Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 03.10.2019
Enflasyon; 25 Ay Sonra Tek Haneli Rakamlarda!
Yurt içi tarafta dikkatlerimiz gün içinde açıklanan Tüketici Fiyat Endelsi (TÜFE) rakamlarındaydı. Veriye baktığımızda Ağustos ayına ait açıklanan enflasyon rakamları; aylık bazda yüzde 0.99'luk artış gösterirken yıllık bazda bu rakam yüzde 9.26 seviyesine gerilediği görüldü. Enflasyon rakamları piyasa beklentilerinin altında açıklanırken 25 ay sonra ilk defa tek haneli seviyelere gerileme kaydederken; aylık bazda en fazla düşüş yüzde 0.60 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Buna paralel yıllık bazda enflasyondaki tek haneli seviyelere gerilemenin; gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve baz etkisinin neden olduğunu söylemek mümkün. Oluşan bu tablo sonrasında enflasyon görünümünün kalıcı olup olmayacağı dikkatle takip edilecekken 24 Ekim'de gerçekleştirilecek TCMB'nin faiz oranlarında nasıl bir yol izleyeceği merak uyandırmakta. Keza geçtiğimiz dönemde kurum; enflasyondaki düşüşe vurgu yaparak; Temmuz toplantısında 425 baz puan, Eylül toplantısında ise 325 baz puan olmak üzere iki defa indirim kararı almış ve son toplantıda faiz adımlarında açıklanacak dataların önemine vurgu yapılmıştı. Bu bağlamda bu süreçte açıklanacak ekonomik veriler de faiz patikasına dair sinyaller verecektir. Bu gelişmeler sonrasında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, göreve geldiğinden bu yana enflasyonda hedef haline gelen rakamlara ulaştıklarını ve Ağustos ayındaki kur ataklarının ardından ekonomideki en önemli kazanımı sağladıklarını ifade etti.
Diğer taraftan Avrupa kanadında açıklanan PMI rakamları piyasaların odak noktasındaydı. Açıklanan rakamlarda; Almanya Hizmet Sektörü PMI rakamları 51.4 ile 2016 Eylül'den bu yana en düşük seviyelerde açıklanırken, Euro Bölgesi Hizmet Sektörü PMI rakamları yüzde 51.6, Bileşik PMI rakamları ise Eylül ayında 50.1 ile piyasa beklentilerin altında gerçekleşti. Bu verilerle birlikte açıklanan İngiltere Hizmet Sektörü PMI rakamları 49,5, Bileşik PMI rakamları ise 49,3 ile piyasa beklentilerini karşılayamadı. Bunun dışında Avrupa siyaset arenasında Brexit meselesine dair gelişmeler takip edildi. İngiltere Başbakanı Boris Jonhson, Kraliçe Elizabeth'ten parlamentoyu 8 Ekim Satıl günü yeniden askıya almasını isteyecek ve parlamento 8 Ekim ile 14 Ekim Pazartesi günü arasında durdurulacağına dair haber akışları dikkatleri çekti. Bununla birlikte İngiltere Brexit Bakanı Stephen Barclay, müzakerelerin teknik düzeyde devam ettiğini 31 Ekim tarihinde AB'den ayrılacaklarına dair ifadeleriyle birlikte iki tarafında bir anlaşma üzerinde yoğun çalışmalar içinde olduğunun altını çizdi. Günün devamında ise İngiltere'nin yeni önerisini AB Komisyon Başkanı Juncker'ın objektif bir şekilde inceleyeceğine vurgu yapan Johnson; AB'nin yapıcı ve esnek olması gerektiği konusuna dikkatleri çekti.
Günün devamında ise ABD'de açıklanacak PMI dataları dışında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konuların yanı sıra majör merkez banka yetkililerinden gelebilecek açıklamalar piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Bugün Avrupa'nın gündeminde Hizmet PMI, ÜFE ve Perakende Satışları verileri ön plandaydı. Özellikle İmalat PMI rakamlarındaki zayıflık sonrası Hizmet PMI rakamlarında yaşanılan hayal kırıklığı bölge ekonomisine yönelik endişeleri artırdı ve ABD'den son 2 günde takip ettiğimiz olumsuz veri akışları sonrası toparlanan parite üzerinde satış baskısı oluşturdu. Akabinde takip ettiğimiz olumlu Euro Bölgesi Perakende Satışları sonrasında ise parite tarafında tekrardan toparlanma hareketleri meydana geldi. Öte yandan küresel tarafta yaşanan endişe sonrası geri çekilen ABD tahvil faizleride paritedeki aşağı yönlü hareketleri sınırlamakta. Günün geri kalanında ise dikkatlerimiz ABD verilerinde olacak. Ayrıca yerel FED başkanlarının açıklamalarının yanı sıra küresel risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik gelebilecek ekstra haber akışları da parite fiyatlamalarında etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.0990, 1.1020, 1.1040, 1.1080, 1.1115
Destekler; 1.0910, 1.0895, 1.0840, 1.0810, 1.0780
USDTRY
Yurt içi tarafta piyasaların odak noktasında açıklanan enflasyon rakamları yer aldı. Açıklanan Ağustos ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları aylık bazda artış gösterirken yıllık bazda tek haneli rakamlara gerilemesi kur tarafında ilk etapta satış hareketini neden olurken, veri sonrasında TCMB'nin 24 Ekim tarihinde düzenleyeceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerde indirim ihtimallerini artırırken kur tarafındaki fiyatlamalar tekrar toparlandı. Açıklanan veri sonrasında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ekim ayında yüzde 25 seviyesindeki TÜFE'de ve yüzde 45 seviyesindeki ÜFE rakamlarında tek haneyi yakaladık ifadelerinde bulundu. Buna paralel olarak Albayrak, ekonomide hedef haline gelen seviyeye ulaşmak için şimdi yeni hedefimiz olan enflasyon rakamlarında kalıcılığı sağlayarak ardından yüzde 5 seviyesine adım adım ilerlemek olduğunun vurgusunu yaptı. Günün devamında ABD'de açıklanacak PMI rakamlarının dışında oluşabilecek jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler kur tarafında hareketliliğin artmasına neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7250, 5.7500, 5.7875, 5.8225, 5.8500
Destekler: 5.6500, 5.6275, 5.6000, 5.5750, 5.5500
GBPUSD
Son 2 günde gelen kötü veri akışları ABD varlıkları üzerinde etkisini hissettiriyor. Özellikle ticaret savaşlarında ABD ile Çin ilişkilerinin yumuşaması sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri, kötü gelen veriler sonrasında sert şekilde geri çekilde ve parite tarafında toparlanma hareketleri görüldü. Diğer taraftan İngiltere'den takip ettiğimiz olumsuz Hizmet PMI rakamları da paritede oynaklıklara neden olurken Brexit konusuna dair gelişmeler takip edilirken; özellikle İrlanda sınır meselesine konusunda gelen pozitif açıklamalar alıcılı seyrin devamlılığı açısından önemliydi. Günün geri kalanında ise Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmelerin yanı sıra yerel FED başkanlarının açıklamaları yine gündemimizde en ön sırada olacak. Ayrıca ABD'den başta Frabrika Siparişleri olmak üzere önemli veri akışlarından PMI rakamları takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2395, 1.2420, 1.2465, 1.2490, 1.2430
Destekler; 1.2340, 1.2300, 1.2285, 1.2240, 1.2210
BRENT PETROL
Dün 57.20 desteğinden tepki alan petrol fiyatlarının buradan toparlama çabası gözlemlenirken özellikle ABD haftalık ham petrol stoklarının son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmesi fiyatlarda da düşüşü destekledi. Gün içinde ise Venezuela Petrol Bakanı Manuel Quevedo'nun petrol üretiminin 1 milyon varil/gün altına indiğini açıklaması ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın bu yıl zayıf geçen petrol talebinin 2020'de toparlanacağını belirtmesi, tepki alımlarını beraberinde getirdi. Bunun dışında Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz Bin Salman'ın mevcut saldırıların ardından yeni bir sayfa açtıklarını ve Aramco'nun halka arzı gibi yeni zorlukları bulunduğunu kaydederken OPEC konsorsiyumunun küresel ekonominin kötüleşmesi durumuna hazır olduğunu savundu. Ancak yine gün içinde Avrupa ve İngiltere'den gelen zayıf PMI rakamlarının devam etmesi siyah maden için yeniden baskı unsuru oluşturdu diyebiliriz. Son olarak, Irak Petrol Bakanlığı da Irak'ın 2019 yılı Eylül ayında toplam petrol ihracatının günde 3 milyon 576 bin varil olduğunu duyurduğunu da belirtmekte fayda var. 57.20 altında satıcılı seyir derinleşebilirken üzerinde kalıcılık yükseliş hareketleri için belirleyici olabilir. Bu süreçte küresel büyümeye ilişkin ekonomik dataların dışında OPEC üyelerinden gelecek açıklamalar ile ticaret görüşmeleri ve Brexit gibi küresel gelişmeler takip edilmeye devam edilecek.
Teknik seviyeler;
Destekler: 57.80, 58.00, 58.25, 58.50, 58.70
Dirençler: 57.20, 57.00, 56.85, 56.50, 56.30

ONS ALTIN
ABD Ticaret Temsilcisi'nin Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Dünya Ticaret Örgütü'nun AB'nin Airbus'a verdiği sübvansiyonlar karşısında ABD'nin misilleme hakkı olduğu kararı sonrasında, AB'den uçak ithalatına yüzde 10 ve tarımsal ürünlerin ithalatına ise yüzde 25 gümrük tarifesi getirileceği duyuruldu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da bu konuda çalışmaları devam ettirdiklerini söylerken Fransa Maliye Bakanı Le Maire ise ABD'nin AB'den ithalata yaptırım geçirmesinin ekonomik ve siyasi bir hata olacağı uyarısında bulundu. Diğer yandan AB Komisyonu'nun Brexit baş müzakerecisi Michel Barnier, Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın sunduğu yeni Brexit tekliflerinin ilerlemeye işaret ettiklerini ancak üzerlerinde hala çok fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtmesi bu konudaki belirsizliğin bir süre daha devam edebileceğini gözler önüne sermekte. Bunun dışında FED kanadından da görüşler gelmeye devam ediyor. Son olarak Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD ekonomisinin trendlerin üzerinde büyüdüğünü vurgularken ABD ile Çin arasındaki belirsizliklerin devam ettiğini ve şirketlerin yatırım kararı vermek için çözüm beklediklerini söylemesi dikkat çekti. Günün devamında yine küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara dair gelebilecek haber akışları güvenli liman ons altın üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1504, 1507, 1512, 1518, 1522
Destekler: 1497, 1492, 1488, 1485, 1480






 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş