Akşam Analizi (Işık FX)

Piyasalar Trump’ın Vergi Planını Bekliyor
Bu hafta açıklanan son FOMC toplantısının tutanaklarının ardından dolar endeksi kazanımlarını kaybetti. Tutanakların Mart ayına yönelik net bir sinyal vermemesiyle FED üyelerinden gelen şahin söylemler de şu an için piyasayı ikna edememiş gözüküyor. Bununla berber odak yeniden ABD Başkanı Trump’ın yeni maliye politikasına döndü. Seçim döneminde altyapı ve savunma harcamaları yanında radikal bir vergi düzenlemesi sözü veren Trump, ilk olarak yeni vergi planı ile ilgili önümüzdeki günlerde bir açıklama yapması bekleniyor. Yeni Hazine Bakanı Mnuchin bu hafta verdiği röportajda vergi planı ile ilgili detay vermek için henüz oldukça erken olduğunu ancak büyümeye en büyük katkıyı yapacak etken olduğunu ifade etti. Son dönemde tartışma konusu olan bir diğer unsur ise sınır vergisi bunun piyasaları nasıl etkileyeceği. ABD dışında üretim yapan Amerikan şirketlerine yüzde 35’e varan bir sınır vergisi konulması konusunda Trump’ın söylemleri bulunuyor. Yeni istihdam ve yatırım yaratabilecek olan bu gelişme ciddi enflasyonist sonuçlara da yol açabilir. FED tarafında ise bu belirsizlikler nedeniyle faiz kararının ekonomik verilere ve enflasyon beklentilerine göre şekilleneceği görülüyor. Tutanaklar sonrasında gerileyen Mart ayı faiz artırımı ihtimalleriyle gelişmekte olan ülke kurlarının da tırmandığını görüyoruz.
EURUSD
Trump’ın vergi reformu duyurusu ve FED üyelerinden gelen şahin tonda açıklamalarla yükselen dolar endeksi, FOMC tutanaklarında net bir sinyal olmaması nedeniyle haftayı negatif bölgede kapatıyor. Avrupa’da Fransa’da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle beraber politik risklerin artması ise dolardaki zayıflığa rağmen kuru hafta boyunca baskıda tuttu. Gelecek hafta ise spesifik bir tarih verilmese de ABD Başkanı Trump’ın 28 Şubatta yeni vergi planı ile ilgili açıklama yapması bekleniyor. Veri akışı açısından zayıf olan haftanın son işlem gününde ise kurda hareket 1.0600 desteğine yakın seyrediyor. Bu seviyenin altına sarkkılması halinde ise 1.0570-1.0550-1.0530 seviyeleri düşüşe destek olabilir. Yukarı yönlü hareketin hızlanırsa 1.0630-1.0650-1.0670 seviyeleri önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
USDTRY
Haftanın son işlem gününde ABD kaynaklı gelişmeler pariteye yön vermeye devam ediyor. Son dönemde kırılgan beşli içerisinde pozitif ayrışan sıkı para politikaları TL’yi güçlü tutmaya devam ederken haftaya gelecek olan enflasyon rakamları yurtiçinde takip edilecek önemli gelişmelerden. ABD kanadında ise FED’in şahin bir görünüme bürünmeyerek güvercin bir tutumda kalması piyasalarda komplike bir etki bıraktığını söyleyebiliriz. Teknik tabloya baktığımızda 3.55 seviyesini güçlü bir destek konumunda görüyoruz. Bu seviyenin aşılması ile 3.5145 seviyesi gündeme gelebilir. TL’deki olası güç kaybı durumunda ise ilk etapta 3.60 direnci göze çarparken, alıcılı seyrin hakim olmasıyla birlikte 3.6325-3.6500-3.6650 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
İngiltere’den karışık veriler gelmeye devam ediyor.. Mortgage onaylarında son bir senenin en hızlı artışını kaydedilirken tüketici borçlanmaları da son 10 yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Bir önceki ay tarihi düşük seviyelerde olan faiz oranlarına karşın borçlanmadaki düşüş endişe yaratmıştı. Enflasyondaki hızlı tırmanışla beraber tüketici harcamalarındaki azalma resesyon korkularını yeniden canlandırmıştı. Kura baktığımızda ise dolardaki geri çekilmeye bağlı olarak haftanın son işlem gününde pozitif bölgede olduğunu görüyoruz. 1.2550 seviyesin üstünde fiyatlanan paritede yukarı yönlü hareketin devamında 1.2570-1.2600-12660 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2530-1.2500 destekleri gündeme gelebilir. 100 günlü hareketli ortalamaya denk gelen 1.2470 seviyesinin altında günlük kapanışlar görmemiz halinde satış baskısı hızlanabilir.
BRENT
Petrol fiyatlarında haftanın son işlem günü satıcılı bir seyir ile geçiyor. Dün ABD tarafında açıklanan ham petrol stoklarında yine artış yaşandı. Beklentilerin 33.47 milyon olduğu stoklar, beklentilerin altında 564 bin varil artarak 6 haftalık artış serisini 7. haftaya taşımış oldu. Öte yandan 22 Şubat’ta Viyana’da gerçekleştirilen İzleme Komitesi toplantısının detayları paylaşıldı. Rapora göre OPEC ve OPEC dışı üreticiler yüzde 86’lık bir uygunluk seviyesine ulaşmış durumda ve yüzde 100’lük uyuma ulaşmak için hala iyileştirme yapılabilecek bir alan olduğu belirtildi. Komite’nin bir sonraki toplantısı ise 25-26 Mart tarihinde Kuveyt’te gerçekleşecek. Teknik olarak ise Brent petroldeki gevşemenin devam ettiğini görüyoruz. 56 dolar seviyesi aşağı yönlü geçilirse 55.75-55.50-55.30 seviyeleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 56.30 direnci kırılırsa 56.60 ve 57.00 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Küresel anlamdaki risk algısının biraz biraz hissedildiği son dönemde değerli metal alıcılı seyrini sürdürmeye devam ediyor. İlk etapta ABD başkanı Donald Trump’ın mali ve para politikalarına karşı alacağı tutum merakla beklenirken, yine FED tarafınndan bu hafta yayınlanan tutanaklar içerisinde Mart ayına dair herhangi bir faiz artırım işaretinin bırakılmaması ons altına olan talebini artıran gelişmelerdi. ABD 10 yıllıklarına baktığımızda ise aşağı yönlü ivmenin yön değiştirmesi uzun vade de değerli metalde etki bırakabilir. Teknik tarafta baktığımızda ise, değerli metalin sıkışan üçgen formasyonunu yukarı yönlü kırılarak 1250 direncinin üzerinde fiyatlandığını görüyoruz. Yukarı ivmenin devamı halinde hareketlilik 1260-1263 bandının aşılmasıyla 1275 seviyesine kadar sürebilir. Geri çekilmelerde ise yine 1235-1225 dolar seviyeleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduuat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.