Aralık Ayı Enflasyon Raporu (Acar Menkul)


ENFLASYON 3 AY İÇİNDE %50’Yİ AŞABİLİR
Türkiye’de Aralık ayına ait açıklanan TÜFE aylık bazda % 13.58 artarken yıllık bazda da % 36.08 seviyesine yükselişmiş oldu. Aylık bazda en yüksek artış ulaştırma grubunda görülürken tüm kalemlerde aylık bazda artış yaşandı. Yıllık bazda ise en düşük artışın yaşandığı grup haberleşme grubu olurken yıllık bazda ulaştırma kaleminde görüldü. ÜFE ise aylık bazda % 19.08 artarken yıllık bazda % 79.89’a yükseldi.
Aralık ayındaki enflasyonda özellikle son dönemde otogaz,benzin ve doğalgaza yapılan zamların ve benzinli ve mazotlu araç satışlarının ulaştırma kaleminde ciddi bir artışın yaşanmasının yanında gıda fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu. Hem Dünya Tarım ve Gıda Örgütü’nden (FAO) gelen raporlar yani küresel bazda gıda fiyatlarının yükselmeye devam etmesi hem de yurtiçinde kurların yükselişinin devam etmesi gıda fiyatlarının önümüzdeki dönemde de enflasyonu yukarı taşıyacağının bir işareti. Ayrıca son gelen zamlarda çiğ sütün fiyatı % 40 zamlandığını izlemiştik. Bu gelen zammın büyük çoğunluğunun fiyatlara yansımasıyla gıda enflasyonundaki yükselişi desteklediğini gördük. Ancak bu zammın etkisinin önümüzdeki aylarda da yavaş yavaş yansımaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Korona virüs kısıtlamalarının kaldırılması ayrıca lokanta ve oteller grubunun da enflasyona katkı yapan unsur oldu. İşlenmemiş gıda fiyatlarında taze sebzede artış görülürken Gıda enflasyonu üzerinde işlenmemiş gıda grubu enflasyonunun etkisini artırmakta. Süt, peynir, yumurta, kırmızı ve beyaz et fiyatlarında artışın devam ettiğini görüyoruz. Patates, salatalık ve ayçiçek yağında da gelen artışlar gıda enflasyonu artıran başka unsur olarak karşımıza çıkmakta. Dünya genelinde tarımsal emtia fiyatlarında artışın devam etmesi ve bu sene yurtiçinde rekoltenin azalması nedeniyle önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarının enflasyona katkı yapmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.
Enflasyonda dikkatimizi çeken kalem ise geçen ay olduğu gibi bu ayda konut kalemi. Baz etkisi dikkate alındığında konut kaleminin enflasyona çok fazla katkı yapmadığını izliyoruz. Ancak biz konut kaleminde daha yüksek bir enflasyon bekliyorduk. Son dönem kira artışları henüz yansımamış gözükmekte. Çünkü son 1 yılın kira ücret artışı yaklaşık % 13 olarak gözükmekte ancak TÜFE’nin altında yani en az (%36)’nin altında kira artışları bulunmamakta. Hatta kira artışlarının özellikle büyük illerde %50’nin altında olmadığını duyuyoruz. Kira artışlarının şu an çok daha yukarı taşındığını izliyoruz. Demek ki konutta bu ay göremediğimiz kira artışlarını bundan sonraki aylarda takip edeceğiz.
Bize en çok endişe veren gelişme ise TÜFE ve ÜFE arasındaki makas olmaya devam etmekte. Bu aralığın artarak devam etmesi olası zamları beraberinde getirirken bu aynı zamanda enflasyonda yeniden artış demek olacaktır. ÜFE’nin yıllık bazda % 79.89’a çıkması enflasyonun daha da artacağına dair en büyük işareti oluşturmakta. ÜFE-TÜFE arasındaki makas % 43.81 iken (79.89 -36.08 = 43.81) bu maliyetlerin üreticinin sırtına yüklendiği anlamına gelmekte. Yani bu durum değişmez ise ÜFE-TÜFE makası kapanmaz ise beklenenden çok daha fazla yeni zamların yolda olduğunu söyleyebiliriz. Kurdaki artışlar maliyetleri artıracağından zamların yeni başladığını ve devamının geleceğini düşünmekteyiz.
Yükselen enflasyon oranı sonrası reel faizlerin % -16.22’ye düştüğünü yani reel faizlerde negatif tablonun devam ettiğini görüyoruz. 6 ay öncesine kadar pozitif reel faiz veren tek ülke konumundayken bugün benzerlerimizden reel faiz noktasında ayrıştığımız dönemde özellikle Fed’in taperingi 26 Ocak’ta 30 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkaracağını düşünüyoruz. Ayrıca faiz artırımlarının öne çekilmesi yurtiçinden yabancı çıkışını hızlandırabilir. Küresel bazda doların değer kazanmasını beklediğimiz süreçte yılbaşında gelen zamların ve kur artışlarının etkisiyle birlikte 2022’nin ilk 3 ayında enflasyonun %50’yi aşacağını düşünüyoruz. Eğer reel faiz getirileri arasındaki fark kapanmazsa Türkiye’de enflasyon sarmalı sürmeye devam edecektir.
Teknik olarak baktığımızda BİST100 endeksindeki yükselişin devam ettiğini izliyoruz. BİST100’de yükseliş eğilimi devam ederken belirleyici seviyemiz 1942 olacaktır. 1942 seviyesi kırılır ise yükseliş eğilimi tekrar başlayabilir. Ancak 1942’nin altında kaldığımız sürece yönümüz aşağısı olmayı sürdürecektir. Kısa vadede ise takip ettiğimiz aralık ise 1942-1780 olamaya devam ediyor. Kur tarafında ise doların küresel bazda değer kazanmaya başlaması ve yurtiçinde faizlerin indirilmesinin ardından dolara olan talebin artması kurdaki yükselişlerin devam edeceğine işaret ediyor. Özellikle hem içerde enflasyonun reel faiz getirilerini düşürmesi hem de ABD 10 yıllık tahvil faizinde beklediğimiz yükseliş Usd/Try’de kısa vadede yükselişin henüz bitmediğini bize söylüyor. 13.85 seviyesi oldukça kritik bu seviyeden geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası tarafından döviz satışları gerçekleştirilmişti. Bu seviyenin kırılması halinde yükselişin sertleşeceğini düşünüyoruz. Bu seviye kırılmaz ise bir süre 13.85-10.40 arasında gidip gelebiliriz.
 

 Acar Menkul Değerler A.Ş
 https://www.acar.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSRAİL MERKEZ BANKASI 2021 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİ %7.0'DEN %6.5'E DÜŞÜRDÜ
İSRAİL MERKEZ BANKASI 2022 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİ %5.5'TE BIRAKTI
İSRAİL MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ : %0.1
OPEC TOPLANTISI SONA ERDİ, PETROL ÜRETİMİ MÜZAEKERELERİ 4 OCAK OPEC'TE YER ALACAK -KAYNAKLAR
KUVEYTLİ ADAY HAİTHAM AL-GHAİS, OPEC'İN YENİ GENEL SEKRETERİ OLARAK SEÇİLDİ - KAYNAKLAR
KREMLİN: ÇİN, RUSYA, İNGİLTERE, FRANSA VE ABD NÜKLEER SAVAŞIN KAZANANI OLMAYACAĞI KONUSUNDA ANLAŞTI, ASLA BAŞLATILMAMALI
HİNDİSTAN'DA İTHALAT ARALIK'TA 59.27 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 52.94 MİLYAR DOLAR)
HİNDİSTAN'DA DIŞ TİCARET DENGESİ ARALIK'TA -21.99 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: -22.91MİLYAR DOLAR)
Facebookta Paylaş