Alman şirketleri 2023 yılından itibaren Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki faaliyetlerini sona erdirmek zorunda kalacak

Alman şirketleri 2023 yılından itibaren Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki faaliyetlerini sona erdirmek zorunda kalacak. Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından hazırlanan uzman raporuna göre, aralarında Adidas, BMW, Siemens ve Volkswagen gibi dünya markalarının olduğu çok sayıda şirket, 1 Ocak 2023’de yürürlüğe girecek "Tedarik Zinciri Yasası" adlı yeni düzenleme nedeniyle Sincan’daki üretimlerini ve ortaklıklarını sona erdirmesi gerekecek.

Yasanın uluslararası alanda faal Alman şirketlerini insan hakları, çocuk işçiliği, iklim ve doğal kaynaklar konusunda sorumluluk altına aldığını vurgulayan rapor "Çin’in toplama kamplarında insan haklarına aykırı bir şekilde tuttuğu Uygurların, zorla çalıştırılmasının da yasanın sınırları içinde görüleceğini" ifade ediyor.

Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi’nin raporunda, adı geçen Alman şirketlerinin üretim merkez ve fabrikalarını, Çin’in "mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "toplama kampları" diye tanımladığı kampların yakınında kurmaları eleştirilirken bu işletmelerde, binlerce Uygur’un zorla çalıştırıldığının bağımsız başka uluslararası raportörler tarafından da ispatlandığı belirtildi.

Rapor, Çin’i Sincan'da Uygur ve diğer Müslüman azınlıkları dinlerinden, kültürlerinden ve dillerinden vazgeçmeye zorlamakla, kötü muameleye maruz bırakmakla suçlarken yapılanların, "Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi" kuralları içinde soykırım olarak tanımlanabileceğini de kaydediyor.

Tedarik Zinciri Yasası’na göre Şincan’da iş yapan Alman firmalarının faaliyetlerini bitirmemesi, yasa ihlali olarak görülmesi gerekir" diyen rapor, bu durumda şirketlere, Almanya'da para cezası uygulanmasının, teşvik ve ihaleler dışı bırakılmalarının, mağdurların şirketlere karşı dava açabilmesinin mümkün olması değerlendirmesini yapıyor.

Yasa, düzenlemeye uymayan ve işçi sayısı binin üzerinde Alman şirketlerine yıllık cirolarının yüzde 2 oranında ceza verilmesini öngörüyor.

Amerika'nın Sesi (VOA) internet sitesinde yayınlanan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 https://www.amerikaninsesi.com/a/almanya-dan-sincan-da-uretim-yapan-firmalara-ceza-getirecek-yasa/5893232.html



Diğer Haberler
ÇİN MALİYE BAKANLIĞI: ABD'DEN İTHAL EDİLEN BAZI ÜRÜNLER İÇİN TARİFE MUAFİYETİ 19 MAYIS'TAN İTİBAREN UZATILACAK
YUNANİSTAN'DA FAİZ DIŞI BÜTÇE AÇIĞI OCAK-NİSAN'DA 6.21MİLYAR EURO (HEDEF: -5.24 MİLYAR EURO)
RUSYA MB BAŞKAN YARDIMCISI: GEVŞEK PARA POLİTİKASI EKONOMİK İYİLEŞMEYE KATKIDA BULUNDU
HONG KONG'DA HANG SENG ENDEKSİ %0.6 ARTIŞLA 28194,09 PUANDAN KAPANDI
İSPANYA'DA DIŞ TİCARET DENGESİ MART'TA +411.9 MİLYON EURO (ÖNCEKİ: -1.08 MİLYAR EURO)
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE FAİZ DIŞI DENGESİ OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE +73.37 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GELİRLERİ 437.9 MİLYAR TL, GİDERLERİ 432.04 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
İTALYA'NIN 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ %1.093 İLE EYLÜL 2020'DEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEYİ GÖRDÜ
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE DENGESİ NİSAN AYINDA -16.92 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE FAİZ DIŞI DENGESİ NİSAN AYINDA +1.67 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
NİSAN AYINDA MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GELİRLERİ 93.79 MİLYAR TL, GİDERLERİ 110.7 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE DENGESİ OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE +5.96 MİLYAR TL - HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Facebookta Paylaş