Akşam Bülteni (Işık FX)


‘’B Planı’’ Bu Akşam Açıklanabilir!
ABD borsaları Martin Luther King günü nedeniyle kapalı. Bu yüzden fiyat hareketlerinin sığlaştığını görmekteyiz. Ticaret savaşları cephesinde ise görüşmeler olumlu şekilde ilerliyor. Federal hükümetin durumu ise akıbetini korumaya devam ediyor. Hatırlayacağımız gibi ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına duvar örmek için ek bütçe istemiş, ancak demokratların bu duruma itiraz etmesiyle birlikte görüşmeler tıkanmış ve federal hükümet kısmi olarak kapanmıştı. Yaklaşık olarak 31. güne ulaşan kapalılık durumu, Trump’ın, Meksika duvarı konusunda geri adım atmaması yüzünden çözüme kavuşturulamıyor. Ancak Trump’ın, Demokratları ikna çabalarını sürdürmeye devam ettiğini görmekteyiz. Son olarak Trump, öğrenci mülteciler ve DACA programı konusunda taviz vermeyi düşündüğünü açıkladı. Ancak Demokratlar bu konuya da sıcak bakmıyor. Günün geri kalanında konuya ilişkin gelişmeler takibimizde olacak. Avrupa tarafında ise Brexit konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Bu tarafta ise İngiltere tarafı 2 büyük oylamayı geride bıraksa da karmaşanın hala daha hâkim olduğunu görmekteyiz. Bu akşam saatlerinde ise İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Avam Kamarasında ‘’B Planı’nı’’ sunması bekleniyor. May’in planından daha çok parlamento üyeleri ve AB’nin bu plana yönelik vereceği tepkiler daha önemli olabilir. Veri takviminde ise Almanya’dan takip ettiğimiz ÜFE rakamlarındaki olumsuz görünüm Euro Bölgesi’ndeki kötü gidişatı destekler nitelikteydi. Yurtiçi tarafta ise Suriye eksenli gelişmeler takip edilirken ABD ile Türkiye’nin şuan için bölgede koordinasyon sağlaması dikkat çekse de bölgedeki durumun belirsizliğini koruması TL’deki atakları sınırlıyor. Günün geri kalanında ise Merkezi Hükümet Borç Stok’unu Suriye’deki gelişmeler ile birlikte izleyeceğiz. Yurt dışı tarafta ise Brexit ve ticaret savaşları konuları gündemimizde olacak.
EURUSD
Gün içi veri akışında Almanya Aralık ayı Üretici Fiat Endeksi (ÜFE) verileri beklentilerin altında kaldığı görülürrken haber akışında ise Brexit önemini korumakta. Almanya Avrupa Bakanı, İngiltere ile konuşmaya hazır olduklarını ve AB’ye giriş kapısının her zaman açık olduğunu belirtirken Almanya Ekonomi Bakanı ise bütün Brexit senaryolarına karşı hazırlıklı olduklarını ve zor bir Brexit’ten kaçınabilecekleri konusunda iyimserliğini dile getirdi. Genel olarak bakacak olursak, Mayıs'taki AB Parlamentosu seçimleri (popülizm daha fazla varlık kazanabilir), Fransa'da sosyal rahatsızlık ('sarı yelek' konusu büyük ölçüde çözülmeden kaldı), İtalya'daki siyasi sıkıntılar ve Almanya'da 2018'in ikinci yarsından bu yana görülen durgunluk Avrupa merkezli sorunlar olarak göze çarpıyor. ABD kanadında ise jeopolitik risklerin yanı sıra hükümetin kapalı olma durumu da sürmekte. Uluslararası yatırım kuruluşları bu durumun devam etmesi durumunda GSYH’de yüzde 1 daralma olabileceğinin belirtilmesi kritikken ABD Başkanı Donald Trump’ın demokratlarla orta yolu bulması gerekebilir. Çin-ABD ticaret anlaşması üzerine poziitif beklentilerle desteklenen Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.78 seviyesinde son 3 haftanın en yüksek seviyesine yükselmesi ile haftanın son işlem gününde paritede aşağı yönlü hareketler görülmüştü. Bugün ise kısmi toparlama çabası görünüyor. ABD Piyasalarının Martin Luther King Günü tatili nedeniyle kapalıyken, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’in bugün alternatif bir Brexit planı sunacak olmasıyla dikkatler özellikle Brexit gelişmeleri üzerinde olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1390, 1.1410, 1.1425, 1.1445, 1.1485
Destekler: 1.1345, 1.1330, 1.1300, 1.1285, 1.1260
USDTRY
Kurda yeni haftaya kısmen yukarı yönlü ataklar ile başladık. ABD tarafının Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı olduğu yeni günde, daha çok yurt içi kaynaklı gelişmeler takip edilmekte. Özellikle son zamanlarda ABD ile sağlanan konsensusa rağmen halen Suriye konusundaki jeopolitik risklerin belirsizliğini koruması TL’nin çok fazla güçlenmesine engel olmakta. Diğer taraftan yurrt dışı kaynaklı Brexit gibi bazı risklerin de devam ediyor olması TL gibi gelişmekte olan para birimlerine bir miktar baskı oluşturmakta. Günün kalanında yurt içi tarafta jeopolitik risklerin yanı sıra; Aralık ayı Merkezi Hükümet Borç Stoku takip edilecek. ABD ve küresel taraftan da risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları izlenecekken, teknik fiyatlamalar da etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3575, 5.3730, 5.3880, 5.4000, 5.4175
Destekler: 5.3260, 5.3100, 5.2960, 5.2750, 5.2690
GBPUSD
ABD borsalarının kapalı olmasıyla birlikte işlem hacimleri sığlaşsa da dikkatler Brexit üzerinde kalmaya devam ediyor. Bu akşam Türkiye saati ile 18:30’da İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Avam Kamarası’nda B Planı’nı sunması bekleniyor. Ancak bu sunum öncesinde May’in, ülkedeki partilerle Brexit konusunda gerçekleştirdiği görüşmelerden sonuç alamadığına yönelik çıkan spekülasyonlar ise Sterlin üzerinde baskı oluşturuyor. Sterlin’in toparlanması içinse şuanki Brexit belirsizliğinnden kurtulması gerekli. Teknik olarak da yukarı yönü ataklar görebilmemiz için 1.3130 üzerinde kalıcılık sağlaması gerektiğini düşünmekteyiz. Aşağı tarafta ise 1.2700 desteğinin kritik olduğunu söyleyebiliriz. Gün içi teknik seviyeler ise
Dirençler: 1.2900, 1.2960, 1.2990, 1.3020, 1.3050
Destekler: 1.2860, 1.2830, 1.2810, 1.2770, 1.2740
BRENT PETROL
ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile bir ticaret anlaşmasına varma yolunda ilerlediklerini söylerken ABD ile Çin arasındaki pozitif tablo, küresel büyüme endişelerini bir yana bıraktığı gibi talep kaynaklı petrol meselesini de şimdilik bertaraf etmiş görünüyor. Buradan aldığı güç ile yukarı ataklarına devam eden siyah altında yükselen trend sürse de bu sabah gelen olumsuz Çin büyüme verisi yeniden fiyatlamaların sınırlı hareketini beraberinde getirdi. Haber akışında İran Planlama ve Bütçe Teşkilatı Başkanı Muhammed Bakır Nobaht, ABD’nin uyguladığı yaptırımların İran ekonomisinde ileride büyük sorunlar yaşatacağına işaret ederek ”Petrol ihracattında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntılar, bizi bu yıl planladığımız hedeflerden oldukça uzaklaştırıyor” dedi. Muafiyet kararının sona ermesiyle İran’dan petrol ithal eden ülkelerin Tahran’la bütün ticari ilişkilerini aşamalı olarak sonlandırması bekleniyor. İran Merkez Bankası başkanı Abdulnasır Himmeti ise 'Çin, G.Kore, Hindistan ve Türkiye'nin ardından Japonya'nın da İran'dan ham petrol alımına başladığını' söyledi. Öte yandan ABD, Nicolas Maduro'yu serbest ve adil bir seçime gitmeye zorlama gerekçesiyle Venezuela’nın ham petrol ihracatına yönelik yaptırımlar uygulamayı değerlendiriyor. Yaptırımlar askeri alanın yanı sıra, Venezuela’nın ABD’ye ihraç ettiği günde yaklaşık 500 bin varil ham petrol üzerinde yoğunlaşacağı iddia ediliyor.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 63.00, 63.25, 63.60, 63.90, 64.50
Destekler: 63.50, 62.25, 62.00, 61.55, 61.20
ONS ALTIN
ABD ile Çin arasındaki iyi giden ticari müzakereler gerek borsaları gerekse ABD tahvil piyasasını toparlarken güvenli liman talebbi gören Değerli Metal üzerinde de satış baskısı yaratıyor. Ayrıca Avrupa tarafında yaşanan sıkıntılar nedeniyle toparlanan Dolar endeksinin de emtia üzerinde satış yönlü hareketleri tetiklediğini söyleyebiliriz. Bu konuda ise 1275 ana desteğinin önemli olduğunu belirtelim. Bu seviye altında kalıcılıklar satışları derinleştirebilir. Altın’ın yukarı yönlü hareketlerine devam edebilmesi içinse 1305 direnci kritik olabilir. Günün geri kalanında ise İngiltere parlamentosunda Brexit konusunda yapılacak oturum takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1280, 1284, 1289, 1292, 1294
Destekler: 1273, 1270, 1267, 1263, 1260



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İRAN PETROL BAKANI : İRAN'IN DOĞAL GAZ ÜRETİMİ 2012'YE KIYASLA %35 ORANINDA YÜKSELDİ
AZERBAYCAN'IN PETROL ÜRETİMİ , 2018'DE 38.76 MLN TON -İSTATİSTİK KOMİTESİ
İMF ÜST DÜZEY EKONOMİSTİ : İNGİLTERE'NİN AB'DEN YIKICI BİR ŞEKİLDE ÇIKIŞI YA DA DAHA FAZLA AY İÇİN BELİRSİZLİĞİN DEVAM ETMESİ OLURSA HER İKİSİ BÜYÜME ÜZERİNDE NEGATİF OLARAK AĞIRLIK YAPABİLİR
İMF ÜST DÜZEY EKONOMİSTİ : ÇİN'İN GSYİH RAKAMLARI BEKLENTİLERİMİZLE TAMAMEN UYUMLU
İMF ÜST DÜZEY EKONOMİSTİ : ÇİN BEKLENDİĞİ GİBİ YAVAŞLADI, ŞU NOKTADA DRAMATİK BİR ŞEY YOK
İMF/LAGARDE : POLİTİKACILAR, DEVAM EDEN KIRILGANLIKLARI ÇÖZMELİ VE CİDDİ YAVAŞLAMA SEÇENEĞİNE HAZIR OLMALI
İMF/LAGARDE AZALAN YÜKSEK KAMU BORÇLARININ EKONOMİK ESNEKLİĞİ ARTTIRMASI GEREKLİ
İMF/LAGARDE PARA POLİTİKASI VERİDEN BAĞIMSIZ OLMALI VE DÖVİZ KURLARININ ŞOK YOKEDİCİ OLARAK HAREKET ETMESİNE İZİN VERİLMELİ
İMF/LAGARDE : GLOBAL RESESYON HENÜZ KÖŞEDE DEĞİL FAKAT GLOBAL BÜYÜMEDEKİ KESKİN GERİLEME KESİN BİR ŞEKİLDE ARTTI
Facebookta Paylaş