ABD’li şirketlerin, Türkiye’ye sattığı pamuğu operasyonel ve lojistik sıkıntıları gerekçe göstererek teslimatı geciktirmesi, iplikçilerin 550 milyon dolar zarar etmesine yol açtı - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; ABD’de dev pamuk şirketlerinin operasyonel ve lojistik sıkıntıları gerekçe göstererek pamuk kontrat şartlarını bir anlamda suiistimal etmesi, Türkiye iplik sanayisine tabiri caizse büyük bir darbe vurdu. Geçen yıl söz konusu şirketlerden yüksek fiyatla aldıkları pamuğu hala teslim alamayan iplik sanayicisinin zararı 550 milyon doları geçti. Yüzlerce iplikçinin mağdur olduğu dile getirilirken hala ürününü teslim alamayan şirketlerin olduğu belirtildi. Sektör oyuncuları yasal yollara başvurmak için çalışma başlatırken, Ticaret Bakanlığı da zararın tazmini için harekete geçti.

Konu İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB), haftasonu Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında gündeme geldi. Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Türkiye’nin pamukta önemli oranda dışa bağımlı olduğunu hatırlattı. En fazla alımın yapıldığı ülkenin de ABD olduğunu belirten Öksüz, “Bu işlemlerde alım kontratları düzenleniyor. Bu kontratlara ilişkin olarak ABD’li satıcılar zamanında yükleme yapmadı. Bu gecikme 1-2 hafta da değil. 8-9 ay. Bu satışlarda tek taraflı öyle bir kontrat yapmışlar ki 8-9 ay geçse de almak zorundasınız. Üstelik zamanında kilosu 2-3 dolarken bağlanmış, 9 ay gecikmiş mal hala gelmemiş ve fiyat da 1,5-2 dolar dolara gerilemiş. Aradaki fiyat farkı nedeni ile oluşan zarar 550 milyon dolar civarında. Açığa satış yapmışlar. Türkiye’nin kaynağı gitti. Cezası yok. Şu anda mücadele veriyoruz. Ticaret Bakanlığı ile de görüşüyoruz. Birlikte hareket etmek gerekiyor. Biz ABD ile ‘böyle kontrat yapmıyoruz, bize satmak istiyorsan kontratını şöyle yapacaksın’ diye masaya oturmamız gerekiyor” dedi.

6 şirket mercek altında
Bu durumdan mağdur olan şirketlerden biri de Kahramanmaraş merkezli Narteks Tekstil. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı, Narteks olarak geçen yıl ekim-kasım ayları gibi 3,20 dolardan alım yaptıklarını belirterek, “Anlaşmaya göre aldığımız pamuk mart ayında yüklenecekti. Şu an ekime girmek üzereyiz pamuk 2,20 dolara geriledi ve alım yaptığımız 20 bin tona yakın pamuğun 4 bin 500 tonu hala gelmedi. Sadece ben değil, yüzlerce şirket bu durumda” dedi. Aynı zamanda Kahramanmaraş Ticaret Borsası Meclis Başkanı da olan Narlı, şöyle devam etti: “Biz 30 yıldır aynı sözleşme ile ticaret yapıyoruz. Hiçbir sorun da olmamıştı. Ama bu sene böyle bir olay kurguladılar. Alınmamış malı bize almış gibi gösterdiler ve çeşitli oyalama taktikleri ile geciktirdiler. Bu sene yeni mahsulde fiyatın düşeceğini biliyorlardı. Açığa satış yaptılar. Mağdur şirketlerden ABD’den gemi bulan bile oldu. Bu sefer de iç taşıma yok dediler. İç taşıma buldu bu kez de başka bir bahane buldular. Şimdi biz iplikçiler olarak bir birlik oluşturuyoruz. 550 milyon doların tazmini belki mümkün olmayacak ama bundan sonraki dönem için sözleşmenin değişmesi gerekiyor” dedi. Bu konuda çeşitli ülke örneklerini de incelediklerini anlatan Mustafa Narlı, “Geçen hafta bakanlıktaydık. Destek istedik, sizinle oluruz dediler. Hala gelmeyen çok pamuk var. Bu çok büyük bir yıkım. Benim 4,5 milyon dolar zararım var ve daha ne kadar olur bilmiyoruz. Herkes mağdur şu an ve bakanlıktan destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu. Sektör temsilcilerinden aldığımız bilgiye göre, ABD’li şirketler arasında Allenberg, Cargill, Olam, Dreyfus, Cofco ve Reynard Cotton bulunuyor. Söz konusu şirketler dünya pamuk ticaretinde en büyük söz sahibi şirketler arasında yer alıyor.

https://www.dunya.com/ekonomi/abdli-dev-sirketlerden-550-milyon-lik-vurgun-haberi-670047