Bayram verileri Çin ekonomisinin toparlanmaya devam ettiğini gösteriyor

Çin’de online ödeme, yeme-içme, sinema, demiryolu ve havayolu kargo taşımacılığı gibi alanların bir haftalık Bahar Bayramı verileri, ülke ekonomisinin toparlanmaya devam ettiğini gösteriyor.

Çin’in online ödeme takas merkezi NetsUnion ve kredi kartı ödeme devi UnionPay tarafından açıklanan verilere göre, bir haftalık tatil boyunca online ödemelerde büyük artış görüldü. Söz konusu iki online ödeme platformu aracılığıyla gerçekleştirilen ödeme hacmi 6 trilyon 360 milyar yuana (985 milyar 500 milyon ABD doları) ulaştı.
Tatilde yeme-içme sektöründe gerçekleştirilen tüketim hacmi ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 358,4; 2019 yılının aynı dönemine göre de yüzde 5,4 arttı. Söz konusu gelişmeyle, Çin’in yeme-içme sektörünün pandemi öncesindeki seviyeye ulaştığı ifade ediliyor.
Sinema sektörüne bakıldığında ise, bu yıl Çin’in sinema sektöründe edinilen gişe gelirinin 7 milyar 800 milyon yuana (1 milyar 200 milyon ABD doları) ulaşmasıyla tarihî bir rekora imza atıldığı görülüyor.
Verilere göre, bayram sırasında, ön satış dahil toplam 160 milyon adet bilet satıldı. Bahse konu satış da Çin’in sinema sektöründe yeni bir rekor olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan, Çin ekonomisinin güçlü bir şekilde toparlanmasıyla birlikte, tatilde büyük limanlardaki konteyner kapasitesi de bir hayli arttı.
Çin Limanlar Birliği’nden açıklanan verilere göre, bayram döneminde Shanghai Limanı’ndaki konteyner kapasitesi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20, Ningbo Zhoushan Limanı’ndaki konteyner kapasitesi ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,85 yükseldi.
Ayrıca, Bahar Bayramı tatili Çin’in demiryolu yük taşımacılığında da yeni rekorlara sahne oldu. Çin Devlet Demiryolları Grubu’nun verilerine göre, tatilde demiryoluyla gerçekleştirilen kargo taşımacılığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,7 artarak, 72 milyon 990 bin tonu buldu. Demiryollarının ağırladığı yolcu sayısı ise 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 60,8 düşerken, geçen yıla göre de yüzde 3 yükseldi.
Havayollarının yurtdışı kargo taşımacılığındaysa, yedi günlük tatilde yurtdışına gönderilen kargo seferleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 212,48 artarak, 2 bin 553’e ulaştı.
Ancak yolcu sayısı ise 3 milyon 570 bin ile geçen yıla göre yüzde 45,16; 2019 yılına göre ise yüzde 71,64 azaldı.
Çin Uluslararası Radyosu







Facebookta Paylaş