BDDK Ağustos Verileri Analizi (TEB Yatırım)

BDDK Ağustos ayı verileri aydan aya net karda %33 artışa işaret etmektedir (kümülatif bazda yıldan yıla %14 düşüş). Sektör 4.6 milyar TL net kar elde etmiştir. Aydan aya bakıldığında sektör karlılığında kamu bankaları kaynaklı büyük bir toparlanma vardır.

· TL kredi/mevduat makası 1 puan genişlemiştir (Özel bankalarda aydan aya 126 puan, kamu bankalarında ise 79 puan). Temmuz sonundaki TCMB faiz indiriminin pozitif etkisi Ağustos ayında makasta yeni görülmeye başalmıştır. Merkez Bankası 425 puan faiz indirimini 25 Temmuz’da yapmış olduğundan hala yüksek fiyatlı mevduatlar taşınmasına rağmen bu denli büyük bir faiz makası artışını çok kayda değer görüyoruz. Faiz makasındaki artış sürecinin 2020’nin ilk çeyreğine kadar devam etmesini bekliyoruz.

· Sorunlu krediler oranında önemli bir bozulma yoktur; ama yakın izlemedeki krediler için ayrılan karşılıkların yükselmesi sonucu net kredi risk maliyeti 59 baz puandan 173 baz puana ulaşmıştır. 46 milyar liralık kredinin yıl sonuna kadar takipteki alacağa atılması nedeniyle sektörün tamamı için 12-16 milyar lira arası ek karşılığın daha sonraki aylarda sektörün gelir tablosuna yansımasını beklemekteyiz.

· Sermaye getirisi %12.1’e yükselmiştir.



Özel Kamu karşılaştırması

Kamu bankaları Ağustos ayında makastaki iyileşmeyle (TL makas 79 baz puan genişlemiş) beraber karlılıkta rekor kırmıştır. Net faiz gelirleri aydan aya %44 artmıştır. Karşılık giderleri ve kredi risk maliyetinde nispeten sınırlı artış (40 baz puan) vardır. Sermaye getirisi sıfırdan %11’e yükselmiştir.



Özel bankaların karı ise aydan aya %3 geri çekilmiştir. TL kredi/mevduat makası kamu bankalarına göre daha iyi performans göstermiş ve 126 baz puan artmıştır. Kredi risk maliyeti ise özel bankalarda 187 baz puan artış kaydetmiştir; kamu bu açıdan daha iyi performans sergilemiştir. Sermaye getirisi ise %11,4 olarak gerçekleşmiştir.



Görüşümüz: Üçüncü çeyrekte karlılığın güçlü olacağını düşünmekteyiz. Özellikle TL kredi mevduat makasındaki genişleme, swap maliyetlerindeki düşüş trendi ve komisyon gelirlerinin güçlü büyümesi karlılığı destekleyecektir. Karşılık giderlerinde ise büyük bir artış beklemiyoruz. Yakın izlemedeki kredilerin sorunlu kredi olarak sınıflandırılması sürecinin (46 milyar TL tutarındaki krediler) özellikle son çeyrekte gerçekleşeceğini düşünmekteyiz. Bankacılık çekirdek gelirlerinde (Net faiz geliri + komisyon) en iyi performansı özel bankalardan göreceğimizi düşünüyoruz. Üçüncü çeyrek için önerdiğimiz bankalar Garanti, Akbank ve İş Bankası’dır.



Övünc GURSOY, CFA

TEB Yatırım Menkul
www.tebyatirim.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. iş burada yer alan bilgilerin, doğruluğundan, yeterliliğinden veya tamlığından ve bu bilgiler ışığında yapılan ve yapılacak olan ileriye dönük yatırımların sonuçlarından hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'nin yazılı izni olmadıkça içeriği kısmen ya da tamamen üçüncü kişilerce hiç bir şekil ve ortamda yayınlanamaz, iktisap edilemez, alıntı yapılamaz, kullanılamaz. İleti, gönderilen kişiye özel ve münhasırdır. İlave olarak, bu raporun gönderildiği ve yukarıdaki açıklamalarımız doğrultusunda kullanıldığı ülkelerdeki yasal düzenlemelerden kaynaklı tüm talep ve dava haklarımız saklıdır.