Avrupa’da enerji piyasalarında kısa vadeli bir likidite krizi yaşanıyor - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Enerji piyasalarında fiyatların artması sonucu, vadeli enerji işlemleri yapılan finans piyasalarında marj çağrıları 1,5 trilyon dolara ulaştı ve bu durumun yeni bir finansal krizi tetiklemesinden endişe ediliyor. Bu nedenle hükümetler rekor fiyatlar nedeniyle aslında kârları çok güçlü şekilde artan enerji şirketlerine milyarlarca Euro büyüklükte finansal destek paketleriyle destek olmaya çalışıyor.

Finlandiya: Avrupa’da enerji sektörünün ‘Lehman Brothers’ anı
Almanya, İsviçre, Finlandiya, İsveç ve son olarak yeni başbakanıyla İngiltere, enerji piyasalarının işleyişinin sürebilmesi için acil finansman paketleri açıklayan ülkeler. Kremlin’in gazı yaptırımlar kalkana kadar kesmesi Finlandiya Ekonomi Bakanı’nın da ifadeleriyle 2008 finansal krizinin sembolü haline gelmiş Lehman Brothers’ın enerji sektöründeki versiyonuna yol açabilir. Salı günü Finlandiya’da devlete ait enerji şirketi Fortum’a 2,35 milyar euro (2,3 milyar dolar) geçiş kredisi sağlandı. İsviçre, yenilenebilir enerji üretimi ve ticareti yapan Axpo’ya 4 milyar franka varan (4,1 milyar dolar) kredi hattı açtı. Kredi talebi Axpo’dan geldi ancak şirket henüz bu krediyi kullanmadı. Ekonomi Bakanı geçtiğimiz günlerde “en kötü senaryoda finansal krize yol açabilir” diyen İsveç’te de 33 milyar dolarlık bir acil likidite paketi açıklandı. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre İngiltere’de Centrica bankalarla kredilerinin genişletilmesi için görüşüyor. İtalyan A2A FT’ye yaptığı açıklamada şu an likidite sorunu yaşamadıklarını ancak nakit teminat ihtiyaçlarında çok ciddi bir artış olduğunu aktarıyor. Uzmanlar en güçlü enerji şirketlerinin bile teminat yükü nedeniyle çok ciddi bir baskı altında olduğunu aktarıyor.

Kuzey Avrupa ülkelerinin ana enerji türev piyasasını işleten Nasdaq, hükümetlerin açıkladığı acil finansman paketleri sonrası Avrupa’daki otoritelerin sıkı regülasyonlar nedeniyle sadece nakit gibi likit varlıklarla teminat kabul ettiğini belirtmiş, hükümetlerin paketlerinin piyasaların istikrarını destekleyeceğini açıklamıştı.

“Enerji piyasasında işlemler durma noktasına gelebilir”
Bu risk hala devam ediyor. Norveç’in devlete ait enerji şirketi Equinor’un Kıdemli Başkan Yardımcısı Helge Haugane, salı günü yaptığı açıklamada “Hükümetler en az 1,5 trilyon doları bulmuş olan marj çağrılarının karşılanması için sağladıkları likiditeyi artırmazsa Avrupa’daki enerji trade’i durma noktasına gelebilir” uyarısı yaptı.

“Marj çağrılarında patlama yaşanıyor”
Danske Bank’tan Baş Kredi Analisti Jakob Magnussen de “Marj çağrılarında şu an gerçekten bir patlama yaşanıyor. Özellikle küçük enerji şirketleri için ciddi bir sorun bu. Aslında vadeler dolunca ve şirketler elektriğini satınca paralarını alacaklar, ancak şu anda çok büyük bir kısa vadeli finansman açığı oluştu ve birçok banka enerji sektöründeki kredileri çok hızlı artırmak istemeyebilir” değerlendirmesini yapıyor.

Enerji şirketleri bir yandan artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarıyla büyük kârlar elde etseler de, hanehalkları ve şirketlere enerji akışını yönetebilmek için genelde ihtiyaç duydukları teminatlar çok hızlı artıyor. Financial Times’da yer alan bir analize göre bankalar finansmanını geri çektiğinde enerji sektöründe bir domino etkisi görülebilir ve bu durum enerji tedariğinin istikrarına bir tehdit olarak da görülüyor. FT’ye konuşan başka bir trader da “Şu anda enerji piyasasında varolmak için elinizde bulunması gereken nakit imkansız düzeylere yaklaşıyor” diyor.

https://www.dunya.com/dunya/enerjide-marj-cagrilari-finansal-kriz-riski-getirdi-haberi-668216



Facebookta Paylaş