Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİ ve YURTDIŞI GÜNDEMİ YOĞUN BİR HAFTAYA BAŞLIYORUZ..
Kovid-19 salgınında ikinci dalganın sürdüğü Avrupa'da, alınan sert tedbirler sayesinde günlük vaka sayıları düşmeye başlasa da birçok ülkede hala salgının ilk dalgasından çok daha yüksek seyrediyor. Avrupa'da en fazla Kovid-19 ölümünün yaşandığı İngiltere'de toplam 60 binin üzerinde insan hayatını kaybederken, vaka sayısı 1 milyon 690 bini geçti. İngiltere, 5 Kasım'dan 2 Aralık'a kadar süren ikinci ulusal karantina sürecinde, vakalarda yüzde 30 azalma olduğu açıklandı. Karantinanın ardından toplanma, restoran ve barların çalışmaları ile seyahatlerde belli kısıtlamaların uygulanacağı 3 aşamalı önlemlere gidildi. İtalya'da ise 13 Kasım'da 40 bin 902 ile en yüksek günlük vaka sayısı kaydedilirken, hükümetin 4 Kasım'da yürürlüğe koyduğu bölgesel tedbir stratejisi vaka artışının önünü kesti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapılmadığını duyurdu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor. Moody's, daha önce 5 Haziran olarak açıklanan tarihte de Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapmamıştı. Kuruluş, 11 Eylül'de takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye'nin kredi notunu "B1"den "B2"ye düşürmüş ve not görünümünü "negatif" olarak bırakmıştı.
ABD'de tarım dışı istihdam beklenenden az arttı. ABD'de tarım dışı istihdam Kasım ayında 245 binlik artış gerçekleştirdi. Ekonomistin eksi 100 bin ile artı 750 bin arasındaki tahminlerinin medyanı 460 bin idi. Ortalama saatlik kazançlar aynı dönemde aylık yüzde 0.3 artarak yüzde 0.1'lik artış beklentisini aştı. Saatlik kazançlar Ekim'de de yüzde 0.1'lik artış kaydetmişti. Yıllık bazda yüzde 4.4 arttı. Beklenti yüzde 4.2'lik artış olacağı yönündeydi. İşsizlik oranı yüzde 6.9'dan yüzde 6.7'ye geriledi. Ankete katılan 77 ekonomistin yüzde 5.8 ile yüzde 7.3 arasında değişen tahminlerinin medyanı yüzde 6.7 idi. Öte yandan yine ABD'de fabrika siparişleri, Ekim'de yüzde 1 artışla 480,8 milyar dolara çıkarak piyasa beklentisinin üzerinde yükseliş gösterdi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, müzakerecilere anlaşmazlıkları çözümlemek için son bir girişim olarak görüşmelere devam etmeleri talimatı verdiklerini açıkladı. Uzun süredir devam eden müzakereler Cuma günü, adil rekabetin sağlanması, ticari anlaşmazlıklarının nasıl çözüleceği ve balıkçılık konuları üzerinde anlaşma sağlanamaması sebebiyle duraklatılmıştı. Johnson ve von der Leyen'ın yaptığı ortak açıklama, her iki tarafın da yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık ticareti kapsayacak olan anlaşmayı güvence altına alabileceklerine hala inandıklarını gösterdi. Açıklamada, "İki tarafta, müzakere ekiplerinin anlaşmazlıkların çözülüp çözülemeyeceğini değerlendirmeleri için daha fazla çaba göstermeleri gerektiği konusunda anlaştı.
 Bu hafta yurtiçi piyasaları ilgilendiren en önemli konu 10 Aralık'ta gerçekleşecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi olacak. Bu zirvede daha önce de gündemde olan Türkiye'ye Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelerle alakalı olarak yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağı tartışılacak. Bu gelişmeye bağlı olarak piyasalara Türk Lirası varlıklarda dalgalanmalar artabilir. Ayrıca bu hafta ABD savunma bütçesi onaylanacak. Burada da Türkiye'ye CAATSA yaptırımlarının eklenip eklenmeyeceği merak ediliyor. Bunların dışında bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı da takip edilecek. Salgında gelinen son nokta itibariyle AMB'nin varlık alım programını artırması bekleniyor.
BİST100

XU100 endeksi haftanın son işlem gününü %0.02 yükselişle 1.330,87 seviyesinde tamamladı. 28.2 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %1.25 düşerken, sanayi endeksi ise %0.73 değer kazandı.
Endeks haftayı yatay hareketle kapadı. Geçtiğimiz hafta başından beri yurt dışı borsalara paralel hareket eden BIST 100 endeksi bu eğilimini haftanın son işlem gününde de sürdürdü. Çarşamba ve Perşembe günlerinde yurt dışı borsalarda artan satış baskısına rağmen destek seviyelerinde tutunmayı başaran endeks, yatay başladığı haftanın son gününde bu hareketine devam etti. Endekste salgın endişelerine bağlı olarak yurt dışı borsalara paralel hareketler haftanın ilk işlem gününde de sürebilir. Piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.
Güne yatay başlayan endeks gün içerisinde de bu hareketini sürdürdü ve günü açılışa oldukça yakın artıda noktaladı. Endekste Kasım ayı başından beri süren yükselişin sürmesi halinde 1.335 ve 1.342 direnç seviyeleri test edilebilir. Direnç seviyelerinden gelebilecek olası satışlarla geri çekilmeler görmemiz durumunda ise 1.325 ve 1.320 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1.325 / 1.320 / 1.315
Dirençler: 1.335 / 1.342 / 1.350

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Aralık ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın son işlem gününü %0.72 düşüşle 1.474,50 seviyesinde tamamladı.
Küresel borsalarda Kasım ayında kaydedilen rekor yükselişler sonrasında aşı haberleriyle desteklenen ralli sürerken geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz Kasım ayı enflasyonu verisi yıllık yüzde 14.03, aylık yüzde 2.3 artış kaydederek hem yıllık hem de aylık bazda piyasa beklentisinden yüksek gelirken, Çarşamba ve Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri ABD ve Asya piyasalarındaki karışık görünümlere neden oldu. Kontratta salgın endişelerine bağlı olarak yurt dışı borsalara paralel hareketler haftanın ilk işlem gününde de sürebilir. Haftanın ilk işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.
Güne yatay başlayan kontrat, kapanış seansında gelen satışlar sonrasında günü ekside noktaladı. Kontratta yaşanılan geri çekilmenin sürmesi halinde 1.467 ve 1.460 destek seviyeleri test edilebileceği gibi yaşanılan geri çekilme sonrasında ana yükseliş kanalının sürmesi durumunda ise 1.480 ve 1.487 direnç seviyeleri söz konusu olabilir.
Destekler: 1.467 / 1.460 / 1.452
Dirençler: 1.480 / 1.487 / 1.495

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Aralık ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın son işlem gününü %0.16 yükselişle 7.8639 seviyesinde tamamladı.
11 Kasım tarihinden beri dünya genelinde değer kaybeden Dolardaki geri çekilmenin geçtiğimiz hafta başından beri hız kazandığı dikkat çekerken haftanın son işlem gününde dolar endeksi Nisan 2018'den beri ilk kez 90,50 seviyesinin altını gördü. Dolardaki değer kaybında geçtiğimiz hafta içerisinde açıklanan önemli ABD'de verilerinin piyasa beklentisinden kötü gelmesinin etkili olduğunu gördük. Dolardaki değer kaybına bağlı olarak dalgalı bir seyir izleyen yakın vadeli dolar kontratı haftanın son işlem gününde ise yatay bir seyir izledi. Haftanın ilk işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.
Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde genellikle yatay bir seyir izledi ve günü artıda noktaladı. Kontratta satış baskısı görmemiz durumunda 7.85 ve 7.82 destek seviyeleri test edilebilir. Geçtiğimiz hafta genelinde kontratta süren yatay hareketler sonrasında tepki alımları yaşanması durumunda ise 7.88 ve 7.90 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 7.8500 / 7.8200 / 7.8000
Dirençler: 7.8800 / 7.9000 / 7.9200

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Aralık ayı vadeli Altın kontratı, haftanın son işlem gününü %0.17 yükselişle 1.839,10 seviyesinde tamamladı.
Geçtiğimiz haftaya ekonomik toparlanmaya ilişkin işaretler doğrultusunda satıcılı bir başlangıç yapan Ons Altın kontratı, doların küresel bazda yaşadığı değer kaybının kötü gelen ABD ekonomik verileri sonrasında hızlanarak sürmesi ile yükselmeye devam etti. Devam eden aşı çalışmalarının dünya genelinde izin aşamasına gelip aşılama süreçlerinin başlayacak olmasına rağmen rekor kırmayı sürdüren vaka sayıları, tepki alımları ile birleşmesi kontrattaki yükselişi desteklemeyi sürdürüyor. Haftanın ilk işlem gününde piyasaları etkileyebilecek haber akışlarını ve bu haberlerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini izlemeyi sürdüreceğiz.
Güne yükselişle başlayan kontrat, gün içerisinde yükselişini korumayı başardı ve günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin sürmesi halinde 1846 ve 1853 direnç seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan alımlar sonrasında kontratta olası geri çekilmeler görmemiz durumunda ise 1834 ve 1827 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1834 / 1827 / 1820
Dirençler: 1846 / 1853 / 1860

KAP HABERLERİ
AKSUE: Şirketin büyüme süreci içerisinde sermaye gücünün artırılmasına yönelik olarak, Şirket Ana Sözleşmesinin 7. maddesinin vermiş olduğu yetkiye istinaden, Şirketimizin 50.000.000 TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 16.500.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakit karşılığı olmak üzere 16.500.000 TL(%100 ), artırılarak 33.000.000 TL 'ye çıkarılmasına karar verilmiştir.
SKBNK: Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Şekerbank'ın Uzun Vadeli Yerel ve Yabancı Para İhraççı Temerrüt Notu'nu "B-", Kısa Vadeli Yerel ve Yabancı Para İhraççı Temerrüt Notu'nu "B", Finansal Kapasite Notu'nu "b-", Uzun Vadeli Ulusal Derece Notu'nu "BB+(tur)", Sermaye Benzeri Tahvil Notu'nu "CCC" ve Destek Notu "5" olarak açıklayarak Banka'nın tüm notlarını teyit ettiğini bildirmiştir. Fitch Ratings ayrıca, Şekerbank'ın notları üzerindeki negatif izleme durumunu, Banka'nın ödenmiş sermayesini %60 oranında artırması üzerine kaldırdığını da açıklamıştır.
ALCAR, CMBTN ve KONYA paylarında 07/12/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 21/12/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.