BİST'te Yüksek Enflasyon Temasına Uyan Şirketler(İnfo Yatırım)

Ekonomilerde fiyat seviyesinin hızlı yükselmesinin şirket karlılıklarına olumlu olarak yansıyacağı beklentisi BIST’te de geçmiş tarihlerde fiyatlanmıştı. Burada doğal olarak enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan, yani hane halkı harcamalarında önemli yer tutan sektörler ( temel gıda ve içecekler, konut giderleri ve kira, ulaştırma, lokanta ve oteller, giyim ) ve bu harcamalardan pay alan şirketler öne çıkıyor. Ancak enflasyon sepetinde yüksek paya sahip olarak, endeksteki yükselişte başı çeken alanlarda faaliyet göstermek de tek başına yüksek enflasyondan olumlu faydalanabilmek için yeterli değil. İş modeli, maliyet yapısı, yapılan fiyat artışlarının maliyetlerle karşılaştırmasını yapmak da gerekiyor. Mesela bugün açıklanan 2021 yıllık enflasyon verilerine göre %36,5 olan TÜFE’ye karşılık ÜFE %80’li seviyelere tırmanmış durumda. Bu veri ekonomide birçok sektörde maliyet artışlarının gerek talep koşulları gerekse kamu tarafından yapılan ayarlamalar yüzünden tüketici fiyatlarına yeterince yansıtılamadığı anlamına geliyor. Aşağıda, bizim sadece enflasyona bağlı olarak değil, yukarıda saydığımız dinamiklere bağlı olarak diğer destekleyici faktörlerle (pazar konumu, fiyatlama gücü, maliyet yapısı, iş modeli ve değerleme) birlikte değerlendirdiğimizde öne çıktığını düşündüğümüz sektör ve şirketlerin bir listesini bulabilirsiniz.

                                        
Temel Gıda ve İçecek - BIMAS / BIZIM / CCOLA
Yapılan indirim açıklamalarının ardından gıda perakende sektörü hisselerinde satış baskısının bu hafta başından itibaren hafiflediğini gözlemliyoruz. Aşağıdaki hisseleri seçerken İş modelinin yanı sıra tedarikçilerle ilişkiler, borçluluk, ciro artışının net kara yansıma potansiyeli gibi faktörleri de göze aldık. BIMAS’i öne çıkartan ek faktörler, hisse geri alım programı, yüksek temettü verimliliğinin yanı sıra marketlerde satılan ürünlerin %60’dan fazlasının kendi üretimleri olması. Biraz daha uzun vadeli bir beklenti olmasına karşılık BIZIM cirosunda HORECA (Otel, Restoran ve Kafe) satışlarının yüksek paya sahip olması ve bu sene turizm sezonu ile ilgili olumlu beklentimiz olumlu görüşümüzü destekliyor. CCOLA pandemi döneminde market harici satış kanallarının kapanmasına karşılık doğru fiyatlama politikası ve belki de daha önemlisi maliyetlerini (satış & pazarlama) doğru yöneterek karlılığını korumasını bildi. Önümüzdeki dönemde de talep esnekliği düşük ürünleri ile enflasyonist ortamdan olumlu etkilenebileceğini düşünüyoruz.
Dayanıklı Tüketim - ARCLK/ KCHOL
2021 yıl boyunca petrol, plastik ve çelik fiyatlarında artışların etkisi maliyetlerinde hisseden ARCLK bu etkileri yurtiçi ve uluslararası piyasalarda güçlü seyreden talep sayesinde fiyatlarına yansıtarak dengeledi ve karlılığını yüksek seviyelerde korumayı başardı. Düşük TL faizlerinin yarattığı konut talep etkisi sayesinde fiyat artışlarına rağmen beyaz eşya talebinin 2022’de de mevcut seviyelerde korunmasını bekliyoruz Bu faktörlerin yanı sıra zayıf TL’nin karlılığa olumlu yansıması, hisse geri alım programı, cazip değerleme gibi faktörler ARCLK ön plana çıkarıyor. KCHOL iştirakleri dayanıklı tüketim alanında sektörlerinde önemli paya sahip, fiyatlama gücü olan ve enflasyondan korunacak/faydalanabilecek konumda şirketler. Bunların haricinde önemli iştirak TUPRS’da iş modeli ve petrol fiyatları seyri itibariyle yükselme potansiyeline sahip. Ayrıca Cuma kapanış değerlerine göre %40 olarak hesapladığımız Holding Net Aktif Değeri’ne göre İskontosu 1Ç’de Yapı Kredi hisselerinin Unicredit’ten devralınması sebebiyle yükselecek ve 3 yıllık ortalaması olan %23’ün oldukça üstüne çıkacak.
Gayrimenkul & Konut - ALGYO / OZKGY
2020 yılında düşük TL faizleri ve yükselen enflasyon; altın, döviz, otomobil ve dayanıklı tüketim mallarına olan talebi arttırdıktan sonra, yılın sonuna doğru konut talebini de tetikledi. Bu gelişmelerden önce pandemi etkisiyle gerileyen emlak fiyatları (alışveriş merkezi, ofis) GYO ekspertiz değerlemeleri ve buradan hesaplanan Net Aktif Değerlemelerini baskılamıştı. Mevcut koşullarda enflasyondan koruma amaçlı yatırım kalemlerinin başında gelen konut talebi ve emlak piyasasında fiyat artışları ekspertiz değerlemelerine yansımaya başladı. Bu gelişmelere paralel olarak ALGYO ve OZKGY emlak portföylerinde 2021/2020 yıllık %35 ve %52 ortalama değer artışı açıklandı. Bu trendin devam etmesi beklentimiz haricinde her iki GYO’nun düşük borçluluk seviyesi, yakın zamanda yaptıkları değer yaratma ihtimalleri yüksek arsa yatırımları ve sahip oldukları oteller sayesinde iyi geçmesini beklediğimiz 2022 turizm sezonunda artabilecek gelirlerden dolayı ön plana çıkartıyoruz.
Enerji - ALARK / AKSEN
Yükselen doğal gaz fiyatları sonrası 2022 kömür maliyetlerini hedge eden Alarko Holding avantajlı konuma geldi. Doğal gaz çevrim santralleri piyasa takas fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor. Önümüzdeki aylarda santrallerin kullandığı doğal gaza yeniden zam gelmesini bekliyoruz.
Bolu Göynük Termik Santrali ile Aksa Enerji de doğal gaza yapılan zamlardan fayda sağlayacak. EÜAŞ'la olan anlaşmasının bitmesiyle spot fiyatlardan faydalanmaya başlayacak olan Bolu Göynük Termik Santrali, 2022'de Aksa Enerji için çok daha yüksek değer üretecek


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KREMLİN: ÇİN, RUSYA, İNGİLTERE, FRANSA VE ABD NÜKLEER SAVAŞIN KAZANANI OLMAYACAĞI KONUSUNDA ANLAŞTI, ASLA BAŞLATILMAMALI
HİNDİSTAN'DA İTHALAT ARALIK'TA 59.27 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 52.94 MİLYAR DOLAR)
HİNDİSTAN'DA DIŞ TİCARET DENGESİ ARALIK'TA -21.99 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: -22.91MİLYAR DOLAR)
BREZİLYA'DA IHS MARKIT İMALAT PMI 49.8 (ÖNCEKİ: 49.8)
HİNDİSTAN TİCARET BAKANI: HİNDİSTAN'IN ÇİN'DEN İTHALATI, YEREL ÜRÜNLERE YÖNELİK ARTAN TALEP NEDENİYLE KONTROL ALTINA ALINDI
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: BENZER YOLDA GİTMEYE DEVAM EDİYORUZ FAKAT HERŞEYİ GÖZDEN GEÇİRİYORUZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: ŞU ANDA YAPMAYA DEVAM ETTİĞİMİZ İŞLERİN KARIŞIMI, DOĞRU OLAN
HİNDİSTAN TİCARET BAKANI: HİNDİSTAN; KANADA, AVUSTRALYA VE İSRAİL İLE TİCARET ANLAŞMALARI İMZALAMANIN FARKLI AŞAMALARINDA
HİNDİSTAN TİCARET BAKANI: HİNDİSTAN, BAE İLE BİR TİCARET ANLAŞMASINI SONUÇLANDIRMAYA YAKIN
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: HASTANELERDEKİ BASKI BİR KAÇ HAFTA İÇİNDE BELİRGİN OLACAK
HİNDİSTAN TİCARET BAKANI: HİNDİSTAN'IN HİZMET İHRACATI MEVCUT MALİ YILDA 213 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
HİNDİSTAN TİCARET BAKANI: ÜÇÜNCÜ VİRÜS DALGASI NAKLİYE HATTI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR
Facebookta Paylaş