Akaryakıtta rekor zam oto satışlarını frenledi - Dünya

Dünya internet gazetesinde yayınlanan habere göre; Pandemi koşulları, çip krizi ve kur kaynaklı fiyat artışlarının baskısı altındaki otomotiv pazarına bir darbe de akaryakıt zamlarından geldi. Petroldeki yüksek oranlı artışların pompa fiyatlarına yansımasıyla araç kullanımı hissedilir şekilde azalırken, özellikle otomobil satışlarında da ilginin azalmasına yol açtı. Satın alma iştahını koruyan tüketicilerin ise özellikle, fiyatı elektrikli araçlara göre daha düşük olan seçeneklere yöneldikleri belirtiliyor. Sektör yetkilileri, bu dönemde özellikle hibrit motorlu ve LGP’li araçların daha fazla talep gördüğüne işaret ediyor. Düşüşe geçen otomobil satışlarına bir darbe de akaryakıt zamlarıyla geldi. Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle iki haftada 7 kez zamlanan akaryakıt fiyatları nedeniyle birçok tüketici otomobil alımını erteledi. Bu dönemde yakıt tüketimi daha düşük modellere yönelik ilginin arttığı belirtiliyor.

Rusya-Ukrayna savaşının otomotiv sektörüne etkileri derinleşiyor. Üretimde maliyet baskısı ile tedarik sıkıntısı artarken, savaş iç pazar satışlarına yansımaya başladı. Rekor kıran akaryakıt zamları, birçok tüketicinin otomobil alım kararını ötelemesine neden olurken, ilgi az yakan otomobillere kaydı.

Enerji maliyetleri pandemiyle birlikte tüm dünyada yükselişe geçerken, Rusya-Ukrayna savaşı petrol fiyatlarında rekor artışların yaşanmasına neden oldu. Brent petrolün varili 140 dolara dayandı. Sadece mart ayında 7 kez zamlanan akaryakıt fiyatlarındaki artış, son bir yılda yüzde 100’ü aştı. Son zamlarla benzin ve motorinin litre fiyatı 20 TL’nin üzerinde çıktı. 50 litrelik yakıt deposunu doldurmanın maliyeti bin TL’ye yükseldi. 5 gün işe giden ve günde gidiş dönüş 80 km yol yapan bir çalışanın yakıt maliyeti aylık 4 bin TL’yibuluyor. Artan fiyatlar, araç kullanımını da önemli ölçüde düşürdü. Çoğu tüketicinin artan yakıt maliyetleri nedeniyle mecbur olmadıkça kendi aracı ile trafiğe çıkmadığı belirtiliyor. Tüm bu sebeplerle otomobil almak isteyenler de artık iki kere düşünüyor.

DÜNYA’ya konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali

Haydar Bozkurt, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla tarihi zirveleri gören yakıt fiyatının tüketici talebini baskıladığını kaydetti. Bozkurt, “Akaryakıt fiyatlarının yüksek seyretmesi araç satışlarını; ÖTV, kredi faizleri, vergi oranları ve kurların yüksek seyretmesi gibi farklı argümanlar ile birlikte doğal olarak etkiliyor. Bu durum karşısında tüketicilerin taleplerini erteleme yoluna gittiklerini gözlemliyoruz” dedi.



Facebookta Paylaş