4. Çeyrek Finansallarına İlişkin Beklentile (Oyak Yatırım)

Finans dışı şirketler net karda baskı hissedecek
Yurtiçi talepteki hafif toparlanmaya rağmen finans dışı şirketlerin toplam net karlarının geçen seneye göre %32, geçen çeyreğe göre de %27 daralmasını bekliyoruz. Bunda yüksek baz etkisinin yanı sıra, zayıflayan TL’nin ve düşen emtia fiyatlarının da etkisinin olacağını tahmin ediyoruz. TL’nin çeyreksel bazda dolar ve euro karşısında sırasıyla %5 ve %8’lik değer kaybı kısa döviz pozisyonu olan şirketlerin yükünü arttırsa da borçlanma maliyetlerindeki düşüş, yüksek kısa vadeli borcu olan şirketler için bir miktar rahatlama sağladı. Aselsan, Brisa, Dogus Otomotiv, Emlak Konut REIT, Enerjisa, Koza Gold, Soda, Sabanci Holding, Sisecam ve TAV Holding’in yıllık bazda en yüksek kar büyümesi yakalayacak şirketler olmalarını bekliyoruz. Öte yandan, kısa döviz pozisyonu olan şirketlerin (Anadolu Efes, Coca Cola Icecek, Migros, Torunlar GYO ve Türk Telekom) ve emtia bazlı oyuncuların (Aksa Akrilik, Ereğli, İsdemir, Kardemir ve Tüpraş) net karda en zayıf yıllık büyüme gösteren şirketler olmalarını bekliyoruz.
Kar dönemi 28 Ocak’ta Arçelik ile başlayacak ve 30 Ocak’ta Garanti, 31 Ocak’ta da Akbank ile devam edecek. Şirketlerin konsolide olmayan sonuçları için son tarih 2 Mart, konsolide sonuçları için de 10 Mart olarak belirlendi.
Kredi mevduat makasındaki iyileşme ve TL kredi büyümesinde hızlanmanın 4Ç19’da %17 net kar artışı getirmesini bekliyoruz.
Takibimizdeki 6 banka için 4Ç19’da çeyreksel bazda %17 net kar artışı öngörmekteyiz. 3Ç19’da %9.2 seviyesinde olan özsermaye karlılığının ise 4Ç19’da %10.5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. TL kredi mevduat makasındaki önemli toparlanmaya rağmen, TÜFE’ye endeksli tahvillerideki aşağı yönlü yeniden değerlemeler ve kredi risk maliyetindeki yüksek seyir, makasın net kar üzerindeki olumlu etkisini sınırlıyor. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş net faiz gelirinde çeyreksel bazda %32’lik artış öngörürken, düzeltilmiş net faiz marjında ise 85 baz puanlık iyileşme bekliyoruz. Net ücret ve komisyon gelirlerindeki momentum ve ticari zararlardaki beklenen düşüş net karlılığı olumlu yönde etkileyen diğer faktörler olacaktır.
Aktif kalitesi tarafında ise, takibimizdeki 6 bankanın 4Ç19 itibariyle takipteki alacaklar oranının %6.4 seviyesine ulaşmasını beklemekteyiz (3Ç19: %6.0). Net kredi risk maliyetinin ise %3.1 seviyesinde gerçekleşeceğini hesaplamaktayız (2Ç19: %2.2). Buna göre beklenen kredi zarar karşılıkları giderlerinde %33 çeyreksel artış öngörmekteyiz.
Takibimizdeki bankalar arasından, Vakıfbank, yüksek net kar artışı ile ön plana çıkarken, Halkbank ve İş Bankası’nın da yüksek TL fonlama payının getirdiği maliyet avantajı ve TL kredi mevduat makasındaki güçlü iyileşme ile ortalamanın üzerinde net kar artışı göstermesini beklemekteyiz. Diğer taraftan kredi zarar karşılıkları giderlerinde beklenen artışın etkisiyle Yapı Kredi’nin çeyreksel özsermaye karlılığının %1.3 seviyesine gerilemesini öngörmekteyiz (3Ç19: %9.7).
Gelir artışında zayıflama
Takibimizdeki banka dışı şirketlere ilişkin tahminlerimizde 4Ç19’da yıllık bazda ciro büyüme beklentimiz %5’tir. Bu sınırlı artışta etkili olan unsurlar emtia bazlı gelir yapısı (Ereğli, İsdemir, Kardemir, Petkim ve Tüpraş) ve güçlü baz ya da tek seferlik etki içeren finansallar (Enerjisa, Enka İnşaat, Otokar, TAV Havalimanları ve Tekfen Holding) olarak özetlenebilir. Buna karşılık yıllık bazda güçlü ciro büyümesi beklediğimiz şirketler iç talepteki toparlanma sayesinde Doğuş Otomotiv, Emlak Konut, Ford Otosan, Tofas, Turkcell, Türk Telekom, Türk Traktör ve Yataş ve güçlü operasyonel performanslarıyla Anadolu Cam, Aksa Akrilik, Aselsan, Hektaş, Koza Gold, Logo ve Pegasus’tur.
Operasyonel marjların daralması bekleniyor
Araştırma kapsamımızda yer alan banka dışı şirketler için 4. çeyrekte pozitif gelir büyümesi beklememize rağmen, FAVÖK marjında %1 daralma bekliyoruz. Aksa (yüksek kapasite kullanım oranı ve düşük baz etkisi), Anadolu Cam (fiyat artışları ve kapasite kullanım oranında iyileşme), Aselsan (düşük baz etkisi ve yüksek gelir büyümesi), BIM, Medical Park ve Migros (IFRS16 etkisi), Doğuş Otomotiv (satış hacminde toparlanma), Hektaş (satış hacmi büyümesi ve fiyat artışı), Koza Altın (güçlü üretim beklentisi ve uygun nakit giderler), Logo (güçlü Türkiye operasyonları), Odaş (Çan termik santralinden pozitif katkı), Petkim (zayıf baz etkisi), Turkcell & Turk Telekom (güçlü fiyatlama, abone sayısındaki artış ve yüksek data kullanımı) ve Zorlu Enerji’nin (gaz ve elektrik dağıtımından kaynaklanan güçlü performans) yıllık bazda dikkat çekici FAVÖK büyümesi gerçekleştirmesini bekliyoruz. Öte yandan, Enka İnşaat, Gübre Fabrikaları, Otokar, çelik üreticileri (Ereğli, Isdemir, Kardemir), TAV Havalimanları, Tekfen ve Tüpraş’ın 4Ç19’da zayıf FAVÖK rakamları açıklamasını bekliyoruz

Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0,33 GERİLEDİ (122141), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 19 MİLYAR 662 MİLYON TL OLDU
ABD'DE İMALAT SEKTÖRÜ PMI OCAK'TA: 51.7 (BEKLENTİ:52.5 ÖNCEKİ:52.4)
ABD'DE HİZMET SEKTÖRÜ PMI OCAK'TA: 53.2(BEKLENTİ:52.9 ÖNCEKİ:52.8)
ABD'DE BİLEŞİK PMI ENDEKSİ OCAK'TA:53.1 (ÖNCEKİ:52.7)
BIST KIYMETLİ MADENLER VE TAŞLAR PİYASASI'NDA BUGUN TOPLAM 2.501 KG ALTIN, 1.644 KG GÜMÜŞ ISLEMİ YAPILDI *
BIST KIYMETLİ MADENLER VE TAŞLAR PİYASASI'NDA BU HAFTA TOPLAM 14059 KG ALTIN, 11516 KG GÜMÜŞ ISLEMİ YAPILDI *
Facebookta Paylaş