Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 23.01.2019
Brexit ve Ticaret Savaşları Gündemde Kalmaya Devam Ediyor!
Dün Kanada'da tutuklu bulunan Huawei Ceo'sunun ABD tarafından iade talebinde bulunmasının yanı sıra ve bu hafta ABD ile Çin arasında yapılması planlanan ticaret planlama toplantısının iptal edileceğine yönelik haber akışları, ticaret savaşları endişelerini artırmış ve küresel risk iştahın da bozulmalara yol açmıştı. Bu sabah saatlerinde ise Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow, planlama toplantısının iptal edileceğine dair haberlerin asılsız olduğunu söyleyerek yalanladı. Bu durum ise küresel risk iştahını tekrardan artırdı ve güvenli liman algısıyla çalışan varlıklar (ABD tahvilleri, Altın, Japon Yeni) üzerinde baskı yarattı. Avrupa'nın lokal sorunları arasında yer alan Brexit konusu ise gündemde kalmaya devam ediyor. İngiltere Parlamentosu'nun anlaşmasız bir Brexit'i engelleyecek bir taslak üzerinde görüşeceğine ilişkin haber akışları ve Ana Muhalefet Partisi'nin (İşçi Partisi) bu taslağı destekleyeceğine dair çıkan spekülasyonlar dikkat çekti. Yurtiçi tarafta ise Davos Zirvesi'nde konuşan Berat Albayrak'ın açıklamaları takip edilirken özellikle TCMB'nin bağımsızlığı üzerine yaptığı açıklamalar önemliydi. Öte yandan bugün yayınlanan TCMB Para Politikası tutanaklarında ise yapılan toplantıya paralel sonuçlar açıklandı. Hatırlayacağımız gibi geçtiğimiz toplantıda enflasyonda belirgin bir iyileşme görülene kadar sıkı duruşun korunacağı vurgulanmıştı. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklenmezken yurtiçinde Suriye eksenli, yurtdışında ise Brexit ve ticaret savaşları merkezli gelişmelerin takibimizde olmaya devam edeceğini belirtelim.
EURUSD
Avrupa Ekonomik Komiseri Pierre Moscovici, Brexit'in uzatılmasını olası bir senaryo olarak değerlendirirken Euro Bölgesi ekonomisi üzerinde sağlamlık gördüğünü ve kara bulutların dış etkenlerden kaynaklandığını dile getirdi. Brexit tarafında karmaşık söylemler devam ederken mevcut konjoktürde Brexit'in ertelenme olasıllığı daha fazla su yüzüne çıkmış durumda. ABD kanadında ise Başkan Donald Trump'ın sınır duvarını finanse etmek ve hükümeti yeniden açmak için yarın senatoda tasarı oylanacakken Demokratlar ise hükümeti yeniden açmak için yeni Temsilciler Meclisi'nde geçen ancak yeni duvar fonu sağlamayan tasarı sunacağı bildirildi. Her iki kanatta da çoğunluk sağlanamadığı için başarısız olması beklenirken eldeki belirsizlik piyasanın canını sıkmaya devam ediyor. ABD-Çin ticaret hattında ise dün çıkan görüşmelerin iptal edileceği haberi Beyaz Saray tarafından yalanlandı. Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da ticaret müzakerelerinden iyi bir sonuç alınacağı ve iki ülkenin birlikte gelişip refaha kavuşacağı konularında iyimser olduğunu söylemesi dikkat çekiciydi. Paritede gözler yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve Başkan Mario Draghi'nin yapacağı açıklamalarda olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1390, 1.1410, 1.1445, 1.1465, 1.1485
Destekler: 1.1360, 1.13455, 1.1330, 1.1300, 1.1285
USDTRY
Yurt dışı tarafta; ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin iptal edilmediğine ilişkin ABD Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow'un iyimser açıklamalarının yanı sıra Çin Merkez Bankası'nın sabah saatlerinde yaptığı likidite hamlesi kurda TL lehine işlemlere neden oldu. Yurt içi tarafta da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın başta TCMB bağımsızlığı olmak üzere yapmış olduğu açıklamalarda kısmen rahatlama yarattı. Öte taraftan; yurtiçinde takip edilen Tüketici Güveni de geçtiğimiz ayki seviyesini korurken, geçtiğimiz hafta yapılan TCMB/Para Politikası Kurulu toplantısına dair tutanaklarda ise 16 Ocak'taki karar metnine paralel açıklamalar görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye konusu başta olmak üzere Rusya'da yapacağı günübirlik temaslar günün geri kalanında kur açısından dikkatle takip edilecek. Keza, Davos Zirvesi'nden gelebilecek açıklamalar ve küresel risklerin durumu da yine fiyatlamalar açısından izlenmeye devam edecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler:: 5.3200, 5.3360, 5.3575, 5.3730, 5.3880
Destekler: 5.2960, 5.2750, 5.2690, 5.2560, 5.2220
GBPUSD
Parite üzerinde Brexit konusu yön verici olmaya devam ediyor. Bugün İngiltere parlamentosunda anlaşmasız bir Brexit'in engelleneceğine yönelik haber akışları alış yönlü işlemlere neden oldu. Ancak hala daha nihai sonuç yok. Son günlerde paritenin, haber akışlarına özellikle Brexit'e yönelik haberlere fazlasıyla duyarlı olduğunu göz önüne aldığımızda günün geri kalanında konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. ABD tarafında ise ticaret savaşları ve kapalı olan federal hükümetin durumu gündemde kalmaya devam ediyor. Teknik olarak da Sterlin lehine hareketlerin devam edebilmesi için 1.3130 üzerinde kapanışlar görmemiz gerektiğini düşünmekteyiz. Aşağı tarafta ise 1.2700 seviyesi takibimizi sürdürmekteyiz. Gün içi teknik seviyeler:
Dirençler: 1.3050, 1.3065, 1.3090, 1.3115, 1.3130
Destekler: 1.3000, 1.2985, 1.2960, 1.2935, 1.2900
BRENT PETROL
Dün Beyaz Saray'ın, fikri mülkiyett kuralları konusundaki olağanüstü anlaşmazlıklar nedeniyle bu hafta Çin ile yapılması düşünülen ticaret planlama toplantısını iptal ettiği yönündeki haberler ile ticaret savaşlarına ilişkin kötümser beklentilerle petrol fiyatları aşağı çekilmişti. Ancak Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un, ABD'nin bu hafta Çin hükümetiyle yapacağı görüşmeyi iptal ettiği yönündeki haberleri yalanlaması ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Davos zirvesinde Çin'le planlanan ticaret görüşmelerinin sonucunun olumlu olacağından umutlu olduğunu söylemesi ile emtiada tekrar toparlama hareketi görüldü. Bunun dışında konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre Türkmenistan, Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Novorossisk limanından petrol ihracatına gelecek ay yeniden başlayacağı bildirildi. Ayrıca Türkmenistan'da 2018'de rafinerilerine sağlanan 6,7 milyon ton hammaddeden 6,6 milyon tondan fazla petrol işlendiği açıklandı. Günün geri kalanında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık petrol stoklarrı açıklanacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 62.20, 62.65, 62.80, 63.00, 63.40
Destekler: 61.60, 61.25, 60.90, 60.60, 60.25
ONS ALTIN
Bir süredir 1300 - 1275 seviyesi arasında sıkışan bir Değerli Metal görmekteyiz. Güvenli liman algısıyla çalışan Değerli Metal, dün ABD ile Çin arasında yaşanan gerginlikler sonrası 1275 destek bularak toparlanmıştı. Bugün ise Beyaz Saray Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow'un, ılımlı açıklamalarının Altın'ın yukarı yönlü ataklarını sınırladığını görmekteyiz. Avrupa'nın lokal sorunları arasında yer alan Brexit konusunda da şuanlık bir iyimserlik yaşanıyor. Ancak konu belirsizliğini korumaya devam ediyor. Değerli Metal'de bir yön tayini yapabilmemiz için 1300- 1275 seviyelerinden herhangi birinin kırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler; 1289, 1292, 1294, 1300, 1305
Destekler; 1280, 1275, 1273, 1269, 1265



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ****
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AB/BARNİER : BİR ANLAŞMA OLMAMASINDAN KAÇINABİLECEĞİMİZİ HALA UMUYORUM
AB/BARNİER : BİR ANLAŞMA OLMAMASINA HAZIRLANMAK HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ
HAZİNE, DOLAR CİNSİ SUKUK İÇİN CITIGROUP'U YETKİLENDİRDİ- BLOOMBERG HT
MERKEL : ALMANYA'NIN ENERJİ KAYNAKLARINI ÇEŞİTLENDİRMEYE İHTİYACI VAR, RUSYA'DAN DOĞAL GAZ GEREKSİNİMİ OLACAK, ABD'DEN AYRICA LİKİT GAZ İTHAL EDEBİLİR
MERKEL : GÖRÜŞÜME GÖRE, ULUSLARARASI KURUMLAR ALÇALTILMAMALI
MERKEL : GLOBAL YAPI, EĞER KAPSAMAYA HAZIRSAK SADECE ÇALIŞABİLİR
ALMANYA/MERKEL : GLOBAL MALİ SİSTEMDE GÜVEN SALLANIYOR, BUNU ÇÖZMELİYİZ
İNGİLTERE BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: BAŞBAKAN'A MİLLETVEKİLLERİ İLE GÖRÜŞMEYE AÇIK FİKİRLİ OLMAYAN BİR ŞEKİLDE YAKLAŞMASINI ÖNERMEK YANLIŞ
RUSYA'DA SANAYİ ÜRETİMİ ARALIK'TA YILLIK %+2.0 (ÖNCEKİ:%+2.4)
Facebookta Paylaş