Akşam Analizi (Işık FX)

Veri Cephesi Sakin!
Hafta kapanışında tüm dikkatlerimiz ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan verilerdeydi. Rakamlara baktığımızda İşsizlik Oranı yüzde 3.7’lik piyasa beklentilerine karşın yüzde 3.5 ile son 50 yılın en iyi rakamına ulaştı. Tarım Dışı İstihdam ise 145 Binlik artış tahminlerine karşın 136 Bin artarak hayal kırıklığı yarattı. Ortalama Saatlik Kazançlar ise aylık bazda yüzde 0.3’lük beklentilerine karşın yüzde 0.0, yıllık bazda ise yüzde 3.2 tahminlerine karşın yüzde 2.9 ile beklentileri karşılayamadı. Özellikle geçtiğimiz hafta içerisinde gerek İmalat PMI’larında gerekse ADP Tarım Dışı İstihdam Raporu’nda yaşanan zayıflık sonrası gelen bu karmaşık veri seti ülke ekonomisine yönelik soru işaretlerini artırdı. Her ne kadar İşsizlik rakamlarında flaşh bir rakama ulaşılsa da önemli enflasyon ölçütü olarak kullanılan saatlik kazançlar rakamlarında yaşanılan zayıflık FED’in 2019 yılının kalanında daha fazla güvercin olabileceğine yönelik beklentileri artırdı. Özellikle bu hafta içerisinde açıklanacak olan enflasyon rakamları FED’in strateji belirleme noktasında kritik olabilir. Öte yandan ilerleyen süreçte başta FED Başkanı Jerome Powell olmak üzere yerel FED başkanlarının açıklamaları da önemli olacaktır.
Küresel risklere geçtiğimizde ise Brexit konusunun gündemde kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Özellikle İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un, AB’ye yeni bir Brexit teklifi ile gitmesiyle birlikte gündemin en üst sıralarında yer alan Brexit konusundaki belirsizliğin devam ettiğini görmekteyiz. Son gelen açıklamalara baktığımızda Johnson tarafından yapılan Brexit teklifinin AB tarafında çok fazla olumlu karşılanmadığını söyleyebiliriz. Ancak henüz nihai bir karar verilmiş değil. İlerleyen süreçte yapılacak temaslar sonrasında gelebilecek ekstra açıklamalar şuan ki negatif ortamı değiştirebilir. Öte yandan olası bir Brexit erteleme talebi de kısa süreli olarak piyasa tarafına bir pozitiflik katabilir. Bu yüzde gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Ticaret savaşları cephesinde ise pozitiflik sürüyor. Ancak bu tarafta tüm dikkatler 10-11 Ekim tarihlerinde ABD ile Çin arasında başlayacak olan ticaret müzakerelerine çevrilmiş durumda. Bugüne baktığımızda ise veri akışı bakımından sakin bir gün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak fiyatlamalarda küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları ile hafta kapanışında yayınlanan ABD verilerinin yansımalarını görebiliriz.
EURUSD
Avrupa tarafında son dönemlerde ekonomik verilerdeki olumsuz tablo sonrası özellikle İmalat PMI datalarında görülen daralma da eklenince tedirginlik bir hayli yükseldi. Bunun yanı sıra Avrupa Bölgesi’nin lokal sorunu haline gelen Brexit meselesine dair belirsizliklerinde artması paritede oynaklıklara neden oldu. Diğer taraftan haftanın son işlem gününde ABD’de açıklanan; Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı, Ortalama Saatlik Kazançlar dataları piyasaların odak noktasındaydı. Verilere baktığımızda Tarım Dışı İstihdam rakamları piyasa beklentilerine yakın seviyelerde gerçekleşirken, Ortalama Saatlik Kazançlar datası beklentilerin altında açıklandı. Bununla birlikte açıklanan İşsizlik rakamları ise son 50 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi paritede anlık volatil hareketlere neden oldu. Bugün ise ekonomik takvimde sakin bir gün bizleri beklerken Almanya’da açıklanacak Fabrika Siparişleri datası dışında önemli bir veri bulunmamakla birlikte küresel risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları hareketliliğin artmasına neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.0990, 1.1015, 1.1030, 1.1055, 1.1080
Destekler: 1.0950, 1.0935, 1.0900, 1.0880, 1.0865
USDTRY
Geçtiğimiz hafta genelinde ABD ile Türkiye arasında ikili ilişkilere dair gelen haber akışlarının yanı sıra piyasaların odak noktasında enflasyon rakamlarının yankıları yer aldı. Açıklanan enflasyon verisi sonrası 25 yıl sonra ilk defa tek haneli rakamlara gerilemesiyle birlikte TL varlıklarında sert hareketlilikler görülürken şimdi piyasanın bütün dikkati 24 Ekim’de gerçekleştirilecek olan TCMB toplantısında alınacak kararlara çevrildi. Diğer taraftan bugün itibariyle Suriye’de başlayan operasyona ilişkin haber akışları da yine piyasanın odak noktasında olmaya devam ediyor. Bunun dışında haftanın son işlem gününde ABD’de takip ettiğimiz; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar, İşsizlik Oranı rakamları piyasa monitörlerinin takibindeydi. Verilere baktığımızda ise; Tarım Dışı İstihdam piyasa beklentilerine yakın seviyelerde açıklanmasına rağmen Ortalama Saatlik Kazançlar datası piyasa beklentilerinin oldukça altında açıklandı. Bununla beraber açıklanan İşsizlik rakamları ise piyasa beklentileri karşılarken anlık hareketliliklere neden oldu. Yeni günde ise yurt içi tarafta açıklanacak Hazine Nakit Dengesi rakamları dışında önemli bir veri akışı bulunmazken; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar kur tarafında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Özellikle haftaya negatif bir başlangıç yapmasına neden olan Suriye operasyonuna ilişkin gelebilecek ekstra açıklamalar kurdaki volatiliteyi artırabilir. Volatilitenin artması durumunda ise yukarı tarafta 5.77-5.8200 bandı, aşağı tarafta ise 5.68-5.6500 bandı kritik olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7700, 5.7975, 5.8225, 5.8500, 5.8870
Destekler: 5.7140, 5.6800, 5.6500, 5.6275, 5.6000
GBPUSD
Hafta kapanışında dikkatlerimiz ABD tarafında yayınlanan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verilerindeydi. Özellikle İşsizlik Oranı rakamlarında yakalanan flash rakam sonrası Dolar varlıkları bir miktar güçlenmeye çalışsa da Ortalama Saatlik Kazançlar ve Tarım Dışı İstihdam verisindeki olumsuz tablo bu durumu engelledi. İngiltere tarafında ise Brexit konusu gündemin en üst sıralarındaydı ve yaşanan belirsizlik durumu zayıf Dolar endeksine rağmen pariteye güç sağlayamadı ve parite haftayı yatay bir seyirde kapattı. Bugün ise ekonomik takvim bakımından sakin bir gün bekliyoruz. Ancak dikkatlerimiz başta Brexit olmak üzere küresel risklerde olacak. Özellikle küresel risk algısını değiştirebilecek konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları parite fiyatlamalarında ön plana çıkabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2325, 1.2365, 1.2390, 1.2410, 1.2440
Destekler; 1.2285, 1.2250, 1.2210, 1.2190, 1.2160
BRENT PETROL
Geçtiğimiz Perşembe günü 56,14 seviyesine kadar geriledikten sonra buradan AB’nin ABD’ye gümrük vergisi misillemesi yapmayacağına dair haber akışlarıyla tepki alan emtia, Cuma gününe de kısmen alıcılı başladı. ABD ve Çin arasında 10-11 Ekim tarihlerinde yapılacak olan Ticaret Müzakereleri öncesinde ilişkilerin iyiye gittiğini teyit eden açıklamalar ve haber akışlarının yanı sıra; Kuzey Denizi’ni etkisi altına alan Lorenzo Kasırgası nedeniyle Buzzard Petrol Sahası’nın kapanacağının belirtilmesi sabah saatlerindeki yükselişi destekleyen gelişmelerdendi. Öğleden sonra ise hafta boyunca oluşan küresel “resesyon” endişeleri ve petrol fiyatlarına etkileri dolayısıyla ABD’deki kritik İş İstatistikleri takip edilirken, ekstrem gerçekleşmeyle İşsizlik Oranı’nında son 50 yılın en düşük seviyesinin görülmesi ile ABD ve küresel ekonomiye dair kara bulutlar bir miktar dağıldı ve emtiadaki alıcılı işlemler devam etti. Yeni haftanın ilk işlem gününde de; küresel ekonomik duruma yönelik riskleri ve diğer veri bazlı gelişmeleri petrol talep büyümesine etkileri açısından takip edeceğiz. Ayrıca yine; önemli petrol üreticilerinden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek arza yönelik açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 58.90, 59.10, 59.50, 59.75, 60.00
Destekler: 58.00, 57.75, 57.50, 57.30, 56.60
ONS ALTIN
Perşembe günü ABD’den gelen ISM İmalat Dışı PMI datasının 2016 Ağustos ayından bu yana en düşük seviyede gelmesiyle, hem Dolar Endeksi’ndeki geri çekilmeler hem de borsalarda oluşan satış baskısı ile 1519 seviyesine kadar yükseliş gösteren emtia; akabinde ise Ticaret Savaşları konusunda dair gelen bazı iyimser söylemlerle 1504 seviyesine kadar geri çekilmişti. Cuma gününe de yukarı yönlü ataklarla başlayan Sarı Metal, öğleden sonra ABD’de açıklanan Eylül ayı İş İstatistikleri’nden; Tarım Dışı İstihdam Değişimi ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinde görülen kötü gerçekleşmelerle emtiada 1515 direnç seviyesi test edildi. Ancak, gerek Tarım Dışı İstihdam Değişimi’nin Ağustos ayı verisindeki pozitif revize gerekse son 50 yılın en düşük seviyesine gerileyen İşsizlik Oranı verisi ile satış baskısı gördük. Yeni haftanın ilk işlem gününde; küresel risklere dair gelişmeleri ve majör merkez bankalarının bu ayki toplantılarına dair öngörüleri fiyatlamalar açısından takip edeceğiz. Bu bağlamda; Dolar Endeksi ve tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalar direkt etkili olabileceği gibi, pay piyasasındaki hareketler ise dolaylı yoldan emtiada oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1508, 1513, 1518, 1522, 1525
Destekler: 1500, 1494, 1490, 1484, 1477


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ERDOĞAN: (BÖLGEDEKİ CEZAEVLERİNDE BULUNAN DEAŞ'LILAR ) BURADA NE GİBİ BİR ADIM ATILACAĞINI GÖRÜŞÜYORUZ
ERDOĞAN: BÜYÜK BİR İHTİMALLE ÖNÜMÜZDEKİ AYIN İLK YARISINDA WASHİNGTON ZİYARETİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
ERDOĞAN: TRUMP İLE GÖRÜŞMEMİZDE F-35 KONUSUNU BİR KARARA BAĞLAMAK İSTİYORUZ
ERDOĞAN: GÖRÜŞMELER AYNI KARARLILIKLA DEVAM EDECEK
ERDOĞAN: BİZİM VERİLMİŞ BİR KARARIRIMIZ VAR VE BU KARARLILIĞI DEVAM ETTİRİYORUZ
ERDOĞAN: ÇEKİLME OLAYI BAŞLAMIŞ VAZİYETTE
ERDOĞAN: KARŞILIKLI MUHATAPLAR ÇALIŞMALARINI YÜRÜTÜYOR
YUNANİSTAN 2020'DE EKONOMİSİNİN % 2.8 BÜYÜMESİ, GSYH'NİN % 3.5'İ ORANINDA FAİZ DIŞI FAZLA VERMESİNİ BEKLİYOR - BÜTÇE TASARISI
Facebookta Paylaş