz zaman alacak
Fed/Harker: Ondan sonra gerekirse verilere göre her zaman daha da sıkılaştırabiliriz
Fed/Harker: Çekirdek PCE enflasyonunun 2022'de %4.8, gelecek yıl %3.5 ve 2024'te % 2.5 civarında olamasını bekliyorum
Fed/Harker: En iyi tahminim bilançodan toplamda yaklaşık 2.5 trilyon dolar alacağız ancakveriler bize yol gösterecek
Fed/Harker: Enflasyon beklentileri konusunda aşırı endişeli değiliz, bazı şeyler doğru yönde hareket ediyor
Facebookta Paylaş